Jovan Ratković

Datum rodjenja: 1. 1. 1975.
Stranka: Socijaldemokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1975.
Stranka: Socijaldemokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen je 1975. godine.

Diplomirao je na Univerzitetu „Ist Anglia“ (UEA) u Noriču, u Velikoj Britaniji. Alumnista je „Bucerius“ (Bucerius) škole globalnog upravljanja u Hamburgu kao i programa Mladih lidera Minhenske bezbednosne konferencije. 
Kako navodi u zvaničnoj biografiji, nakon demokratskih promena u Srbiji 2000. godine 12 godina je bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Ističe da je u tom periodu obavljao brojne značajne spoljnopolitičke dužnosti: nacionalni koordinator Srbije i Crne Gore za Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu (2002-2003); savetnik ministra odbrane Srbije i Crne Gore (2003-2004); specijalni savetnik (2004-2006) predsednika Republike Srbije i savetnik za spoljnu politiku (2006-2012) predsednika Republike Srbije.  
U biografiji ističe da je redovan učesnik najznačajnijih međunarodnih konferencija u oblasti spoljne politike i da sarađuje sa više akademskih i istraživačkih institucija širom sveta. 

Napominje da je pre rada u državnoj službi „bio aktivan u prodemokratskom pokretu, kao suosnivač pokreta ’’Otpor’’ i Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) i kao član Upravnog odbora Srpskog informativnog centra (SIC), nevladine organizacije sa sedištem u Londonu“. 

Član je Nadzornog odbora nevladine organizacije „Ist Vest Bridž“ (EWB) u Beogradu.
Predsednik Republike Italije ga je 2008. odlikovao ordenom ’’Zvezda italijanske solidarnosti’’ – Red viteza.

Internacionalni je sekretar i član Predsedništva Socijaldemokratske stranke, a ističe da „pre toga nije bio stranački aktivan“.