Ljubivoje Slavković

Datum rodjenja: 25. 6. 1952.
Mesto:
Datum rodjenja: 25. 6. 1952.
Mesto:

Rođen je 25. juna 1952. godine u selu Štavalj kod Sjenice. 

Zauzimao je rukovodeće pozicije u sledećim preduzećima – TRO Miroč Kladovo, Centralna dečija kuhinja u sastavu RO Pčelica, Studentski centar Niš, Fruktapromet Niš, Akord Niš, Restoran EI Niš, EI Holding Niš, JKP Toplana, MGF Promo Niš. Radi kao voditelj TV „Belle Amie“.

Politički je aktivan od 1974. godine. Bio je jedan od lidera Saveza za promene i DOS-a u Nišu krajem devedesetih. Bio je potpredsednik Socijaldemokratije Vuka Obradovića. Iz parlamenta isključen septembra 2001. godine, kada su mandati Socijaldemokratije pripali krilu ove stranke, koje je predvodio Slobodan Orlić. Juna 2004. sukobio se sa Vukom Obradovićem kada je isključen iz Socijaldemokratije. Nakon toga je formirao novu Socijaldemokratsku stranku. U jesen 2004. godine bio je kandidat za gradonačelnika Niša, u ime Grupe građana “Za Niš”. 

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja.

„Septembra 2012. Skupština grada izabrala ga je za zamenika gradonačenika Niša. Aprila 2013. u emisiji Južnih vesti “15 minuta” je priznao da je u “Jugoistoku” zaposlio ćerku jer joj, kako je pojasnio, posle porođaja nije odgovaralo radno vreme u banci u kojoj je radila. Februara 2014. postao je direktor preduzeća „Blok signal d.o.o.“ Niš, koju je „nasledio“ od mešovite nemačko-hrvatske firme. Ova firma je samo nekoliko meseci kasnije, jula 2014. otišla u stečaj, a Agencija za borbu protiv korupcije je protiv Slavkovića podnela prekršajnu prijavu, jer je bez potrebne saglasnosti kupio već privatizovanu firmu.“ (Južne vesti, 23. 12. 2015. godine) 

Isključen je iz Srpske napredne stranke 21. oktobra 2014. godine zbog odbijanja da se povuče sa jedne od funkcija koje je istovremeno obavljao – zamenik gradonačelnika Niša i član Skupštine Jugoistoka.

Poznat je po uvredljivim komentarima na Fejsbuku, kao i javno upućenim pretnjama novinarima „Južnih vesti“.

„Septembra 2014. godine na konferenciji za novinare u Gradskoj kući je urednika tog medija Predraga Blagojevića vređao i optužio da je strani plaćenik. ‘Znam nalogodavac ko mu je, znam na koliko je kurseva bio ‘preko bare’… – rekao je tada Slavković.“ (Južne vesti, 11. 1. 2016. godine) 

„Septembra 2015. izjavio je da su njegova plata od oko 80 000 dinara i plata gradonačelnika Niša Zorana Perišića, ponižavajuće za funkcije koje obavljaju. Novembra 2015. reagovao je na pisanje Južnih vesti o njegovom otvaranju NIMUS-a, prigovorom u kome objašnjava da je „BEMUS otvorio na zahtev zaposlenih u Simfonijskom orkestru“. Bio je kolumnista Narodnih novina, a osam godina je na TV Belami u Nišu, uređivao i vodio emisiju ‘Tačka’.“ (Južne vesti, 23. 12. 2015. godine) 

U akciji Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu u martu 2021. uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

„Slavković, koji je zaposlen u Privrednom društvu „Blok signal“ iz Niša uhapšen je zajedno sa I. S. (44) odgovornim licem tog privrednog društva, koji se takođe sumnjiči za zloupotrebu položaja odgovornbog lica. Kako je saopštio MUP Srbije oni se sumnjiče da su u martu 2019. godine prekoračenjem ovlašćenja, bez prethodne odluke skupštine društva i bez znanja i odobrenja vlasnika, zaključili ugovore o poklonu putničkih motornih vozila u ime PD „Blok signal“. ‘Sumnja se da je Lj. S. poklonio automobil marke „škoda“ I. S. čime mu je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.639.860 dinara, dok je I. S. poklonio „mazdu“, Lj. S., i time mu pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.016.622 dinara. Na ovaj način su osumnjičeni naneli štetu PD „Blok signal“ Niš u iznosu od 2.656.482 dinara, saopštio je MUP Srbije.“ (Blic, 24. 3. 2021. godine)