Olivera Jovićević

Datum rodjenja: 15. 8. 1966.
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 8. 1966.
Mesto:

Rođena je 1966. u Bajinoj Bašti.

„Najveći deo detinjstva provela sam u Bajinoj Bašti, gradiću na Drini, ali sećam se naših selidbi zbog očevog posla koje su trajale sve do mog polaska u školu. Nas troje i dva kofera začas bismo se skućili u Kraljevu ili Užicu.“ (glossy.espreso.rs, 3. 7. 2011. godine) 

Kaže da se pred njen polazak u gimnaziju porodica preselila u Beograd. 

„Išla sam u Trinaestu beogradsku gimnaziju na tada popularni smer kulture i informisanja, zanimanje novinar-saradnik. Bila sam odličan đak, obožavala sam srpski jezik i književnost, kao i klasičnu filozofiju i logiku koje mi je predavao razredni, čuveni Brka. Zbog četvorke iz marksizma u četvrtom razredu srednje škole nisam bila vukovac.“ (glossy.espreso.rs, 3. 7. 2011. godine) 

Ističe da je pokušala da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetsnosti.

„Tada me je veoma zanimala i gluma, pa sam tih godina najviše slobodnog vremena provodila u amaterskim pozorištima. U njima sam zaradila i svoj prvi honorar putujući sa glumačkom trupom koja je uveče zabavljala turiste na terasi jednog hotela u Makarskoj. U toj našoj družini bila je i Vesna Trivalić koja je bila sjajna imitatorka. Pravo sa tog letovanja pola naše grupe polagalo je prijemni ispit na Akademiji. Bilo je blizu pet stotina kandidata za glumu, Vesna i ja smo ušle u uži izbor među trideset kandidata od kojih je trebalo da se formira klasa od petnaestak studenata, ali nismo imale sreće.“ (glossy.espreso.rs, 3. 7. 2011. godine) 

Navodi da je upisala jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu. 

„Nisam se mnogo bavila fakultetom niti bila redovna na predavanjima. Moje su misli bile još u pozorištu, a bilo je to i zlatno doba beogradskih diskoteka. Odustajanje nije dolazilo u obzir ni zbog roditelja, ni zbog moje naravi. Sećam se jedino apsolventskog umora posle nekih teških ispita kad sam čitala i po stotinak knjiga. To je bio jedini trenutak u kojem su mi se knjige smučile – kaže Olivera koja se pred kraj studija prvi put zaposlila kao profesor srpskog jezika u srednjoj školi.“ (glossy.espreso.rs, 3. 7. 2011. godine) 

Napominje da je kao apsolvent počela da radim kao profesorka srpskog jezika u kožarskoj školi na Zelenom vencu, a zatim je prešla u srednju turističku, pa u mašinsku školu na Novom Beogradu.

„Tokom rada u školi uspela sam da izdvojim vreme i za pisanje, a radila sam i na radiju sve dok me moj kolega Ivan Cvetković nije odvukao na audiciju u RTV Studio B gde sam primljena u Informativnu redakciju. U toj medijskoj kući sam se i prvi put zvanično zaposlila kao novinar. Najupečatljiviji savet koji sam dobila na početku novinarske karijere, a i danas ga pamtim bio je: Donesi vest, ili nestani“. (glossy.espreso.rs, 3. 7. 2011. godine) 

Ističe da je radila u više redakcija. 

„Kao novinar NTV Studio B, urednik političke rubrike Blica i Glasa javnosti devedesetih, zajedno sa grupom novinara tri puta sam otpuštana sa posla, dvehiljaditih je traženo da se moja emisija zabrani, danas prolazim ‘toplog zeca’ na stranicama tabloida i u istupima političara, nekada kao ‘žuta Olja’, nekada kao ‘naprednjački bot’. Ili kao ‘prostitutka na poziv’.“ (Nedeljnik, 23. 10. 2019. godine) 

Emisiju „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije radi od 2004. godine.  Kao najveća dostignuća u karijeri navodi: 

„Uradila sam nekoliko dobrih emisija. Među njima intervju sa generalom Veljkom Kadijevićem koji sam prva dobila u mrtvoj trci sa Hrvatskom televizijom, što je bio pravi bum u regionu. Verujem da će taj razgovor koji sam sa Kadijevićem napravila u Moskvi u budućnosti biti važno svedočanstvo o tome kako je razmišljala državna elita na samom početku rata u bivšoj SFRJ.“ (glossy.espreso.rs, 3. 7. 2011. godine) 

Ističe da je osnivač škole za medijske talente. 

„U Školi za medijske talente „Balkan medija tim“, Olivera Jovićević, njen osnivač, zajedno sa najboljim srpskim TV novinarima i poznatim TV licima, obučila je već nekoliko generacija budućih novinara. Koje su najvažnije lekcije koje uče? – Pismenost, hrabrost, odgovornost, integritet, veliki rad – ako nemaš i ne možeš, bavi se nečim drugim. Verujem da je vežno da to zna mlad čovek koji želi da pravi karijeru u medijima.“ (Večernje novosti, 26. 11. 2011. godine) 

U intervjuu „Blicu“ u martu 2014. na pitanje „da li sebe vidite kao PR, ili možda atašea za štampu, ili čak u visokoj politici“, odgovorila je: 

„Vodim agenciju za odnose sa javnošću ‘Balkan media tim’ onoliko koliko mi moj posao na televiziji dozvoljava. Politika, diplomatija? U budućnosti ništa od toga nije mi strano.“ (Blic, 2. 3. 2014. godine) 

U julu 2020. Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je neprimereno ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Oliveri Jovićević i javnosti tokom gostovanja u emisiji „Upitnik“ i javno ga pozvalo da se izvini njoj i građanima Srbije.

„Smatramo da je nastup predsednika Srbije bio daleko od elementarnih obrazaca lepog ponašanja i potpuno nedostojan javne funkcije koju obavlja. On je u više navrata vređao i ponižavao voditeljku RTS i izbegavao da njoj i građanima pruži odgovore na pitanja od javnog interesa“, ističe se u saopštenju NUNS. (Fonet, 3. 7. 2020. godine) 

U septembru 2020. Upravni odbor Radio-televizije Srbije usvojio je njenu prijavu za generalnog direktora RTS-a. 

Foto: Screenshot Youtube/RTS