Nikola Dašić

Datum rodjenja: 4. 3. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 4. 3. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1975. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi da „potiče iz oficirske porodice, što ga je donekle i opredelilo da nakon Srednje ekonomske škole u Kragujevcu, studije završi na Vojno-tehničkoj akademiji u Beogradu 2002. godine kao diplomirani ekonomista i oficir“.

Ističe da je karijeru započeo zvanjem potporučnika u logističkoj brigadi za snabdevanje i opremanje Generalštaba i Ministarstva odbrane. Potom, 2005. godine karijeru nastavlja u Agenciji za privatizaciju, prvo kao pomoćnik rukovodioca projekta, a kasnije i kao direktor regionalnog centra u Kragujevcu.

Dodaje da 2012. godine zasniva radni odnos u Narodnoj banci Srbije na poziciji direktora odeljenja Prinudne naplate u Kragujevcu, „da bi pola godine kasnije na poziv guvernera NBS prešao u Beograd radi dodatnog angažovanja na mestu ličnog savetnika za regionalni nadzor u filijalama u Kragujevcu, Nišu i Užicu, i po ovlašćenju guvernera koordinator Sektora za poslove sa gotovinom i trezorskim odeljenjima u filijalama u Beogradu i Novom Sadu“.

Ističe da je jedan od osnivača gradskog odbora SNS Kragujevac i član Izvršnog odbora stranke.

Bio je prvi na izbornoj listi Srpske napredne stranke u Kragujevcu na izborima 2020. godine. „Politika“ je  u martu 2020. postavila pitanje zašto je vrh stranke u prvi plan isturio Dašića, umesto aktuelnog gradonačelnika i predsednika GO SNS-a Radomira Nikolića?

„Verujem da bi se Radomir Nikolić kandidovao i za sledeći mandat da je tako odlučio. Koliko god nekome čudno to delovalo, ali pozicija gradonačelnika Kragujevca nije nimalo zahvalna. Ona traži izuzetno veliku odgovornost, energiju, rad i posvećenost. Radomir je svoj zadatak, koji je dobio od predsednika Aleksandra Vučića, ispunio. Uspravio je Kragujevac iz potpunog kolapsa i sada je spreman da se posveti drugim zadacima, a nama ostaje dobra osnova za jedan novi investicioni ciklus koji Kragujevac zaslužuje. Što se mene tiče, mislim da me moj dvanaestogodišnji staž u Srpskoj naprednoj stranci, dugogodišnje operativno iskustvo u izvršnom odboru, ali i ozbiljna profesionalna karijera, kandiduju za osobu u koju poverenje imaju i vrh naše političke stranke i gradski odbor u Kragujevcu”, navodi Dašić. (Politika, 13. 3. 2020. godine)

Mediji su preneli da je Dašić kum Radomira Nikolića.

„Kragujevački gradonačelnik Radomir Nikolić izostavljen je sa liste kandidata SNS za odbornike i narodne poslanike. Poslednjih godina se u Kragujevcu govori da će Nikolić otići u ambasadore zbog slabog rejtinga među biračima, ali i članovima stranke. Novinari i političari ističu da posle izbora neće biti promena u vođenju grada, jer je kandidat naprednjaka za gradonačelnika Nikola Dašić kum Radomira Nikolića.“ (N1, 8. 3. 2020. godine)

Lokalna lista „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ ostvarila je ubedljivu pobedu (45,83 odsto) na izborima junu 2020, a  avgustu Dašić je izabran za novog gradonačelnika Kragujevca. 

Foto: kragujevac.sns.org.rs