Ivan Kostić

Datum rodjenja: 15. 9. 1975.
Stranka: Srpski pokret "Dveri" | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 9. 1975.
Stranka: Srpski pokret "Dveri" | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen je 1975. godine u Vrbasu.
 
U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kako se navodi u biografiji na sajtu „Otvorenog parlamenta“, Ekonomski fakultet u Subotici upisao je 1994, a zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine, dok je zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. 
 
U biografiji se navodi da se prvo zaposlio u Pekarskoj industriji Trivit-Pek 2003. godine, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja „Vital“ iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi, piše u biografiji. 

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova. Navodi se i da je član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu i poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine. Član je Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik mnogih ruskih organizacija. 
 
Od 2002. godine je aktivno uključen u Dverima. Učesnik je svih Sabora srpske omladine od 2003. i svih većih aktivnosti (tribina, porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri, navodi se u biografiji.
 
Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i za koordinatora Saveta za poljoprivredu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.
 
Odlučio je da se 12. maja 2020. u štrajku glađu ispred Skupštine Srbije pridruži predsedniku Dveri Bošku Obradoviću. 
 
“Petog dana štrajka glađu Boška Obradovića, predsednika Srpskog pokreta Dveri, kome se pre tri dana priključio i Ivan Kostić, potpredsednik pokreta, na konferenciji za novinare pročitani su njihovi objedinjeni zahtevi. Kako navode Dveri, da bi se stvorila normalna i demokratska atmosfera u društvu Obradović i Kostić zahtevaju poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštitu eparhija SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, oslobođenje medija, kao i odlaganje izbora i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.” (Danas, 14. 5. 2020. godine)
 
Obradović i Kostić prekinuli su štrajk glađu 20. maja 2020. Istakli su da su se odlučili da prekinu štrajk na „jedan dostojanstven način, kako su ga i počeli“, ali da misle da su ispunili svoj cilj jer su „ukazali na nedemokratsko stanje u Srbiji“.
 
Foto: FoNet, Zoran Mrđa