Miladin Ševarlić

Datum rodjenja: 12. 6. 1949.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 6. 1949.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1949. u Čačku. 

Završio je gimnaziju u rodnom gradu, a zatim Poljoprivredni fakultet u Beogradu 1973. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1982. i doktorirao 1989. godine.

Od 2001. je u zvanju redovnog profesora na Poljoprivrednom fakultetu, na kome je šef Katedre ekonomike poljoprivrede i tržišta.

Honorarno je predavao na više fakulteta u Srbiji i na području bivše Jugoslavije, specijalni je savetnik u Ekonomskom institutu u Beogradu.

„U jednom trenutku pre raspada bivše nam domovine predavao sam u šest gradova: Beogradu, Čačku, Sarajevu, Mostaru, Osijeku i Vinkovcima.“ (Ozonpress, 23. 4. 2012. godine) 

Sa 18 godina i tri meseca postao je najmlađi odbornik u Skupštini grada Beograda. Bio je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije. Član je Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Nikad nisam zapustio imanje u Preljini. Imam 2,5 hektara zemlje koju obrađujem i voćnjak. Pošto nemam svoju mehanizaciju plaćam traktore i kombajne, čije su usluge do 50-60 odsto skuplje nego u Vojvodini. Ali ipak nemam nameru da zapustim imanje“. (Ozonpress, 23. 4. 2012. godine) 

Na izborima 2016. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na izbornoj listi Dveri-DSS, kao vanstranačka ličnost.    

U februaru 2019. napustio je poslanički klub Dveri i mandat nastavio kao samostalni poslanik. 

Tada su Dveri saopštile da, s obzirom na to da Ševarlić ne prihvata odluku Predsedništva Dveri da se napuštaju sve skupštine od republičkog do lokalnog nivoa do ispunjenja zahteva narodnih protesta protiv vlasti „1 od 5 miliona“ i da želi da učestvuje u radu Skupštine, dalje ne mogu delovati u okviru jedinstvenog poslaničkog kluba.

„Poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri zahvaljuje se prof. dr Miladinu Ševarliću, nestranačkom narodnom poslaniku, na dosadašnjoj saradnji u okviru poslaničkog kluba“, navodi se u saopštenju. (N1, 13. 2. 2019. godine)

U maju 2020. saopštio je da počinje štrajk glađu u nemogućnosti da pridobije poslanike u Skupštini Srbije da se raspravlja o povredana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ševarlić je ocenio je da je „parlament Srbije sramota“ koja služi „za sprovođenje jednoumlja vladajuće stranke“, ocenivši da je SNS „nacionalno neodgovorna“. (Fonet, 10. 5. 2020. godine) 

Sutradan je odlučio da prekine štrajk jer je, kako je kazao, „praktično medijski bio ugušen, zbog popularnosti, skupštinske većine s jedne strane i pokreta Dveri, s druge“. Naime, istog dana kada i Ševarlić na štrajk glađu ispred Skupštine Srbije odlučio se i predsednik Dveri Boško Obradović („ne samo zbog očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već i zbog kršenja Ustava, rušenja demokratije i odlaganja izbora“), a zatim su to isto učinili i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić („tužilaštvo i sudstvo ne reaguju na fašističke ispade Boška Obradovića“).

Ševarlić je rekao da misli da pitanja koja su pokrenuli drugi poslanici u štrajku glađu nisu toliko značajna kao pitanje Kosova i Metohije odnosno teritorijalne celovitosti Srbije. Zahvalio je svim novinarima koji su posvetili pažnju pitanju koje je pokrenuo i naveo da će nastaviti da ga promoviše. (N1, 11. 5. 2020. godine)