Nikola Petrović

Datum rodjenja: 1. 1. 1974.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1974.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1974. godine u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirani ekonomista, ali ne i u kojoj visokoškolskoj ustanovi je stekao to zvanje. 

Naglašava da je pre angažmana u javnom sektoru „stekao bogato iskustvo radeći na rukovodećim pozicijama u domaćim i inostranim kompanijama“.

„Sredinom devedesetih živeo je u Švajcarskoj gde se bavio poslovima uvoza, izvoza i prodaje sirovina iz Afrike. Posle toga, radio je i usavršavao se na Londonskoj berzi. Po povratku u Srbiju, osniva uvozno-izvoznu firmu koja se bavila trgovinom voćem i povrćem. U oblasti energetike najpre se istakao kao direktor firme ‘Eco Energo group’, gde se bavio primenom najnovijih tehnologija u eksploataciji zelene energije i izgradnjom hidrocentrala.“

U septembru 2012. postavljen je za generalnog direktora Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“.

„Na toj poziciji je postigao značajne rezultate koji se ogledaju u ubrzanom završetku kapitalnih elektroenergetskih investicija, boljim finansijskim rezultatima poslovanja i dobijanjem sertifikata za integrisane menadžment sisteme“, ističe u biografiji. 

Od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije.

Kako je u javnosti poznat kao kum Aleksandra Vučića, otkrio je kako ga je i kada upoznao. 

„Moj odnos s Vučićem je prijateljski i kumovski. Član sam SNS, ali nisam funkcioner stranke. Nisam političar. Verovali ili ne, Aleksandra sam upoznao ispred zgrade igrajući basket. Naravno, mislim da je ubedljivo najbolji i najenergičniji premijer koga je Srbija ikad imala. I nisam subjektivan kada to kažem. O tome govore rezultati, a ja imam uvid u to koliko vremena i snage on ulaže u posao koji obavlja.“ (Nedeljnik, 9. 10. 2015. godine)  

U oktobru 2015. sajt „Teleprompter“ objavio je navodni transkript telefonskog razgovora tadašnjeg predsednika DS Bojana Pajtića sa Lidijom Udovički, sestrom tadašnje potpredsednice Vlade Kori Udovički. Objavljeno je da je Udovički izjavila da joj je direktor „Elektromreža Srbije“ tražio dva miliona evra u kešu da bi, navodno, firmi „Kontinental vind Srbija“ dozvolio da vetropark priključi na sistem EMS-a. Pajtić je tvrdio da je transkript autentičan, dok je Udovički istražiteljima rekla da nikada nije upoznala direktora EMS-a, niti je sa njim razgovarala. Nikola Petrović je izjavio da nikada nije video Lidiju Udovički, od koje je, kako se navodi u transkriptu, navodno tražio dva miliona dolara „reketa“ za sklapanje posla.  

„Prema njegovim rečima, to je prepiska između njegove zamenice i Lidije Udovički, sestre ministarke Kori Udovički. ‘Ona u dokumentu koji šalje meni piše ‘prestanite da zabranjujete’. Da li to znači ako vam pošaljem pismo u kome pišem da prestanete da tučete moje dete, da li to znači da to stvarno činite? Nijedan dokaz nema, niti može EMS nešto da zabranjuje ili odobrava’, rekao je Petrović. On je dodao da EMS nije organ koji zabranjuje već da je EMS samo ukazala na nepravilnosti u zakonu.“ (Tanjug, 2. 10. 2015. godine) 

Iz službe za odnose sa javnošću EMS-a saopštili su da je Petrović bio na poligrafskom ispitivanju povodom optužbi da je ucenjivao američku kompaniju „Kontinental vinds“. U februaru 2020. Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom se nalaže Lidiji Udovički da Petroviću plati milion dinara odštete i plati sudske troškove, jer mu je povredila čast i ugled u vezi sa aferom „Vetropark“.

Petrović je krajem 2016. napustio EMS. 

„U decembru 2016. odlazi iz javnog sektora, a od januara 2017. ponovo je na čelu kompanije ‘Eco Energo group’ i direktor je i vlasnik kompanije ‘Eko Vlasina'“, napominje u biografiji.  

Odlazeći iz EMS istakao je da „firmu ostavlja u perfektnom stanju“

„Nema tu neke misterije. Niko me nije smenio, pun mandat mi je istekao i došao je kraj. Na mestu direktora bio sam četiri godine i smatram da sam dosta uradio za EMS. Firmu ostavljam u perfektnom stanju sa završenim kapitalnim projektima i dobiti od 2,8 milijardi dinara u 2015. godini.“ (Večernje novosti, 21. 12. 2016. godine)  

Negirao je da ga Vučić, tadašnji premijer, smenjuje, niti je razlog odlaska to što nema završen fakultet. 

„Nema smenjivanja, pun mandat od četiri godine je istekao i to je kraj. A što se tiče fakulteta, i kada sam pre četiri godine imenovan za direktora, zakonski uslov bila je fakultetska diploma. Pitao bih sve te koji tvrde da odlazim jer nemam adekvatno obrazovanje: a kako mislite da sam do sada bio direktor? Kako sam četiri godine uspešno vodio firmu, kako sam hiljade dokumenata kao diplomirani ekonomista potpisao i kako sam opstao na ovoj poziciji ako je tako kako kažete?“ (Večernje novosti, 21. 12. 2016. godine)  

Osvrnuo se i na to što „u delu javnosti“ o njemu „postoji negativan stav“. 

„Pojedine medije ne interesuju rezultati i rad već tračevi i neistine. Spletkarenja i konstrukcije su ono čime se bave. Po njima ja sam bahati čovek koji vedri i oblači Srbijom, ne plaća kazne, baca državne pare na gradnju nekakvih hotela. Za jedne sam tajkun, za druge nameštam poslove ortacima, za treće sam gazda pola restorana u Beogradu… Tako sam predstavljen u javnosti, a ništa od svega toga nije tačno! To se i pokazalo kroz nekoliko presuda u sporovima koje sam pokrenuo za klevetu. Sav novac koji sam od tih presuda dobio uplatio sam u humanitarne svrhe.“ (Večernje novosti, 21. 12. 2016. godine)  

Na pitanje da li planira da se politički angažuje ili da zauzme neko drugo mesto u državnoj upravi, odgovorio je: 

„Ne, to se neće dogoditi. Planiram da se, pre svega, posvetim porodici ali i privatnom biznisu. Naravno da imam svoje mišljenje o političkoj situaciji, ali apsolutno me nikad nije privlačila mogućnost da se nađem na nekoj političkoj funkciji. Čovek sam koji je prilično aktivan i neće mi biti problem da nađem načine da ispunim svoje vreme, a da nije reč o bavljenju politikom.“ (Večernje novosti, 21. 12. 2016. godine)  

U septembru 2020. CINS je objavio da je Petrović mesec dana ranije postao suvlasnik firme „Crni Vrh Power“ koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka. CINS je napomenuo da je on već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a da je samo u 2019. „država od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra“.

„Firmu ‘Crni Vrh Power’ iz Žagubice, čija je delatnost proizvodnja električne energije, prošle godine je osnovala firma ‘W-Line’ u vlasništvu Ivana Pantelića, koji je u martu ove godine postao i direktni vlasnik. Prema ugovoru o prenosu udela, u koji je CINS imao uvid, Nikoli Petroviću je u avgustu preneto 50 odsto vlasništva firme za oko 37 hiljada dinara. Reč je o kompaniji koja na tromeđi teritorija Bora, Majdanpeka i Žagubice treba da izgradi vetroelektranu ‘Crni vrh’, a vrednost ovog posla je, prema medijskim natpisima, oko 100 miliona evra. Planirana je izgradnja do 40 vetrogeneratora koji koriste snagu vetra za proizvodnju električne energije, od toga 21 na teritoriji Žagubice, 14 na teritoriji Bora i pet na teritoriji Majdanpeka.“ (CINS, 14. 9. 2020. godine)

Potom, u februru 2021. KRIK je objavio da je Petrović kupio avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

„Ovaj posao, kako navodi KRIK, obavljen je van očiju javnosti – Petrović ga je sklopio skriven iza ofšor firme registrovane u Luksemburgu. Predsednikov kum je kompaniju koja poseduje avion vredan više od pola miliona evra kupio jeftino, sudeći po ugovoru, za svega 100.000 evra. Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, osnovao je firmu u Luksemburgu početkom 2019. godine posredstvom koje je tajno ušao u niz poslova u Srbiji – razvoj tehnologije za solarnu energiju, uvoz lekova i avio-prevoz.“ (KRIK, 9. 2. 2021. godine) 

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje da prokomentariše vest da je njegov kum od Subotića kupio avio-kompaniju odgovorio da „nema pojma šta (Petrović) kupuje i čime se bavi“ i da je reč o čoveku koji je bio bogat i pre politike. 

„Bavi se privatnim poslom, oduvek bio bogat čovek. Imam ja i drugog kuma Zorana Bašanovića koji s Đilasom kupuje televizije i zajedno sa Đilasom me danas ruši, mnogo kumova imam raznih, ali ne znam kakve to veze ima sa mnom. Čovek se bavi privatnim biznisom ceo život, nemam nikakve veze sa time… Nikad se nisam bavio privatnim biznisom, nikad se nisam vozio ni njegovim autobusima, avionima niti bilo čime drugim… Reč je o čoveku koji je bio bogat mnogo pre politike, a jedinu vezu sa državom je imao kada mu je režim DS davao dozvole za neke hidroelektrane: U naše vreme ništa od toga nije dobio. Šta privatno radi – to je njegova stvar’, rekao je Vučić“. (N1, 9. 2. 2021. godine) 

KRIK je objavio da je Petrović podneo krivičnu tužbu protiv njihovih novinarki Dragane Pećo i Vesne Radojević zbog priče objavljene u okviru međunarodnog istraživanja „Otvoreni Luksemburg”.

„U tekstu smo otkrili da je Petrović bio vlasnik ofšor firme u Luksemburgu i da je preko nje tajno ušao u različite poslove u Srbiji. Preko nje Petrović je ušao u posao sa biznismenom sa kriminalnim vezama Stankom Subotićem, od koga je, ispod cene, kupio avio-kompaniju. Predsednikov kum u tužbi tvrdi da su novinarke KRIK-a nezakonito koristile njegove lične podatke – iako u tekstu nema takvih podataka, već su u pitanju informacije o kompanijama koje potiču iz zvaničnih dokumenata. Ne traži novčanu, već zatvorske kazne za novinarke: da se Pećo osudi na dva meseca, a Radojević na mesec dana zatvora.“ (KRIK,  8. 12. 2021. godine) 

U oktobru 2021. milioni dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor kompanija otkrile su podatke o poslovima 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera zajedno sa 400 funkcionera iz više od 90 država. U novinarskom istraživanju zasnovanom na ovim dokumentima, pod nazivom „Pandorini papiri“, iz Srbije je učestvovao KRIK koji je objavio da se, između ostalih, u dokumentima navodi ime i Nikole Petrovića.

„Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor kompanije ‘Arkshore International’ na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, a koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je po zakonu bio dužan to da uradi budući da je u isto vreme bio direktor državne firme ‘Elektromreža Srbije’. (…) Da bi sve ovo uradio Petrović je angažovao čak tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu ‘Fidinam’ preko koje je komunicirao sa agencijom ‘Alcogal’ sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija ‘Monfrini Bitton Klein’ takođe iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma. Ofšor firmu Petrović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kako nam je potvrđeno iz ove institucije, iako je po zakonu bio dužan to da uradi. Sve osobe koje su na državnim pozicijama u Srbiji moraju javno da razotkriju svoje poslove i imovinu, a ko to ne uradi, rizikuje da bude krivično gonjen. Petrović nije skrivao informacije samo u Srbiji. Dokumenta otkrivaju i da su od agencije ‘Alcogal’, koja je angažovana da otvori ofšor firmu, Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je javni funkcioner – verovatno kako bi se izbegle dodatne provere. ‘Alcogal’ je, ipak, otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao ‘klijent visokog rizika’.“ (KRIK, 5. 10. 2021. godine) 

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Poslednji put ažurirano: 14. 1. 2022.