Rade Veljanovski

Datum rodjenja: 4. 5. 1952.
Stranka: Građanski demokratski forum  | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 4. 5. 1952.
Stranka: Građanski demokratski forum  | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1952. godine u Beogradu.

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka, završio je u Beogradu. Na istom fakultetu magistrirao je 1995, a doktorirao 2004. godine.

„Kao novinar radio je od 1976. godne u Studiju B. U Radio Beograd, Program 202, prešao je 1980. godine. Na Prvom programu Radio Beograda radi od sredine 1983. godine. Ovde je bio novinar izveštač iz najviših političkih organa i institucija države, urednik Unutrašnje-političke rubrike, urednik i voditelj najvažnijih informativnih emisija, bio je šef pula jugoslovenskih radio stanica za izveštavanje o najvažnijim političkim događajima. Bio je zamenik glavnog i odgovornog urednika Prvog programa za informativni program, a posle toga glavni i odgovorni urednik“, piše u biografiji. 

Napominje da ga je sa mesta glavnog i odgovornog urednika u Radio Beogradu smenila vlast u vreme Slobodana Miloševića, a u januaru 1993. je sa 1.100 novinara RTS otišao iz Radio Beograda.

„Devedesetih godna najviše radi u civlnom sektoru, kao saradnik i predstavnik Fondacije za mir i rešavanje kriza. Krajem devedesetih bio je koordinator šest partija socijaldemokratske orijentacije (Savez demokratskih partija). Kao predstavnik Fondacije rukovodio je zajedničkim projektom ‘Partnerstvo za demokraske promene’ sa Ujedinjenim granskim sindikatima ‘Nezavisnost’. U okviru ovog projekta tokom 1999. i 2000. godine organizovao je seminare za kontrolu izbora i članove izbornih komisija i opozicione tribine u više od 30 gradova Srbije. U Fondaciji je vodio i uređivao nezavisnu radio produkciju Doba razuma, koja je imala antiratni karakter i čije su se emisije slušale na četrdset radio stanica u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Radio Študentu u Sloveniji“, navodi.

Ističe da je jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). 

„Od osnivanja lista ‘Danas’ 1997. godine, godinu dana radi kao uredniik političke rubrike. Član je Međunarodne federacije novinara i Međunarodne asocijacije istraživača medija (ECREA). Posle demokratskih promena, 2001. godine postaje direktor Radio Beograda“, piše u biografiji. 

Nakon tri godine prelazi na Fakultet političkih nauka, gde je radio kao redovni profesor na smeru Novinarstvo i komunikologija i predavao sedam predmeta: na osnovnim, master i doktorskim studijama.

„Bio je šef smera Novinarstvo i komunikologija i rukovodilac Centra za medije FPN. Predavao je i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i na Visokoj školi novinarstva, Medija plana u Sarajevu. Od kraja 2000. godine, kao aktivista NUNS-a, radi na pisanju novih medijskih zakona. Autor je nekoliko knjiga i većeg broja radova u zbornicima i časopisima, objavljenim u zemlji i inostranstvu iz oblasti novinarstva, medija, medijskog sistema i medijske politike“, dodaje. 

Bio je član Socijaldemokratske unije od 1996. do 2002. godine, u kojoj je bio član Glavnog odbora i potpredsednik. Bio je jedan je od potpisnika Apela 100 i učesnik predsedničke kampanje Saše Jankovića. Jedan je od osnivača Pokreta slobodnih građana. U PSG je bio predsednik Odbora za medijsku politiku, koordinator tematskih odbora i član Predsedništva PSG.

Posle gradskih izbora 2018. postao je odbornik i šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda.

Nakon što je za predsednika PSG izabran Sergej Trifunović, napustio je pokret i bio jedan od inicijatora osnivanja nove političke organizacije Građanski demokratski forum. Na osnivačkoj skupštini u martu 2019. postao je potpredsednik GDF. 

Foto: FoNet, Medija Centar