Sanda Rašković Ivić

Datum rodjenja: 8. 1. 1956.
Stranka: Narodna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 8. 1. 1956.
Stranka: Narodna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1956. godine u Zagrebu.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Šibeniku, a diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1980. godine. Titulu doktora dobila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1993. godine. Psihijatar je i psihoterapeut.

Njen otac dr Jovan Rašković bio je psihijatar, akademik, osnivač Srpske demokratske stranke (SDS) u Hrvatskoj. 

Posle fakulteta radila je u Šibeniku kao lekar opšte prakse. Radila je u psihijatrijskim bolnicama „Popovac“ u Popovcu i „Vrapče“ u Zagrebu, a potom i na Klinici „Rebro“ Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Po dolasku u Beograd 1991. radila je u bolnici „Laza Lazarević“, a kasnije je bila i na čelu te ustanove. Bavila se posttraumatskim stresom i problemima seksualno zlostavljanih žena. 

Od februara 2001. do februara 2003. godine bila je republički komesar za izbeglice. Od 2005. do 2008. godine bila je predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Komisije za primenu Vojnotehničkog sporazuma i Koordinacionog tela za jug Srbije.
Od 2008. do 2011. bila je na funkciji ambasadora Srbije u Italiji. Nakon izbora 2012. godine izabrana je za narodnu poslanicu. U Skupštinu Srbije ponovo ulazi nakon izbora u aprilu 2016. godine. 
Bila je članica Demokratskog centra, stranke na čijem je čelu bio Dragoljub Mićunović, a od 2003. je u Demokratskoj stranci Srbije. Za potpredsednicu DSS izabrana je 2005. godine, a na Skupštini DSS, u oktobru 2014. godine, izabrana je za predsednicu stranke. Ostavku na tu funkciju podnela je 29. jula 2016. godine ističući da je tu odluku donela jer su neki lokalni odbori DSS napravili vlast sa Srpskom naprednom strankom.
„DSS mora de se odluči da li će biti opoziciona stranka ili ne, jer se sada ispostavlja da jedan deo DSS hoće da bude opozicija, a drugi ne“, rekla je Rašković Ivić u Skupštini Srbije. Najavila je da će na jesen biti održana skupština stranke na kojoj će se birati novi predsednik DSS, a nije isključila mogućnost da se ponovo kandiduje za mesto predsednika.“
N1, 29. 7. 2016. godine
 
Početkom februara 2017. godine, kao samostalna poslanica, sa kolegama Slavišom Ristićem, Đorđem Vukadinovićem, Dijanom Vukomanović, Miroslavom Markićevićem i Goranom Pekarskim formirala je poslanički klub “Za spas Srbije – Nova Srbija”.
 
Formiranje kluba praćeno je glasinama da iza njega stoji tadašnji predsednički kandidat Vuk Jeremić, što je Rašković Ivić demantovala.
 
„Vidimo, po medijima piše da je to klub Vuka Jeremića. To nije klub Vuka Jeremića, to je klub opozicionih poslanika koji su se sabrali oko želje da se u ovoj zemlji naprave promene, da se u ovoj zemlji živi dostojanstveno, da se u ovoj zemlji živi normalno i bez stalnog generisanja vanrednog stanja.“ (N1, 3. 2. 2017. godine)
 
Na Osnivačkoj skupštini Narodne stranke, 22. oktobra 2017. godine izabrana je za potpredsednicu te partije.