Predrag Bubalo

Datum rodjenja: 14. 10. 1954.
Mesto:
Datum rodjenja: 14. 10. 1954.
Mesto:

Rođen je 1954. godine u Vladičinom Hanu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Od 1977. radio u livnici „Kikinda“, gde je bio komercijalni direktor i direktor njenog predstavništva u Pekingu, a od 2002. do marta 2004. obavljao je funkciju generalnog direktora. 

„U vreme službovanja u Pekingu delio je kancelarije sa firmom ‘Ist point’, vlasnika Zorana Drakulića i upućeni tvrde da je to bio kanal kojim je stigao do ministarske fotelje.“ (Vreme, 4. 3. 2004. godine)

Od marta 2004. godine do 2007. godine bio je ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Vojislava Koštunice, a od novembra 2006. do maja 2007. godine i koordinator Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  

U drugoj Vladi Vojislava Koštunice (od maja 2007. do jula 2008) bio je  ministar trgovine i usluga.  

Zbog sumnje u malverzacije oko prodaje „Luke Beograd“ 2005. godine i sumnje da su „nelegalnim radnjama oštetili republički budžet za 5,7 miliona evra“, sa još sedam osoba priveden je u junu 2013. 

„Akcije ‘Luka Beograd’, prethodno u vlasništvu Akcijskog i PIO fonda, prodate su septembra 2005. godine firmi ‘Vorld fin’ iz Luksemburga. Ona je tada bila u vlasništvu Milana Beka i Miroslava Miškovića. Njihova firma je potom kupila i akcije malih akcionara ‘Luke Beograd’. U to vreme, premijer je bio Vojislav Koštunica, a Predrag Bubalo – ministar za privredu i privatizaciju. Tri godine nakon prodaje ‘Luke Beograd’, Verica Barać, ispred Saveta za borbu protiv korupcije, predala je Vladi izveštaj u kome se skreće pažnja da je tokom te trgovine država izgubila 21 milion evra. „Ta šteta je razlika između procenjene vrednosti akcija Luke i isplaćene cene“, navela je tada Barać. Savet za borbu protiv korupcije je 2010. godine protiv 17 osoba, za koje se sumnjalo da su odgovorni za malverzacije, podneo i krivičnu prijavu. Među okrivljenima bili su i Milan Beko i Predrag Bubalo.“ (Vreme, 15. 6. 2013. godine)

Bubalo i Beko su početkom 2013, tri godine nakon podizanja prijave, pet godina nakon izveštaja Saveta i osam godina nakon sporne prodaje, saslušani u policiji.

Suđenje je počelo u julu 2014. godine. Bubalo je detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Krajem decembra 2017. Bubalo i ostalih sedam optuženih oslobođeno je prvostepenom presudom u Višem sudu u Beogradu. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je posle oslobađajuće presude Bubalu izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“. Na tu izjavu reagovali su Visoki savet sudstva (VSS) i Društvo sudija Srbije. VSS je osudio izjavu Vučevića, ocenjujući da ona „nipodаštаvа rаd prаvosuđа, kreirа slikа o korumpirаnosti sudijа i poziva nа linč nosilаcа prаvosudnih funkcijа“.

U aprilu 2019. Apelacioni sud je ukinuo oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je „nejasan i neprihvatljiv“ zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slučaju „Luke Beograd“, pa da to znači da nema ni odgovornosti Bubala.

U januaru 2020. Specijalni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu Bubalu i ostalim optuženim. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da će se žaliti posle dobijanja pisanog otpravka i analize datih razloga u presudi suda. U slučaju žalbe predmet će ponovo razmatrati Apelacioni sud, koji će i doneti konačnu presudu o ovom slučaju.

„Prema zvaničnim podacima vlasnik je konsultantske agencije „Con Tim“, registrovane 2009. godine u Kikindi. Iako bivši ministar koji dobro poznaje zakone u oblasti privrede, ali podaci Agencije za privredne registre pokazuju da Bubalo u prethodnih nekoliko godina nije dostavljao izveštaje o poslovanju ove svoje kompanije. Bubalo je istovremeno i direktor u firmi ‘Invector’, osnovanoj 2007. takođe u Kikindi, čiji je vlasnik njegov sin Igor. Prema podacima iz godišnjih finansijskih izveštaja, ova firma registrovana je kao mikro pravno lice i prethodnih nekoliko godina nije imala zaposlene. Bavi se nespecijalizovanom trgovinom na veliko i u 2015. i 2017. godini je poslovala negativno, dok je 2016. ostvarila minimalnu dobit od oko 220 evra. Izveštaj za 2018. nije dostupan.“ (Blic, 26. 4. 2019. godine)

Kako navodi „Blic“, Bubalo je 2011. bio suvlasnik, sa udelom od 33 odsto, još jedne firme koja se bavila trgovinom „H&D Energy“.

„Godinu dana posle osnivanja ona je likvidirana. Pre šest godina, 2013. iz privrednog registra je obrisana i firma ‘Jugoinspekt V&P’, gde je Bubalo bio vlasnik polovine kapitala“. (Blic, 26. 4. 2019. godine)

U oktobru 2021. Apelacioni sud Beogradu pravosnažno ga je oslobodio optužbi za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću „Vorldfin“ iz Luksembruga 2005. godine.

„Ovom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda koji je zaključio da nije dokazano da su oni počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje se terete. I prvom prvostepenom presudom Bubalo i ostali su bili oslobođeni od optužbi.“ (RTS, 26. 10. 2021. godine) 

Bio je član Demokratske stranke Srbije.

Naslovna fotografija: Fonet, Aleksandar Koković