Marina Raguš

Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1969. godine u Beogradu.

Završila je Fakultet političkih nauka i ističe da je diplomirani politikolog za međunarodne odnose.

„Po završetku studija, zaposlila se kao honorarni saradnik na Studiju B, ali je, kako joj je politička karijera u to vreme već bila u zamahu, ubrzo prešla na mesto zamenika saveznog ministra za informisanje.“ (Glas javnosti, 26. 4. 2009. godine) 

Bila je funkcionerka i poslanica Srpske radikalne stranke.

„U politiku je ušla slučajno, jer je ‘u kontekstu nepravde i okolnostima kad smo, kako kolektivno, tako i individualno stalno gubili’, u stranci Vojislava Šešelja prepoznala ‘to nešto’. Te 1996. godine otišla je na sednicu opštinskog odbora SRS na Voždovcu, ubrzo potom počela da lepi plakate po kraju… Malo je prošlo, a Marina je već bila sekretar Gradskog odbora stranke, a potom i savetnik za međunarodne odnose tadašnjoj predsednici SO Zemun Gordani Pop-Lazić. Posle dve godine provedene u saveznoj vladi, kaže, bila je lustrirana, pa je to vreme, uz redovno javljanje tržištu rada, provela radeći na međunarodnim projektima… U međuvremenu je stekla status menadžera međunarodnih projekata, vodila pres-centar ‘Habitat’, radila u timu za odbranu dr Vojislava Šešelja…“ (Glas javnosti, 26. 4. 2009. godine) 

Široj javnosti je postala poznata kada je početkom 2009. godine jedina zastupala SRS u Skupštini Srbije, nakon što je 55 njenih stranačkih kolega isključeno sa sednice.

U julu 2012. objavila je da nije više članica SRS, ali i demantovala da prelazi u SNS. 

„Ne prelazim u SNS, ali nisam više član ni jedne stranke, pa ni radikala. To je moj jedini odgovor na spekulacije koje su se pojavile u javnosti“, kazala je tada, demantujući tvrdnje funkcionera SRS Aleksandra Martinovića da je već potpisala pristupnicu u SNS.

Radi kao savetnica u Institutu za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Kaže da je od izlaska iz politike bila „digitalni nomad“. 

„Ja stalno tragam za novim izazovima. Tako da sam, kada bih pokušala da pojednostavim, bila u potpunosti ‘digitalni nomad’. Na zapadnom tržištu postoji lep izraz koji je teško prevodiv kod nas, ali kao ‘independent contractor’ radila sam i još uvek radim u okviru mnogih projekata koji su mi omogućili da se usavršim u digitalnim veštinama, dobro razumem digitalnu revoluciju koja je izmenila sve iz korena, upoznam i umrežim se sa mnogim vrlo interesantnim profesionalcima iz raznih oblasti. Poslednjih nekoliko godina radim u okviru vrlo zahtevnog međunarodnog istraživačkog projekta. I moram da priznam, vrlo sam zadovoljna do sada postignutim.“ (Blic, 2. 8. 2020. godine)

U decembru 2019. objavljeno je da će kao vanstrančka ličnost biti na izbornoj listi Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića. 

„Kao što se inače sve dešava u mom životu, splet slučajnih okolnosti me je doveo i u priliku da upoznam Aleksandra Šapića. Bukvalno s puta, po povratku u zemlju, otišla sam na jednu prezentaciju knjige. Tamo sam se videla sa ljudima koje sam poznavala odranije. Bio je tu i Vladan Glišić. Razmenili smo telefone i utiske o dešavanjima koja baš nisam pomno pratila zbog mojih poslova. Moj utisak je da je SPAS pravo osveženje na političkoj sceni, a Šapić političar čiji mi je nastup vrlo blizak, baš prijatno iznenađenje. Prenela sam to tada Vladanu, koji me je i doveo na jedan sastanak prošle godine. Tada se Aleksandar Šapić i ja upoznajemo. Samo ću reći da mi se utisak potvrdio. Pritom, moje iznenađenje je bilo još veće kad sam shvatila da taj čovek razume politiku i sve okolnosti i sile koje je definišu, kao da je oduvek bio u njoj. Uostalom, to je pokazao time što, evo, treći put pobeđuje na najbrojnijoj opštini u Srbiji kojom ubedljivo dominira SNS.“ (Blic, 2. 8. 2020. godine)

Lista Srpskog patriotskog saveza „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“ preskočila je izborni cenzus i Raguš je postala poslanica u Skupštini Srbije.

Na pitanje kako će SPAS nastupati u Skupštini, odgovorila je: 

„Upravo kako i lider SPAS-a nastupa u javnosti. To će i biti naš prepoznatljiv stil u nastupu. Okvir su programska načela SPAS-a, a od situacija i okolnosti zavisiće i taktika.“ (Blic, 2. 8. 2020. godine)

Foto: Screenshot YouTube