Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine nadležno je za zaštitu obnovljivih i neobnovljivih prirodnih resursa, očuvanje sredine povoljne za život i rad ljudi, kao i sprovođenje međunarodnih konvencija iz ove oblasti.

*
Palata Srbija u kojoj je smešteno Ministarstvo zaštite životne sredine.  Foto: Istinomer

U sazivu Vlade Ane Brnabić ministar zaštite životne sredine je Goran Trivan.

U prethodna tri saziva Vlade nije postojalo posebno ministarstvo za ovu oblast. Tako je tokom obe Vlade Aleksandra Vučića zaštita životne sredine bila deo nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Tokom prve Vlade Aleksandra Vučića (2014-2016), ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine je bila Snežana Bogosavljević Bošković, a u sledećem sazivu Vlade (2016-2017) na njeno mesto je došao Branislav Nedimović.

Tokom Vlade Ivice Dačića (2012-2014), ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine bila je Zorana Mihajlović. Vlada Mirka Cvetkovića (2008-2012) je rekonstruisana 2011. godine i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je preimenovano u Ministarstvo zašite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a na čelu ministarstva je tokom celog perioda bio Oliver Dulić.

Poslednji put ažurirano: 23. 1. 2018.