Saša Janković

Datum rodjenja: 24. 4. 1970.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 4. 1970.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1970. godine u Loznici. 

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1996. godine, na smeru za upravno pravo. Na Fakultetu političkih nauka završio je 2005. godine specijalističke studije bezbednosti i stekao zvanje specijaliste za nacionalnu i globalnu bezbednost.

Od 1994. do 1997. bio je novinar u Agenciji Beta. Bio je angažovan u desku na pitanjima pravnog karaktera, kao i na poziciji pomoćnika dežurnog urednika i urednika nedeljnog izdanja na engleskom jeziku. Nakon toga, počinje da radi u Ministarstvu za omladinu i sport kao stručni saradnik. Sekretar Saveznog ministarstva sporta postaje 2000. godine, a već naredne – pomoćnik saveznog sekretara za sport i omladinu. Od 2003. radio je kao nacionalni pravni savetnik u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Beogradu. Na funkciju zaštitnika građana poslanici Skupštine Srbije izabrali su ga 29. juna 2007. godine, a zakletvu je položio 23. jula 2007. godine. Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije izabrali su ga 4. avgusta 2012. godine za zaštitnika građana u drugom, petogodišnjem mandatu. 

Istražujući postupanje vojnih policajaca koji su bili u pratnji Andreja Vučića prilikom sukoba sa Žandarmerijom na Paradi ponosa u oktobru 2014. godine, Janković je ušao u javnu polemiku pre svega sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. U više navrata predstavnici vladajuće SNS veoma oštro su govorili o Jankoviću, naročito nakon što je on kritikovao rad pojedinih ministara, ali i premijera. Nekoliko poslanika Srpske napredne stranke isticalo je da je izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2014, koji je sačinio zaštitnik građana, ispolitizovan i zatražena je njegova ostavka.

Pojedini mediji bliski vlasti zahtevali su ostavku ombudsmana navodeći da je u Jankovićevom stanu 1993. iz njegovog pištolja, za koji, kako su tvrdili, nije imao dozvolu, jedan prijatelj izvršio samoubistvo. Janković je tvrdio da je utvrđeno da je za pištolj imao dozvolu, te da je kopiju oružanog lista naknadno objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem sajtu se i danas može naći („a zašto tek naknadno, znaju samo oni, kada je sve vreme kompletna dokumentacija stajala u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova, što je utvrđeno u postupku kontrole koji je sproveo Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“). On je naglašavao da je pištolj i pre nego što je postao njegovo vlasništvo, bio u legalnom vlasništvu njegovog oca, „koji ga je uz dozvolu za nabavku kupio u fabričkoj prodavnici u Kragujevcu“.

U martu 2015. francuska ambasadorka u Beogradu Kristin Moro uručila mu je francuski Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza.

Nakon 10 godina na mestu zaštitnika građana, 7. februara 2017. godine podneo je ostavku kako bi se kandidovao za predsednika Srbije.

„Odlučio sam da se kandidujem za predsednika Srbije da bih toj instituciji vratio smisao, da bi ona bila garant da će sve druge institucije naše države biti u službi građana.“ (TV N1, 7. 2. 2017. godine)

Na predsedničkim izborima u aprilu 2017, kao kandidat grupe građana „Za Srbiju bez straha“, bio je drugoplasirani sa 16,36 odsto, odnosno 597.728 glasova u odnosu na pobednika Aleksandra Vučića, koji je osvojio 55,08 odsto.

Ubrzo posle izbora, u maju 2017, fomiran je Pokret slobodnih građana (PSG), a za predsednika je izabran Janković.

U avgustu 2018. godine PSG, Zelena ekološka partija – Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali „Građanski blok 381“, na čijem čelu je takođe bio Janković.

Krajem te godine na svom Tviter nalogu objavio je da se povlači iz aktivnog političkog života.

„Činim to jer neću da delim ljude koji svi podjednako žele da uklone opasan i kriminalizovan režim koji nam je oteo državu. Srbija je naša zajednička domovina i ja neću biti prepreka najbitnijem cilju. Takođe, hoću da budem kristalno jasan: smatram da zamena jedne greške drugom, makar i manjom, ne donosi prave promene. To je rađeno proteklih 30 godina i rezultate toga danas živimo. Osećaj odgovornosti i iskrenosti mi nalaže da u tome ne učestvujem“, napisao je Janković. (Danas, 17. 12. 2018. godine)