Liga socijaldemokrata Vojvodine

Datum rodjenja: 1. 1. 1990.
Datum rodjenja: 1. 1. 1990.

Godina osnivanja: 1990.

Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije (LSV/J) nastala je 14. jula 1990. godine. Od 1994. godine zvanični naziv stranke je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).  U LSV navode da je „vraćanje autonomije Vojvodine, nasilno oduzete „jogurt“ revolucijom“ s kraja osamdesetih i izbrisane ustavnim promenama početkom devedesetih, stalni razlog borbe članica i članova LSV. Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije i zahtevima da Vojvodini bude vraćeno ono što joj pripada. Viđenje LSV je da su to zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i sopstvena imovina pokrajine garantovani Ustavom. Još 1990. godine, Nenad Čanak, predsednik LSV/J, sa drugim ligašima, odlazi na prve antiratne demonstracije u Senti. Posle toga, 1992. i 1995. godine, ligaši staju u odbranu nesrpskog stanovništva u Sremu i organizuju seriju tribina i akcija „Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo“.
Tokom rata u Hrvatskoj, Čanak je bio mobilisan u JNA i učestvovao je u bici za Vukovar.
Na parlamentarnim izborima 1997. godine Nenad Čanak bio je izabran za poslanika u Skupštini Srbije na listi Koalicije Vojvodina.
Tokom 1999. LSV je promovisala programski dokument „Vojvodina republika – put mira, stabilnosti i razvoja“ . „Federalne jedinice, prema našem mišljenju, trebale bi da budu Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, grad Beograd sa okolinom, Sandžak (Raška oblast) i Kosovo… Vojvodina u takvoj federativnoj državi mora da ima status republike. Na to upućuju istorijska iskustva i činjenica da se autonomna pokrajina pokazala kao nedovoljno stabilno i rešenje bez adekvatne garancije stabilnosti ustavnog poretka. U ovako definisanom državnom uređenju Vojvodina bi, u oblasti spoljne politike, imala suvereno pravo da uspostavlja međuregionalne odnose sa ostalim evropskim regijama, a u slučaju ulaska Srbije u šire integracije, odluku o tome bi moralo doneti veće federalnih jedinica konsenzusom s jasno definisanim položajem Vojvodine u novim okolnostima. Federalizacije Srbije i Republika Vojvodina bile bi krupan korak ka stabilizaciji države Srbije i u korenu bi sasekle sve separatističke težnje na teritoriji Srbije“.
LSV 2000. godine postaje članica DOS-a, koja je na izborima u septembru i decembru te godine srušila režim Slobodana Miloševića. LSV je dobio poslanike u republičkom, saveznom i pokrajinskom parlamentu, a Nenad Čanak je u periodu od 2000. do 2004. godine bio predsednik Skupštine AP Vojvodine.
Na izborima u decembru 2003. godine, LSV je nastupila kao deo koalicije Zajedno za Toleranciju (sa Sandžačkom demokratskom partijom, Savezom vojvođanskih Mađara i Ligom za Šumadiju). Koalicija nije uspela da „preskoči“ izborni cenzus.
Tokom 2005. LSV je sa Demohrišćanskom strankom Srbije i frakcijom Građanskog saveza Srbije „11. decembar“ osnovao pokret „5. oktobar“.
Liga je 2006. učestvovala u kampanji protiv usvajanja novog ustava Srbije tokom oktobra 2006. godine.
Na parlamentarnim izborima u Srbiji 2007, LSV je bila u koaliciji sa Liberalno-demokratskom partijom i osvojila  četiri mandata.
Na parlamentarnim izborima 11. maja 2008. LSV je nastupila kao deo  koalicije „Za evropsku Srbiju“ i osvojila pet poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. 
U maju 2012. godine LSV nastupa u koaliciji stranaka okupljenih oko Demokratske stranke “Izbor za bolji život – Boris Tadić”, koja je osvojila je 22,11 odsto glasova (67 poslanika), a LSV je pripalo pet poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. Na vanredne  parlamentarne izbore 2014. godine stranka je izašla u koaliciji pod nazivom „Boris Tadić — Nova demokratska stranka — Zeleni, LSV — Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma”, stranka je osvojila šest poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.