Nikola Dašić

Datum rodjenja: 4. 3. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 4. 3. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1975. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi da „potiče iz oficirske porodice, što ga je donekle i opredelilo da nakon Srednje ekonomske škole u Kragujevcu, studije završi na Vojno-tehničkoj akademiji u Beogradu 2002. godine kao diplomirani ekonomista i oficir“.

Ističe da je karijeru započeo zvanjem potporučnika u logističkoj brigadi za snabdevanje i opremanje Generalštaba i Ministarstva odbrane. Potom, 2005. godine karijeru nastavlja u Agenciji za privatizaciju, prvo kao pomoćnik rukovodioca projekta, a kasnije i kao direktor regionalnog centra u Kragujevcu.

Dodaje da 2012. godine zasniva radni odnos u Narodnoj banci Srbije na poziciji direktora odeljenja Prinudne naplate u Kragujevcu, „da bi pola godine kasnije na poziv guvernera NBS prešao u Beograd radi dodatnog angažovanja na mestu ličnog savetnika za regionalni nadzor u filijalama u Kragujevcu, Nišu i Užicu, i po ovlašćenju guvernera koordinator Sektora za poslove sa gotovinom i trezorskim odeljenjima u filijalama u Beogradu i Novom Sadu“.

Ističe da je jedan od osnivača gradskog odbora SNS Kragujevac i član Izvršnog odbora stranke.

Bio je prvi na izbornoj listi Srpske napredne stranke u Kragujevcu na izborima 2020. godine. „Politika“ je  u martu 2020. postavila pitanje zašto je vrh stranke u prvi plan isturio Dašića, umesto aktuelnog gradonačelnika i predsednika GO SNS-a Radomira Nikolića?

„Verujem da bi se Radomir Nikolić kandidovao i za sledeći mandat da je tako odlučio. Koliko god nekome čudno to delovalo, ali pozicija gradonačelnika Kragujevca nije nimalo zahvalna. Ona traži izuzetno veliku odgovornost, energiju, rad i posvećenost. Radomir je svoj zadatak, koji je dobio od predsednika Aleksandra Vučića, ispunio. Uspravio je Kragujevac iz potpunog kolapsa i sada je spreman da se posveti drugim zadacima, a nama ostaje dobra osnova za jedan novi investicioni ciklus koji Kragujevac zaslužuje. Što se mene tiče, mislim da me moj dvanaestogodišnji staž u Srpskoj naprednoj stranci, dugogodišnje operativno iskustvo u izvršnom odboru, ali i ozbiljna profesionalna karijera, kandiduju za osobu u koju poverenje imaju i vrh naše političke stranke i gradski odbor u Kragujevcu”, navodi Dašić. (Politika, 13. 3. 2020. godine)

Mediji su preneli da je Dašić kum Radomira Nikolića.

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.

„Kragujevački gradonačelnik Radomir Nikolić izostavljen je sa liste kandidata SNS za odbornike i narodne poslanike. Poslednjih godina se u Kragujevcu govori da će Nikolić otići u ambasadore zbog slabog rejtinga među biračima, ali i članovima stranke. Novinari i političari ističu da posle izbora neće biti promena u vođenju grada, jer je kandidat naprednjaka za gradonačelnika Nikola Dašić kum Radomira Nikolića.“ (N1, 8. 3. 2020. godine)

Lokalna lista „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ ostvarila je ubedljivu pobedu (45,83 odsto) na izborima junu 2020, a  avgustu Dašić je izabran za novog gradonačelnika Kragujevca. 

Foto: kragujevac.sns.org.rs