Saša Mirković

Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1967. godine. 

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Usavršavao se Državnom Univerzitetu u Luizijani, SAD i u Evropskom centru za novinarstvo u Mastrihtu, Holandija. Pohađao je školu za poslovni i javni menadžment na Džordž Vašington Univerzitetu u Varšavi. 
 
Jedan je od osnivača Radija B92, koji je počeo sa radom 1989. Do 2003. radio je kao muzički urednik, direktor programa i generalni menadžer RTV B92. Bio je predsednik i član upravnog odbora B92 od 2003. godine. 
 
Kao generalni direktor RTV B92 dobitnik je niza prestižnih nagrada za novinarsku hrabrost i promociju ljudskih prava: MTV „Free your mind“, Medalja “ Robert Šuman“ koju dodeljuje Evropska narodna partija i Evropske demokrate u Evropskom parlamentu, nagrade Međunarodnog novinarskog instituta  „Pionir medijske slobode“, nagrade Danskog mirovnog pokreta, kao i nagrade na festivalu kratkometražnog filma u Beogradu.
 
Predsednik je Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM-a).  Direktor je Preduzeća za menadžment i konsalting „B92 trust doo“, koje poseduje 11,35 odsto akcija Televizije B92, ali je i direktor za spoljne komunikacije ove TV stanice.  Koordinator Medijske koalicije koja okuplja vodeća medijska udruženja i asocijacije i blisko sarađuje sa Asocijacijom štampanih medija u okviru Medijske zajednice.
 
Bio je i posmatrač u radnoj grupi za izradu medijskih zakona koja je funkcionisala do juna 2013. godine. 
 
Od oktobra 2013. godine obavljao je funkciju pomoćnika ministra za medije u Ministarstvu kulture i informisanja do imenovanja u državnog sekretara u istom ministarstvu. 
 
Govori engleski jezik.