Nikola Jovanović

Datum rodjenja: 1. 1. 1976.
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1976.
Mesto:

Rođen je 1976. godine. 

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i završio master studije na Evropskom koledžu u Brižu/Varšavi, navodi u svojoj biografiji. Doktorske studije iz javnih finansija pohađao je na Univerzitetu Pariz 10.

Programski je direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), zamenik urednika časopisa „Horizonti“ i član Savetodavne grupe za međunarodne odnose UN Mreže ze rešenja održivog razvoja.

Obavljao je dužnost portparola i savetnika predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN, a pre toga bio specijalni savetnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije (2011-2012). Radio je u Kancelariji za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije i kao konsultant Ministarstva finansija.

Jedan je od osnivača stručnih udruženja Pravni forum i Centar za novu politiku, a osnovao je i naučni časopis „Izazovi evropskih integracija“.

Pri osnivanju Narodne stranke Vuka Jeremića, oktobra 2017. godine, izabran je za potpredsednika. 

Početkom marta 2019. godine postavljen je za šefa Odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda.  

U julu 2020. dao je ostavku na funkciju potpredsednika Narodne stranke i napustio tu partiju. On je to učinio nekoliko dana nakon proširenog Gradskog odbora, koji je sazvao i kojim je predsedavao predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, a jedna od tema bilo je glasanje o napuštanju poslaničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda, čiji je Jovanović predsednik.

Jovanović je za „Danas“ izjavio da je on tom prilikom preglasan i odlučio da napusti stranku jer je predsednik NS glasanje o razbijanju zajedničke odborničke grupe vezao za glasanje o poverenju njemu.

„Duboko se protivim odluci da se razbije zajednička opoziciona grupa u Skupštini grada Beograda. Ona je tačka oslonca za mnoge nezadovoljne i unesrećene Beograđane. Ja je vidim i kao jezgro daljeg okupljanja opozicije u Beogradu, koja mora izaći sa jednim kandidatom i jednom listom na prve slobodne izbore u prestonici. Delovaću kao nezavisni odbornik, u borbi za svoj grad, a o svim daljim eventualnim planovima ću razmisliti kad ohladim glavu i konsultujem sa svojim saborcima“, kazao je Jovanović. (Danas, 7. 7. 2020. godine)