Milan St. Protić

Datum rodjenja: 28. 7. 1957.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 28. 7. 1957.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1957. u Beogradu. 

Diplomirao je 1980. na Pravnom fakultetu u Beogradu, ali mu je, prema njegovim rečima, onemogućeno akademsko angažovanje, jer je bio politički nepodoban. Zato je magistrirao na Univerzitetu Santa Barbara u Kaliforniji na Katedri za modernu političku istoriju dve godine kasnije, a 1987. i doktorirao. Po povratku u Srbiju postaje naučni saradnik na Balkanološkom institutu SANU. Početkom 90-tih bio je gostujući predavač na univerzitetu na kojem je stekao doktorsku diplomu, ali i na univerzitetima u Solunu, Parizu, Londonu, Kembrudžu, kao i na Harvardu, Vašingtonskom univerzitetu i u Torontu.
 
Njegov pradeda, Stojan Protić, bio je premijer Jugoslavije, deda Milan je bio guverner jugoslovenske centralne banke, a otac je bio sportski novinar i zvaničnik u FIFA. 
 
Obavljao je i funkciju direktora beogradskog Centra za srpske studije (1995-1998), kao i profesora i direktora za nastavu na Akademiji za diplomatiju i bezbednost (2007-2008). Autor je nekoliko knjiga o srpskoj i jugoslovenskoj istoriji 19. i 20. veka.

U politički život Srbije ušao je 1991. priključivši se opozicionom pokretu. Bio je član DEPOS-a, jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije, aktivan učesnik demonstracija 1996-1997. i član rukovodstva Saveza za Promene i Demokratske opozicije Srbije. Bio je predsednik Srpskog demokratskog kluba Odbrana (1998-2001) i kopredsednik Nove Srbije (1999-2001).

Na septembarskim izborima 2000. predovodio listu DOS-a u izbornoj jedinici Novi Beograd i bio izabran za saveznog poslanika u Veću građana Skupštine SRJ. Kandidovan je i za odbornika u Skupštini Beograda u svojoj matičnoj opštini(Stari Grad) i tu je odneo ubedljivu pobedu.

Nakon petooktobarskih promena 2000. postao je gradonačelnik Beograda. Već sledeće godine imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Povučen je sa te funkcije posle šest meseci, jer je javno kritikovao tadašnjeg predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunicu.
 
Političku karijeru u Srbiji nastavlja kao zamenik predsednika Demohrišćanske stranke Srbije.
 
U januaru 2009. postao je ambasador u Švajcarskoj. Sa ove funkcije opozvan je maja 2014. godine.