Milan Pajević

Datum rodjenja: 30. 11. 1964.
Stranka: Ujedinjeni regioni Srbije | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 11. 1964.
Stranka: Ujedinjeni regioni Srbije | Svi akteri
Mesto:

Rođen je u Beogradu 1965. godine.

U Beogradu je diplomirao na Odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka, 1989. godine.

Posle dvoipogodišnjeg boravka u inostranstvu (1991-1993) i rada u privatnom sektoru („Zepter International“), zapošljava se u novoosnovanoj izdavačkoj kući “Vreme knjige”, koja 1996. prerasta u IK “Stubovi kulture”. Među osnivačima je Evropskog pokreta u Srbiji 1992. godine, a od 1994. do 2000. potpredsednik te organizacije,zadužen za međunarodnu saradnju.

Bio je jedan je od osnivača udruženja građana G17 PLUS, 1999. godine, gde je obavljao poslove vezane za međunarodnu saradnju.

Od promena 2000. godine bio je savetnik za spoljnu politiku potpredsednika Savezne, a od 2004. Vlade Srbije Miroljuba Labusa, kao i nacionalni koordinator Pakta za stabilnost, kao i ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova. Ostavku na zvanje ambasadora i zahtev za prekid radnog odnosa u MSP i Vladi podneo je juna 2004. Od tada, do avgusta 2006. bio je zaposlen u G17 Institutu.

Jedan je od osnivača Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) 2006. godine, a bio je i na mestu predsedavajućeg Međunarodnog savetodavnog odbora ISAC fonda.

Vlada Srbije imenovala ga je u avgustu 2012. za direktora Kancelarije za evropske integracije. Pajević je na tom mestu nasledio Milicu Delević, koja je podnela ostavku ostavku na tu funkciju.

U intervjuu za Večernje novosti u januaru 2013. rekao je da u „narednih šest do osam godina, nijedna zemlja, izuzev možda Islanda, ne treba da očekuje da će postati članica“ i precizirao: „To, pre svega, treba vezati za unutrašnja politička zbivanja u Nemačkoj. Tamo opada podrška ne samo proširenju, nego i samoj EU. Činjenica je da nijedna zemlja nije ni blizu prijema u EU. Rekla Merkelova tako nešto ili ne, objektivno nastupa period zatišja u proširenju. Nijedna zemlja još nije ni otvorila pregovore, a kamoli da je blizu prijemu.“

Podneo je ostavku nakon što je u procesu rekonstrukcije odlučeno da Mlađan Dinkić i Suzana Grubješić, na čiji je poziv došao na ovu funkciju, ne budu više u Vladi.

Pajević trenutno obavlja funkciju predsednika međunarodnog savetodavnog odbora ISAC fonda.