Janko Langura

Datum rodjenja: 25. 4. 1994.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Datum rodjenja: 25. 4. 1994.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri

Rođen 1994. godine u Priboju. 

Navodi da je po zanimanju diplomirani ekonomista. 

Bavio se fudbalom, bio je golman „Metalca“ iz Gornjeg Milanovca. 

„Poslednji profesionalni angažman je imao u julu 2019. godine u Metalcu iz Gornjeg Milanovca, svom matičnom klubu. U međuvremenu je bio član Rudara, Loznice, Mačve, Dinama iz Vranja, te Takova. Prema statističkim podacima specijalizovanog servisa Transfermarkt, Langura je u karijeri odigrao tek četiri utakmice, tri za Dinamo i jednu za Loznicu.“ (Nova.rs, 29. 3. 2021. godine) 

Kako navodi portal Nova.rs, primećen je tokom protesta održanih ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu u julu 2020, ali ne u svojstvu demonstranta.

„Bivši golman se nije oglašavao tim povodom, ali je tokom kampanje, uz svoj potpis, promovisao i slogan. ‘Pravo na političko delovanje u Skupštini se stiče na izborima, a ne fašizmom i nasiljem na ulicama’. Bio je i član publike u televizijskim emisijama gde je gostovao Aleksandar Vučić.“ (Nova.rs, 29. 3. 2021. godine) 

Široj javnosti postao je poznat nakon verbalnog incidenta sa liderom Dveri Boškom Obradovićem u Gornjem Milanovcu, u oktobru 2019.

„Režimski mediji su tada tvrdili da je ‘portir iz opštine Gornji Milanovac oterao Obradovića’, što se sa snimka koji je Boško Obradović objavio na društvenim mrežama ne može tvrditi. Na tom snimku se naprotiv vidi kako Langura ponavlja uobičajene fraze iz arsenala SNS funkcionera, dok mu Obradović sasvim smireno odgovara i na vrata zgrade Opštinske uprave u Gornjem Milanovcu lepi nalepnice sa pozivom na bojkot.“ (gminfo.rs, 11. 7. 202o. godine) 

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put mu je potvrđen poslanički mandat. Izabran je sa izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“, na kojoj se nalazio na 155. mestu. 

Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Foto: Print screen Youtube/Skupština Srbije