Marko Čadež

Datum rodjenja: 1. 1. 1977.
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1977.
Mesto:

Rođen 1977. godine u Beogradu.

„Politika“ je objavila da se školovao u Nemačkoj i da je 2001. diplomirao na Akademiji za marketinške komunikacije u Frankfurtu. 

„Koliko god bio nepoznanica među srpskim privrednicima Čadež je poznato lice na medijskoj sceni Srbije. Prvu praksu imao je sa 15 godina u ‘Politici Ekspres’, kada je objavio prvi tekst o postavljanju predstave ‘Kosa’ u Ateljeu 212. Tokom novinarske karijere radio je u frankfurtskim ‘Vestima’ i medijskoj kući WDR u Kelnu. Bio je član Foruma za medijsku inicijativu (FOMIN) iz Beograda, a od 1999. do 2000. i koordinator kampanje za mobilizaciju glasača ‘Nas je više’, u organizaciji FOMIN-a i Pokreta ‘Otpor’.“ (Politika, 11. 1. 2015. godine)

Celu deceniju bio je portparol nemačke ambasade u Beogradu.

„Prepoznat kao čovek koji bi mogao da doprinese jačanju saradnje i produbljivanju veza sa tom zemljom imenovan je za direktora predstavništva Privredne komore Srbije u Frankfurtu. Tako je Čadež karijeru portparola zamenio ulogom promotera naše privrede. Na oproštajnom prijemu, koji mu je priređen u ambasadi Nemačke u Srbiji, među zvanicama su bili tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.“ (Politika, 11. 1. 2015. godine)

Zatim je postao i direktor Predsedništva PKS u Beču, da bi u jesen 2014. „kao predsednik ušao u najuže rukovodstvo najveće asocijacije srpskih privrednika sa zadatkom da reformiše komorski sistem“. „Kada se upraznilo predsedničko mesto, po odlasku Željka Sertića za ministra privrede, ispostavilo se da je Marko jedini kandidat“, navodi „Politika“. 

Krajem decembra 2014. postao je predsednik Privredne komore Srbije. 

„Najmlađi predsednik PKS, ne spada u kategoriju ‘istaknutih privrednika’, kako to nalaže Statut ove institucije, ali sve je nadoknadio političkom podrškom. Dobre veze sa nemačkim zvaničnicima i tamošnjim privrednicima bile su mu ulaznica u vidokrug ovdašnjih političara“, piše „Politika“. 

Član Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije. 

Krajem maja 2022. ponovo je izabran za predsednika Privredne komore Srbije, sa petogodišnjim mandatom. 

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslednji put ažurirano: 30. 5. 2022.