Miroljub Jevtić

Datum rodjenja: 13. 10. 1961.
Mesto:
Datum rodjenja: 13. 10. 1961.
Mesto:

Rođen 1961. godine. 

U zvaničnoj biografiji navodi da je 1989. diplomirao na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Potom je, dodaje, 1997. stekao titulu magistar nauka o menadžmentu na Fakultetu za menadžment „Braća Karić“, a 2003. na istom fakultetu stekao je titulu doktor nauka o menadžmentu.

Ističe da je od 1989.  do 1995. u JP „Železnice Srbije“ bio šef Odeljenja prodaje i vodeći inženjer; od 1995. do 2004. pomoćnik direktora Direkcije za putnički saobraćaj; od 2004.  do 2005. pomoćnik generalnog direktora za komercijalne poslove; od 2005. do 2009. zamenik generalnog direktora za infrastrukturu i prevoz; od 2009. do 2014. bio je generalni direktor Instituta „Kirilo Savić“ a.d. Beograd, od jula 2014. savetnik potpredsednice Vlade Srbije; a od avgusta 2015. godine, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Srbija Kargo“, Beograd.

U septembru 2017. postao je v. d. generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“. 

Napominje da je objavio četiri monografije i više od 15 naučnih radova; da je izabran za redovnog profesora na Univerzitetu „Alfa“; da je član tima Projekta „Istraživanje Tehničkotehnološke, kadrovske i organizacione osposobljenosti Železnica Srbije sa aspekta sadašnjih i budućih zahteva Evropske Unije“, finansiranog od strane Ministarstva prosvete i nauke Vlade Srbije. 

„Posle kratke savetodavne uloge u kabinetu potpredsednice Vlade, Jevtić je kratko vreme proveo u firmi Srbija kargo, a oktobra 2015. dok je njom upravljao nekoliko osoba je protiv njega podnelo tužbu zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog toga što je “neovlašćeno dao nalog svojim zaposlenima da preuzmu blagajne Železnice Srbije, bez primopredaje'“. (Danas, 13. 1. 2020. godine) 

U januaru 2020. uhapšen je jer je osumnjičen za primanje mita. 

„Direktor se sumnjiči da je izvršio krivično delo primanje mita tako što je u službenim prostorijama preduzeća primio mito u iznosu od 10.000 od posrednika D.B. za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane izgradnje brze pruge, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović“.

Pojedini mediji naveli su da je Jevtić na saslušanju navodno za malverzacije optužio ministarku Zoranu Mihajlović. Ona se oglasila saopštenjem: 

„Ni na koji način nisam učestvovala i nemam nikakve veze sa optužbama zbog kojih je uhapšen v. d. generalnog direktora ‘Infrastrukture železnice Srbije’ Miroljub Jevtić. Razočarana sam ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret. Pozdravljam rad državnih organa u rasvetljavanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj“, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi prosleđenoj iz njenog kabineta.

Vlada Srbije razrešila ga je funkcije vršioca dužnosti generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije“, objavljeno je u „Službenom glasniku“ 21. januara 2020. godine.

Foto: FoNet/MGSI