Pokret socijalista

Stranka: Pokret socijalista | Svi akteri
Stranka: Pokret socijalista | Svi akteri

2008. Stranka je osnovana u avgustu te godine i nije učestvovala na izborima

2012. Koalicija stranaka okupljena oko SNS „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“ osvojila je 24,04 odsto glasova (73 poslanika), a a PS je pripao jedan poslanički mandat.

2014. Koalicija „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo“ osvojila je 48,35 odsto glasova (158 poslaničkih mesta), a PS su pripala tri poslanička mesta.

Pokret Socijalista osnovan je na inicijativu Aleksandra Vulina 2008. godine, koji je danas i predsednik stranke.Aleksandar Vulin je političku karijeru počeo u Savezu komunista-Pokret za Jugoslaviju (SK- PJ). Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice (JUL). Bio je i predsednik Jugoslovenske revolucionarne omladine.Godine 1998. podneo je ostavku na sve funkcije u JUL-u, nakon formiranja Vlade SPS-a, SRS-a i JUL-a. Vulin je 2000. godine osnovao Partiju demokratske levice, koja je juna 2002. godine ušla sa Demokratskom socijalističkom partijom Milorada Vučelića u kolektivno članstvo SPS-a. Sa SPS-om se razišao 2006. godine, posle afere „Kofer.“Na parlamentarnim izborima u maju 2012.godine PS je bila u koaliciji „Pokrenimo Srbiju“, stranaka okupljenih oko SNS, koja je osvojila 24,04 odsto glasova (73 poslanika), a PS je pripao jedan poslanički mandat. Lider stranke Aleksandar Vulin bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vladi Srbije. Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. koalicija okupljana oko SNS osvojila je ubedljivu većinu od 48,35 odsto glasova (158 poslaničkih mesta), a PS su pripala tri poslanička mandata. Aleksandar Vulin postao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.