Milan Veruović

Rođen 1971. u Beogradu.

Nema dostupnih podataka o njegovom obrazovanju. 

Bio je telohranitelj predsednika Vlade Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića. Teško je ranjen u atentatu na premijera, 12. marta 2003. godine. Tvrdi da je prilikom atentata ispaljen i treći metak, iako je zvanična istraga pokazala da su iz jedne puške ispaljena dva metka.   

„Oko postojanja trećeg metka, koji je 12. marta ispaljen na nas, ne postoji nikakva dilema. Od početka tvrdim isto: prvi metak pogodio je pokojnog šefa, drugi mene, a treći sam i čuo i video kako udara u ivicu zgrade, i nije mi se ‘učinio’. To, uostalom, može lako i da se proveri poređenjem iskaza koje sam dosad dao. Pritom, tvrdnja o trećem metku nije samo moja, već isto govore i ostali članovi obezbeđenja, i to počevši od dana atentata, kada sam ja bio u bolnici i pod anestezijom.“ (NIN, 19. 1. 2006. godine)

Optuživan je da pričom o trećem metku „unosi konfuziju u suđenje“ za ubistvo premijera Đinđića. Advokat Srđa Popović, koji je zastupao porodicu Đinđić, izjavio je: 

„Postoji mišljenje da je svedok Veruović slagao za treći metak po nečijem nagovoru, da unese konfuziju u suđenje. Međutim, veštak, dr Dunjić, koji je na sudu analizirao njegov iskaz, misli da je moguće da je stvarno stekao takav utisak jer jedan je metak pogodio Đinđića, drugi je pogodio samog Veruovića, prošao kroz njega i udario u zid: taj drugi hitac on broji dvaput, prvi put kad ga pogađa, drugi put kad udara u zid. Veštak smatra da je to psihološki moguće. S druge strane, nisu nikada nađeni bilo kakvi materijalni dokazi o nekakvom trećem metku. Dvadesetak svedoka posvedočilo je da su se čula samo dva hica. Slobodno mogu da kažem da je priča o trećem metku pisana u nekim službama.“ (NIN, 10. 3. 2011. godine) 

Sa novinarom Nikolom Vrzićem 2014. godine objavio je knjigu „Treći metak“. 

Bio je angažovan na poslovima bezbednosti u misiji Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu, a potom i u Ministarstvu spoljnih poslova. 

„Milan Veruović je saradnik za pitanja bezbednosti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a ne savetnik za bezbednost ministra Vuka Jeremića, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu, povodom izjave poslanice LDP Vesne Pešić da je Veruović postavljen za savetnika za bezbednost ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića. ‘Pitam na osnovu kojih zasluga i kvalifikacija je Veruović postavljen za savetnika ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića’, zapitala je Pešićeva ministra policije Dragana Jočića. Pešićeva je rekla da postoji sumnja, ‘pošto znamo koliko je Veruović ometao suđenje za ubistvo Zorana Đinđića i izmišljao treći metak’, da je ‘ovo postavljenje nagrada za opstrukciju tokom celog suđenja optuženima za ubistvo premijera Đinđića’. U Ministarstvu su Beti još rekli da je Veruović, pre nego što je postao saradnik za pitanja bezbednosti u MSP, bio angažovan na poslovima bezbednosti u misiji Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu, gde je proveo dve godine.“ (Blic, 19. 7. 2007. godine) 

Izjavio je da je sedam godina bio telohranitelj Vuka Jeremića. 

„Bivši telohranitelj Zorana Đinđića, Milan Veruović, neće odgovarati na ‘prozivke’ premijera Aleksandra Vučića, koji ga je na indirektan način povezao sa kriminalom, odnosno dilovanjem droge. Iako su Miladin i Milan Veruović poznati kao ‘braća Burgije’, Milan tvrdi da se nije prepoznao u tom kontekstu jer smatra da je ‘mali i politički nebitan’ da bi ga premijer spominjao. ‘Nisam ni u kakvoj političkoj priči. Čak ni medije ne pratim, tako da ne znam zašto bi se premijer bavio mnome. Ne prepoznajem se ni u jednoj njegovoj izjavi – kaže Veruović za Danas. Na pitanje da li postoji saradnja između njega i predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, s obzirom na spekulacije da je upravo to povod premijerovih izjava, naš sagovornik kaže da je to vreme prošlo. ‘Bio sam njegov telohranitelj sedam godina. Više ne sarađujemo poslovno. Da li smo privatno u kontaktu ili ne, u ovom kontekstu nije bitno – naglašava Veruović, koji je trenutno zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u jedinici za obezbeđenje ličnosti.“ (Danas, 27. 1. 2017. godine) 

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 24. 3. 2021.

U julu 2021. postao je potpredsednik novoosnovanog pokreta „Crno na belo – za pravednu Srbiju“, na čijem čelu je Vladimir Vuletić.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković