Radoslav Milojičić

Datum rodjenja: 1. 1. 1984.
Stranka: Srpska levica | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Datum rodjenja: 1. 1. 1984.
Stranka: Srpska levica | Svi akteri
Funkcija u stranci:

Rođen 1984. godine. 

U biografiji ističe da je po zanimanju strukovni ekonomista, ali ne navodi više podataka o svom obrazovanju. Dodaje da se bavi i poljoprivredom na imanju u rodnom selu Glibovac kod Smederevske Palanke.

Kako napominje, politikom je počeo da se bavi sa 16 godina, prve dve godine „inkognito“ a onda, nakon navršenih 18 godina i kao zvaničan član Demokratske stranke.

„Nakon 12 godina političkog staža kao i svaki omladinac prošao je i sito i rešeto da bi 2009. godine i zvanično pokazao svoju sposobnost i postao prvi čovek DS Smederevske Palanke“, istaknuto je u intervjuu sa njim za stranački sajt.

„Pošto sam 2004. i 2007. godine na opozivu tadašnjeg predsednika opštine (SPO), jedini od svih 49 izbornih jedinica doneo pobedu DS, predložen sam 2006. godine za predsednika Izvršnog odbora Kluba Demokratske omladine, krajem 2007. za potpredsednika Opštinskog odbora, a 2009. godine prvi put i za predsednika Opštinskog odbora, gde sam reizabran i 2011. godine’, ističe.

Demokratska stranka je u Smederevskoj Palanci bila na vlasti od 2008. do 2016. godine, a Milojičić je bio najpre pomoćnik predsednika opštine, a potom i predsednik. Ističe da je „veoma uspešno obavljao funkciju pomoćnika predsednika opštine Smederevska Palanka, da je dugogodišnji sportista i sportski radnik i najmlađi predsednik opštine u Srbiji“.

Bio je predsednik Opštinskog odbora stranke u tri mandata. Bio je na čelu izbornog štaba Demokratske stranke za parlamentarne izbore 2016, a nakon njih postao je poslanik u Skupštini Srbije. Takođe, bio je šef izbornog štaba Dragana Šutanovca na stranačkim izborima. Izabran je na funkciju predsednika Izvršnog odbora DS.

U avgustu 2020. isključen je iz Demokratske stranke s obrazloženjem da je prekršio Statut i Etički kodeks partije. 

„Četiri funkcionera Demokratske stranke isključenja su iz članstva te partije. Izvršni odbor DS odlučio je o tome u disciplinskom postupku koji je pokrenuo Etički odbor stranke, a isključeni su Radoslav Milojičić Kena, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić. Etički odbor pokrenuo je disciplinski postupak protiv čestvorice funkcionera 9. jula, s obrazloženjem da su prekršili Statut i Etički kodeks DS i time naštetili njenom ugledu. ‘Radoslav Milojičić Kena, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić bili su organizatori pokušaja preotimanja stranke u Madlenijanumu 21. juna ove godine, kada su doveli privatno obezbeđenje na sednicu, blokirali ulaze u Madlenijanum i na kraju inicirali prekid zasedanja Glavnog odbora’, navedeno je u saopštenju koje je medijima dostavila Informativna služba Demokratske stranke.“ (Tanjug, 31. 8. 2020. godine) 

U januaru 2022. izabran je za predsednika Srpske levice. 

„Kako saznajemo, Komunistička partija čiji je predsednik bio Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, promenila je na Kongresu održanom prethodnog vikenda naziv u Srpska levica. Za predsednika je potom predložen i izabran Milojičić. ‘Joška Broz podneo je ostavku, a Kena je predložen za predsednika stranke i na tu funkciju je izabran u nedelju’, otkriva sagovornik ‘Blica’. U izjavi za naš list Milojičić je potvrdio da je Srpska levica osnovana pre nekoliko dana i da će on biti lider stranke. ‘Postojimo tek nekoliko dan, mlada smo stranka. Ideja je da se uključi što veći broj mladih ljudi, nova generacija političara na čemu već dugo insistiram i da izađemo na izbore za dva meseca’, kaže Milojičić.“ (Blic, 25. 1. 2022. godine)