Novak Nedić

Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1982. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi da je završio osnovnu školu Sedam sekretara SKOJ-a i Šestu beogradsku gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

“Radio je kao volonter pripravnik od 2005. do 2007. godine u Trgovinskom sudu u Beogradu, Specijalnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, potom kao pripravnik, a zatim i kao advokat u Advokatskoj kancelariji Nedić. Bavi se privrednim i krivičnim pravom. Stekao je Sertifikat posebnih znanja iz prava deteta i krivično-pravne zaštite maloletnih lica”, ističe.
Na funkciju zamenika generalnog sekretara Vlade postavljen je 28. novembra 2012. godine. Funkciju generalnog sekretara Vlade, u više mandata, obavlja od 1. maja 2014. godine. Na istu funkciju postavljen je i u Vladi izabranoj 28. oktobra 2020. godine.“

Član je Glavnog i Izvršnog odbora Srpske napredne stranke. Predsednik je Saveta za pravna pitanja SNS Beograd.

U julu 2014. imenovan je za predsednika nadzornog odbora u JP „Službeni glasnik“.

“Bio je član radne grupe Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlade Srbije za saradnju sa kompanijom GIDC, te predsednik Komisije za odobravanje upotrebe službenih vozila u Vladi.” (Danas, 1. 7. 2017. godine)

U maju 2014. “Blic” je pisao da ga je funkcionerka Komisije za hartije od vrednosti optužila za seksualno uznemiravanje.

“Ona je, uoči sednice Vlade na kojoj je trebalo da bude razrešena, svojim saradnicima poslala pismo u kome je Nedića optužila za mobing i seksualno uznemiravanje. Nakon poslatog mejla svojim nadređenima i kolegama, postupak njenog razrešenja je obustavljen i sve se završilo na tome, a Novak Nedić je napredovao na mesto generalnog sekretara Vlade Srbije.” (Nova.rs, 15. 2. 2021. godine)

Bio je član Upravnog odbora FK Partizan do aprila 2014. godine, kada je podneo ostavku.

“Porodica Nedić dugo godina važi za sivu eminenciju fudbalskog kluba Partizan. Potpredsednik FK Partizan do 2016. bio je poznati advokat Vojislav Nedić, otac Novaka Nedića. Vojislav Nedić je bio i predsednik Advokatske komore Beograd a 2010. godine lično Aleksandar Vučić je obelodanio njegovo pristupanje Srpskoj naprednoj stranci. Upravo ta pozicija oca, Novaku Nediću je otvorila i vrata u upravi Partizana u kojoj postaje član Upravnog odbora, a zatim i u Vladi Srbije. Njegov dolazak u Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa Janjičari, koju je predvodio osuđeni kriminalac Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Stanković poznat pod nadimkom Sale Mutavi, u međuvremenu je ubijen. Bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić izjavio je da je iza te navijačke grupe bio Novak Nedić.” (Nova.rs, 15. 2. 2021. godine)

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 24. 3. 2021.

U jednom trenutku 2019. učlanio se u FK “Crvena Zvezda”, a zatim se iščlanio pod pritiskom navijača. U julu te godine snimljen je u avionu kojim je “Crvena Zvezda” putovala u Helsinki na utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona. (Nova.rs, 15. 2. 2021. godine)

Iz “Crvene Zvezde” su saopštili da se Nedić saminicijativno učlanio u klub, kao i da više nije njihov član.

“Povodom informacije koja se juče pojavila u nekim medijima FK Crvena zvezda obaveštava javnost da se Novak Nedić samoinicijativno učlanio u naš klub. Iako su podaci naših članova nedostupni javnosti, zbog specifične situacije proverili smo pomenutu informaciju koja se ispostavila tačnom. Kontaktirali smo Novaka Nedića koji je odmah odlučio da se iščlani iz kluba. Ovim je stavljena tačka na sve buduće spekulacije na tu temu.” (Crvenazvezdafk.com, 9. 8. 2019. godine)

KRIK je pisao da je Nedić sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom i članovima kriminalne grupe koristio vojno strelište uvežbavao gađanje na vojnom strelištu. Krivičnu prijavu protiv dvojice generala koji su im to omogućili podneo je Vojni sindikat Srbije, ali je prijava zbog nestalih dokaza odbačena.

“Kriminalcima Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi, njegovoj desnoj ruci Veljku Belivuku poznatom kao Velja Nevolja, pripadniku Žandarmerije Nenadu Vučkoviću Vučku i generalnom sekretaru Vlade Srbije Novaku Nediću omogućeno je da od februara do juna 2016. godine koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja, naveo je Vojni sindikat Srbije u krivičnoj prijavi koju je u februaru prošle godine dostavio tužilaštvu. U prijavi se navodi da su brigadni general Zoran Veličković i potpukovnik Dejan Nikolić zloupotrebili položaj i omogućili navedenim osobama da van radnog vremena koriste vojno strelište u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.” (KRIK, 1. 2. 2018. godine)

U oktobru 2022, posle izbora nove Vlade Srbije, ponovo je postavljen za generalnog sekretara.