Nebojša Šurlan

Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1972. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je 1997. završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Ističe da je na Fakultetu za graditeljski menadžment univerziteta Union – Nikola Tesla doktorirao 2015. godine.

Navodi da je profesionalnu karijeru započeo 1998. godine u preduzeću “Instalacija inženjering”.

„Prešao je 2000. godine u ‘PMC inženjering’ (zavisno preduzeće ‘Jugoimport SDPR’) kao mašinski inženjer i menadžer projekta na različitim projektima širom Srbije. To je uključivalo rad sa vladinim institucijama i vojno-poslovnim objektima, fabrikama, infrastrukturnim projektima, stambenim i poslovnim zgradama i hotelima. Bio je odgovoran za nadzor izvođenja radova, kao i za projektovanje.
Sledeće angažovanje je bilo u međunarodnoj kompaniji ‘Mace’ 2004. na poslovima upravljanja mašinskim radovima na Projektu nadogradnje i rekonstrukcije u Fabrici duvana DIN investitora ‘Filip Moris’. Ovo je bilo kompleksna rekonstrukcija, s obzirom na to da je fabrika morala da ostane operativna tokom izvođenja radova, bez prekida procesa proizvodnje. Nakon uspešnog završetka ovog projekta, nastavio je rad u Mace-u na projektima Tržni centar Delta City (80.000m2) i Belvil- Univerzijada-Blok 67 (200.000m2) u Beogradu“, ističe. 

Potom se, kako navodi, 2008. godine pridružio timu “Mace” na projektu “Porto Montenegro” u Crnoj Gori.

„Od 2010. godine bio je angažovan na koordinaciji i nadgledanju svih poslova Mace u Crnoj Gori, kako na projektima izgradnje tako i na projektima u fazi pre izgradnje. U ovom periodu je učestvovao u upravljanju izgradnjom Atlas Capital Centra u Podgorici, upravljao aktivnostima pred-izvođenja sa operatorom Wyndham u Budvi na projektu Adriatic – hotel sa pet zvezdica, kao i pripremnim fazama postavljanja planova projekata Plavi horizonti i Luštica Bay Development (vrednost projekta 1.115 miliona evra) u Tivtu. Radio je u Mace-u do 2012. godine“, piše u biografiji. 

Napominje da je „pored profesionalnog rada“, 2010. godine položio i međunarodnu sertifikaciju za Projektni menadžment (Project Management Professional) u organizaciji Instituta za Projektni menadžment (Project Management Institute) iz SAD.

„U periodu od 2008. do 2012. godine predavao je na obukama sa temom ‘Upravljanje projektima’ i FIDIC. Član je Inženjerske komore Srbije (od 2003), Inženjerske komore Crne Gore (od 2008. do 2012), Asocijacije inženjera konsultanta Crne Gore (ACEM) – član Upravnog odbora (od 2010. do 2012), Asocijacije inženjera konsultanta Srbije (ACES) – Nacionalna lista eksperata i adjudikatora (od 2016) i Asocijacija inženjera konsultanta Srbije (ACES) – član Upravnog odbora (od 2019)“, piše u biografiji. 

Posle promene vlasti 2012. postao je direktor Građevinske direkcije Srbije, „kompanije koju je osnovala Republika Srbija za sprovođenje sopstvenih projekata u visokogradnji, kao i sprovođenje upravljanja projektima koji su od interesa za Republiku Srbiju“. 

„Šurlan je na javnu scenu stupio kao nestranačka ličnost u oktobru 2012. godine za vreme prve vlade Ivice Dačića, nakon pobede SNS-a na izborima te godine.“ (Danas, 28. 3. 2024. godine)

U biografiji ističe da ima „dobre organizacione i menadžerske sposobnosti i aktivan pristup u upravljanju projektovanjem i izgradnjom, a poseduje i veštine iz tehničkih i iz praktičnih znanja o sistemima instalacija u zgradama, kao i osnove svih ostalih procesa u zgradarstvu“.

„Pored praktičnog rada i iskustva iskazao je interesovanje za kontinuirano obrazovanje i usavršavanje praktično stečenih znanja, pa se i njegov rad na doktorskoj disertaciji može tumačiti kao potvrda postojećih i proširenje novim saznanjima iz najbolje građevinske prakse u oblasti za koju se specijalizuje – menadžment građevinskim projektima“, navodi. 

U maju 2020. imenovan je za v.d. generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije”. 

U martu 2024. nedeljnik „Radar“ objavio je snimak razgovora u kome ministar finansija Siniša Mali 2019. godine od Šurlana, tada direktora Građevinske direkcije Srbije, traži da obezbedi 100.000 evra kao pomoć za rekonstrukciju stadiona FK „Crvena zvezda“.

„Razgovor je navodno snimio sam Šurlan, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom rekao ‘da se Šurlan ponašao kao najgori bednik’. U objavljenom razgovoru, Šurlan je tražio od Malog dozvolu da isplati finansijsku pomoć Crvenoj Zvezdi, a Mali mu nije direktno odgovorio, već je kazao ‘da zna da bi ‘glavni šef’ uvek rekao da treba da se pomogne’. Vučić naknadno nije potvrdio da je on taj ‘glavni šef’, ali je rekao da je istina ‘da svaki dan, po 1.000 puta’ kaže da treba da se pomogne ako se može i ukoliko je to po zakonu.“ (Beta, 28. 3. 2024. godine)

U tom snimku Šurlan navodi da je član Srpske napredne stranke.

„Ja sam jedan od retkih, bre, direktora koji nije došao po partijskoj liniji… Ja sam u SNS ušao godinu dana nakon što sam bio direktor. Veruj mi da mi je muka, bre, od svega više.“ (Radar, 28. 3. 2024. godine)

Ubrzo po objavljivanju snimka Šurlan je podneo ostavku na funkciju v.d. generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije”.

„Šurlan je po pisanju Radara ostavku podneo u ponedeljak, 25. marta, nekoliko dana nakon reakcije Vučića“. (Beta, 28. 3. 2024. godine)

Foto: infrazs.rs