Nenad Borović

Datum rodjenja: 4. 1. 1964.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 4. 1. 1964.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1964. godine. 

U biografiji navodi da je po zanimanju diplomirani inženjer agronomije.

Bio je dugogodišnji funkcioner Demokratske stranke, predsednik OO DS Ruma. 

U septembru 2007. izabran je za predsednika SO Ruma. Tada je, nakon većine koju su činili odbornici SRS i SPS, novu većinu formirala koalicija DS, DSS, PSS i LSV. Međutim, nastupio je period dvovlašća. „Pri prekjučerašnjem pokušaju da uđemo u službene prostorije pred nas je stala veća grupa ljudi koja nas je u tome fizički sprečila, a jedan od njih mi je u oči isprskao suzavac. Njega je zatim odvela policija, ali se ubrzo ponovo pojavio, kaže za ‘Politiku’ Nenad Borović, dodajući da će, makar i na ulici, sednicu SO održati naredne sedmice, nakon što pečat opštine oglase nevažećim.“ (Politika, 10. 10. 2017. godine)

U avgustu 2008. Vlada Srbije imenovala je, do završetka vanrednih lokalnih izbora, zakazanih za 9. novembar, nove članove prinudnog opštinskog veća u Rumi. Za predsednika Privremenog organa imenovan je Borović. 

Nakon izbora u novembru 2008, DS je formirala većinu, a za predsednika Skupštine izabran je Borović. U septembru 2011. podneo je ostavku na tu funkciju. „Ostavku sam potpisao, zvanično ću je podneti na prvoj sednici Skupštine, krajem septembra. Reč je o zaključku Ustavnog suda prema kojem političari sa više funkcija moraju da se opredele za samo jednu funkciju. Odlučio sam da ostanem pokrajinski poslanik, ali i odbornik u SO Ruma. Pred građanima smo obećali odgovornost i poštovanje zakona, ne možemo sada biti neiskreni pred onima koji su nas birali. Ako mi političari ne poštujemo zakon, neće ga poštovati ni građani. Da li poštovati zakon ili ne, tu nema nikakve dileme – kazao je Borović“.

Na opštim izborima 2012. godine bio je kandidat na listi „Izbor za bolju Vojvodinu- dr Bojan Pajtić“ i izabran je za poslanika u Skupštini Vojvodine po većinskom sistemu. Takođe, i nakon izbora 2012. izabran je za predsednika SO Ruma. U septembru te godine, na zahtev 24 odbornika iz redova SNS, SPS i DSS, zakazan je sednica sa zahtevom za smenu opštinske vlasti, ali je taj pokušaj propao. Ipak, u septembru 2013. nakon prekomponovanja opštinske vlasti Borović je podneo ostavku, a za novog predsednika SO Ruma izabran je Aleksandar Martinović (SNS).

Za poslanika u Skupštinu AP Vojvodine izabran je i na izborima održanim 24. aprila 2016. godine, po proporcionalnom izbornom sistemu, sa izborne liste „Za Vojvodinu rada i znanja – DS, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić“.

Ukazivao je na finansijske malverzacije u DS, a u julu 2019. Izvršni odbor DS kaznio ga je isključenjem iz stranke zbog prisustva sednicama pokrajinskog i lokalnog parlamenta. U IO su istakli da je razlog nepoštovanje odluka Predsedništva stranke, dok je Borović u tome video politički progon neistomišljenika. „Problem sa odlukom Predsedništva da se sednice parlamenata bojkotuju, imao je od početka. Ipak, solidarisao se sa kolegama. Sve do pre mesec dana. ‘Ja sam smatrao, ‘ajde dok traju protesti, sve to ima nekog smisla. Međutim, kada su protesti prestali i sve se to nekako istopilo, mislim da kao poslanik i dalje imam obavezu prema svojim sugrađanima i komšijama“, rekao je Borović za N1.

Polovinom septembra 2019. pristupio je Srpskoj naprednoj stranci. Tom prilikom izjavio je: „Ja ću se u svom radu truditi da opravdam poverenje i da kao poslanik doprinesem da rad poslaničke grupe ‘Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje’ bude kvalitetniji. Jednostavno dođu momenti kad čovek mora da preseče i kaže ovako više neću da radim, da budem u organizaciji koja politikom naziva svakodnevno prenemaganje i bežanje od problema, sklanjanje i izbegavanje da se na bilo koje važno društveno i državničko pitanje zauzme jasan politički stav. Ja sam se protiv toga pobunio, posebno protiv činjenica da se u DS vodi politika koja je diktirana po nalogu Dragana Đilasa, čoveka koji je DS potpuno upropastio, kazao je Borović,  dodajući  da je Đilas svoje džepove i džepove svojih saradnika napunio milionima, iz te iste DS kojoj sada postavlja ultimatume. (…) Slobodnom voljom, kao slobodan čovek, odlučio sam da se priključim organizaciji koja ne beži od problema. Hoću da budem u organizaciji u kojoj predsednik ne isteruje ljude jer imaju drugačiji stav. Hoću da budem u organizaciji u kojoj ljude stimulišu da rade za dobrobit građana, kazao je Borović“. (Kurir, 17. 9. 2019. godine)