Nemanja Šarović

Datum rodjenja: 28. 12. 1974.
Mesto:
Datum rodjenja: 28. 12. 1974.
Mesto:

Nemanja Šarović je rođen 1974. godine u Beogradu.

Završio je Prvu beogradsku gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pre bavljenja politikom radio je u jednoj poznatoj beogradskoj advokatskoj kancelariji i tri godine u Prvom opštinskom sudu.

Tokom 2004. godine izabran je za člana Predsedničkog kolegijuma i Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke. Bio je predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Beogradu od 2004. godine. Bio je odbornik SRS u beogradskoj opštini Stari Grad. Bio je šef odborničke grupe u Skupštini Beograda. U periodu od 2007-2008. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, izabran na listi Srpska radikalna stranka – Dr Vojislav Šešelj.

Da je SRS preuzela vlast u Beogradu nakon izbora 2008. godine, Nemanja Šarović bi bio izabran za gradskog menadžera, jer je tako bilo predviđeno koalicionim sporazumom između SRS-DSS-SPS. Nakon odlaska Aleksandra Vučića sa funkcije generalnog sekretara SRS bio je viđen kao kandidat za naslednika na tom mestu, ali je na to mesto izabrana Elena Božić-Talijan.

O Nemanji Šaroviću se mnogo pričalo u medijima 2005. godine kada je u Skupštini naplaćivao putne troškove za putovanje u Vranje, a živi u Beogradu, kao i tokom predizborne kampanje kada je u januaru 2008. godine pretučen od strane nepoznatih osoba, dok je ispred restorana „Mekdonalds“ sedeo sa prijateljima u vidnim nacionalističkim obeležjima SRS. Svedočio je tada da ga je udarila demokratska pesnica, jer je srpski patriota.

Na izborima 2016. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. 

Na parlamentarnim izborima 2020. SRS nije uspela da pređe izborni cenzus, a Šarović je polovinom jula podneo ostavku na sve stranačke funkcije i napustio SRS. Naglasio je da bavljenje politikom i borbu za političke ideje nastavlja samostalno.

„Vojislav Šešelj i ja imamo potpuno različite poglede kako na političke prilike u Srbiji, tako i na buduće delovanje stranke, pa smatram da je poštena odluka da se povučem iz organizacije koju je on osnovao“, napisao je Šarović u pismu članovima SRS.