Nebojša Leković

Datum rodjenja: 25. 9. 1964.
Stranka: Stranka moderne Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 25. 9. 1964.
Stranka: Stranka moderne Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1964. godine.

Osnovnu, srednju školu i Pravni fakultet završio je u Kragujevcu, naveo je u zvaničnoj biografiji na sajtu Socijaldemokratskog saveza. 

„Obavljao je više značajnih državnih, društvenih i sportskih funkcija od kojih izdvajamo: predsednik studenata pravnih fakulteta SFRJ, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije u četiri mandata, poslanik u Saveznom parlamentu, 
predsednik Odbora za pravosuđe i upravu Skupštine Srbije, predsednik Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije, 
predsednik Fudbalskog saveza Srbije, generalni sekretar Fudbalskog kluba Crvena zvezda“, ističe se u biografiji. 

Bio je potpredsednik Nove demokratije, na čijem čelu je bio Dušan Mihajlović. 

Kako je 2012. naveo „Danas“, bavi se „privatnim biznisom i vlasnik je jednog hotela u Sirogojnu“.

U septembru 2011, pred opšte izbore u proleće 2012, formirao je Socijaldemokratski savez.

„Svetozar Krstić, takođe bivši funkcioner Mihajlovićeve stranke, izabran je za potpredsednika SDS-a, a za članove Glavnog odbora izabrani su voditelj Ognjen Amidžić, prvi šef BIA profesor Andreja Savić, inspektor Josip Bogić i Milun Babić, nekadašnji ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića“. (RTS, 25. 9. 2011. godine)

Leković je naveo da je SDS nastavljač tradicije prve socijaldemokratske partije u Srbiji, koju su, kako je rekao, avgusta 1903. godine osnovali Dimitrije Tucović, Svetozar Marković, Sima Marković i Triša Kaclerović.

„Većina nas je mislila da se više nikada neće baviti politikom, jer je deo posla obavljen 5. oktobra. Ali, đavo je u Srbiji odneo šalu i danas smo se okupili iz nevolje i iz protesta”, rekao je Leković na osnivačkoj skupštini SDS-a, dodajući da sebe „ubraja u gubitnike tranzicije“.

Najavljivao je koaliciju SDS i Socijalističke partije Srbije. 

„Tačno je da razgovori traju, ali konkretan dogovor još nije postignut“, rekao je za „Danas“ i objasnio da je saradnja socijalista i SDS logična, jer „obe stranke zagovaraju socijaldemokratsku ideju, u čijem središtu je bolji život građana“. Kazao je da je „i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja je prisustvovala osnivačkoj skupštini SDS, poručila da je naš program veoma zanimljiv“.

Prethodno, u junu 2011. predstavnici SDS-a, Srbije 21, PULS-a i Pokreta poljoprivrednika i privrednika – Bogata Srbija, Leković, Zoran Drakulić, Ljubiša Jovašević i Zaharije Trnavčević, potpisali su povelju „Novi dogovor za Srbiju“.

Na izborima 2012. stranka je osvojila svega 16.572  glasova (0,42 odsto) i nije prešla cenzus. Kandidat SDS za predsednika Srbije bila je dr Danica Grujičić, koja je osvojila 0,78 odsto glasova.  

A krajem 2018. ujedinjenjem Pokreta centra i Socijaldemokratskog saveza napravljena je nova partija – Stranka moderne Srbije (SMS). Leković  je uz Tatjanu Macuru i Aleksandra Stevanovića postao član trojnog Predsedništva.

 

Foto: FoNet/Medija centar