Petar Miletić

Datum rodjenja: 25. 9. 1975.
Stranka: Pokret slobodnih građana | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 25. 9. 1975.
Stranka: Pokret slobodnih građana | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1975. u Peći.

Navodi da je po zanimanju je novinar. Ističe da je od 1999. do 2007. bio urednik informativnog programa Kontakt plus radio Kosovska Mitrovica i dopisnik više beogradskih medija – „Danas“, „Blic“, B92. Bio je i dopisnik francuskog RFI radija programa na južnoslavenskim jezicima

„Radio je kao honorarni saradnik brojnih dnevnih listova i televizijskih kuća, a u politiku je ušao 2006. osnivanjem Samostalne liberalne stranke, zajedno sa svojim šurakom Slobodanom Petrovićem“. (Danas, 6. 7. 2010. godine)

U zvaničnoj biografiji navodi da je osnivač i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke na Kosovu (2007-2014). Da je 2008. bio viši politički savetnik u Ministarstvu za zajednice i povratak i poslanik u Skupštini Kosova u dva mandata (2009-2014). Bio je šef poslaničke grupe SLS (2009-2011), potpredsednik Skupštine Kosova (2011-2014) i predsedavajući Konsultativnog veća za zajednice u kabinetu predsednika Kosova (2010-2013). 

U julu 2010. ranjen je vatrenim oružjem u hodniku stambene zgrade u kojoj je živeo, u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Atentator je pobegao, a Miletić je smešten u mitrovačku bolnicu gde ga na odeljenju intenzivne nege, pošto se radi o pokušaju ubistva, obezbeđuju pripadnici Kosovske policijske službe“. (Danas, 6. 7. 2010. godine)

On je za Radio Slobodna Evropa ispričao šta se desilo.

„Juče ujutro u osam sati sam krenuo na posao, prišao sam automobilu da ga otključam i neko koga nisam video mi je prišao sa leđa i pucao na mene sa 4-5 metaka. To je bilo ispred zgrade u kojoj živim u ulici Tanaska Rajića. (…) On je pucao, ja sam uspeo da pobegnem iza kola, onda je on pobegao, nisam ga ni video. (…) Ja ne bih špekulisao, jer da je metak prošao santimetar levo ili desno, mogao je pogoditi arteriju i ishod bi bio isti kao da je pucao u glavu.“ (RSE, 6. 7. 2010. godine)

Bio je član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana i član Predsedništva. U avgustu 2020. podneo je ostavku na funkciju u PSG.

„Podneo sam ostavku na funkciju člana Predsedništva PSG iz odgovornosti prema lošem izbornom rezultatu. Zagovarao sam izlazak na izbore, bio sam šef izbornog štaba i nakon poraza mislim da je u redu da snosim odgovornost – kaže Miletić za Blic. On, kako objašnjava, ostaje član Pokreta slobodnih građana.“ (Blic, 20. 8. 2020. godine)  

U septembru 2022. mediji su objavili da ga je kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao za spoljno-političkog savetnika.

„Informacija koja je objavljena je samo do pola tačna. Ja sam imenovan za spoljnog konsultanta Aljbina Kurtija, a ne spoljno-političkog, finansiran od strane Vlade Nemačke, preciznije ministarstva spoljnih poslova Nemačke za pitanja zajednica – kaže u pisanoj izjavi za Danas Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova. On je tako odgovorio na pitanje Danasa o njegovoj novoj funkciji koja je imala odjek u ovdašnjoj javnosti, te naznačio da ne bi dalje ulazio u pojašnjavanja jer će, kako kaže, imati samo savetodavnu ali ne i odlučujuću ulogu u donošenju odluka.“ (Danas, 23. 9. 2022. godine) 

Nakon godinu dana napustio je funkciju spoljno-političkog savetnika. 

„Voleo bih da mogu da kažem da podnosim ostavku, ali bi to bilo pretenciozno jer nemam na šta da dam ostavku. Stoga, smatrajte da od danas, kao što rekoh u uvodu, ni formalno nisam spoljni politički savetnik premijera Kosova’, naveo je Miletić u pismu upućenom kosovskom premijeru, kroz koje je svoju odluku i obrazložio. Naveo je da je početkom ove godine shvatio da njegova uloga ‘neće biti važna, a ni funkcionalna u smislu pomoći Srbima na Kosovu’, jer, kako piše u ovom pismu, ni za jednu odluku premijera ili Vlade nije bio ni pitan, niti konsultovan. Sve se, kako je naglasio, odvijalo ‘mimo njega’. Najveći mu je dokaz da, kako je istakao, kosovska vlada saradnju sa Srbima ne želi – bilo neimenovanje direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera bez obzira na insistiranje domaćih i međunarodnih aktera, ali i smanjivanje budžeta te kancelarije sa milion i trista hiljada, na petsto hiljada evra. (…) Da je bilo političke volje vlade, naglasio je, veliki deo probelema bili bi rešeni u roku od par dana. ‘Po mojoj slobodnoj proceni 90 odsto tih problema mogli su biti rešeni u roku od par dana ukoliko bi postojala politička volja Vlade’.“ (Danas, 21. 9. 2023. godine)

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

 

Poslednji put ažurirano: 25. 9. 2023.