Igor Žeželj

Datum rodjenja: 20. 7. 1973.
Mesto:
Datum rodjenja: 20. 7. 1973.
Mesto:

Rođen 1973. godine u Beogradu. 

Na svom profilu na LinkedInu navodi da je po zanimanju diplomirani inženjer saobraćaja. 

Kao student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu bio je jedan od organizatora Studentskog protesta 1996/1997. Nakon protesta bio je jedan od osnivača i lidera Studentskog političkog kluba (SPK). Čedomir Antić, jedan od osnivača SPK-a, prisetio se kako je krajem 2001. godine upoznao čoveka koji je kao operativac DB-a pratio rad SPK-a.

„Rekao mi je da je, baš kao i većina mlađeg sveta u službi, bio u potpunosti saglasan sa našom tadašnjom politikom. ‘I bili ste’, primetio je dok smo do ranih sati razgovarali u stanu za koji je znao (i zvao ga: subjektovo zalazište broj 2 – kod dede i babe), ‘čvršći i jači od svih ostalih… Ali daleko je to bilo od stranke… Bili ste više kao Korleoneovi. Jovanović – don Vito, Vlada – Fredo, ti Tom Hejgen, a Žeželj – Luka Brazi… Toliko o modernosti i reformama. Ali kakva zemlja, takav i Gledston…’, piše Čedomir Antić.“ (Nedeljnik, 19. 5. 2017. godine) 

Vrlo brzo SPK donosi odluku da pristupi Demokratskoj stranci, na čijem čelu je tada bio Zoran Đinđić.

„Konačno su svi prihvatili zamisao, ali se po ujedinjenju klub raspao. Dobrosavljević i naši prijatelji sa Filozofskog fakulteta – Danko Strahinjić, Vladimir Todić i drugi, kasnije su ušli u DSS. Tanja Milovanović, koja je u ime SPK-a govorila pred danskim parlamentom, tih je dana završila fakultet i posvetila se poslu. Danilo Hrkalović sa FON-a, naš dobri prijatelj i IT stručnjak, takođe je otišao. Ostali smo Svetlana Dragić, Ivana Dedović, Igor Žeželj, Čedomir Jovanović i ja. (…) Posle godinu dana, stvaranja bezuspešnog Saveza za promene, rušenja autonomije univerziteta, haosa na Kosovu, napuštanja programa… marginalizovan u stranci i nezadovoljan njenom politikom, odlučio sam da podnesem ostavku. Tiho, bez medijske najave. Samo sam uručio Đinđiću izveštaj o radu i kratko formalno pismo. Smatrao sam da prethodno treba da se vidim sa Jovanovićem. Od čitavog kluba ostali smo samo Žeželj, on i ja. Nisam ih video mesecima. Našli smo se na Platou i seli u istoimeni kafić. Govorio sam samo ja. Jovanović je uglavnom ćutao. Bio je preneražen. Umeo je samo da kaže kako će se odnosi snaga promeniti i kako je moj položaj u stranci u stvari povoljan.“ (Nedeljnik, 5. 6. 2017. godine) 

U Savezu za promene Žeželj je bio zadužen za razvoj organizacije i projekat kontrole izbora 2000. godine.

„Posle oktobarskih promena 2000, Žeželj postaje pomoćnik direktora u Parking servisu, gde je na mesto direktora postavljen Živorad Anđelković. Nakon što Košarkaški klub Crvena zvezda zapada u jednu od mnogobrojnih kriza u poslednjih tridesetak godina, moli Đinđića za pomoć. Tadašnji predsednik vlade u klub šalje Anđelkovića, Žeželja i Gorana Vesića sa ciljem da izvuku KK Crvena zvezda iz teške situacije – Anđelković postaje predsednik Upravnog odbora, a Žeželj direktor Zvezde.“ (Vreme, 4. 3. 2021. godine)  

U „Crvenoj zvezdi“ bio je do novembra 2008, kada je zajedno sa Goranom Vesićem, Slobodanom Milosavljevićem i ostalim članovima predsedništva razrešen dužnosti. 

„Tokom 2010. isplivava informacija da je klub dužan 12 miliona evra, a da je rukovodstvo kluba tokom 2006. založilo grb kluba, kao i ostalu imovinu, uključujući blender, frižider i štampač. Vučić te 2010. izjavljuje da su košarkaški klub upropastili ‘politički mafijaši’, a zanimljivo je da se 2011, kada u praktično nepostojeći klub ulazi Nebojša Čović, Žeželj javlja kao jedan od poverilaca Zvezde.“ (Vreme, 4. 3. 2021. godine) 

BIRN-ov Media Ownership Monitor navodi da je Žeželj u poslu digitalnih medija više od 15 godina, jer je vlasnik i direktor kompanije „Wirless media“ posato u junu 2004. Nedeljnik „Vreme“ piše da Telekom Srbije u saradnji sa „Wireless Media“ te 2004. osniva prvi WAP portal – Mondo (koji je mogao da se čita na mobilnim telefonima).

„Godinu dana kasnije, u novembru 2005. Mobilna telefonija Srbije (MTS) pušta u rad i internet sajt ‘Mondo’. Tadašnji direktor Direkcije za mobilnu telefoniju, a današnji generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić izjavljuje da je ‘u sajt i ceo ovaj projekat MTS uložio oko 400.000 evra’. I Mondo i Wireless Media nalaze se na istoj adresi na Obilićevom vencu u Beogradu, Vesić je zamenik direktora u periodu 2004–2008 u WM, a na istoj adresi se nalazi i firma International communication partners Ivana Radovanovića. Telekom i WM nastavljaju saradnju – tokom 2009. zajednički izvoze domaće softversko rešenje MAIP (Multi access internet portal) u Katar i Oman. Tokom 2014. godine Wireless Media počinje blisku saradnju sa United Grupom – na WM platformi se prvi put pojavio sajt N1 (tek nedavno zamenjen platformom United Clouda). Platformu, između ostalih, koriste SBB, Sport Klub, United Cloud, a United Grupa koristi i druge usluge Žeželjeve firme.“ (Vreme, 4. 3. 2021. godine) 

Od decembra 2017, kako navodi Media Ownership Monitor, Žeželj je i predsednik upravnog odbora Interactive Advertising Bureau Serbia (IAB), udruženja koje se bavi pružanjem aktivne podrške rastu i razvoju tržišta digitalnog i interaktivnog marketinga u Srbiji, koje je deo globalne IAB mreže i član IAB Europe.

„Krajem 2018, kada Telekom Srbije daje 195 miliona evra za kupovinu Kopernikusa, a potom te pare bivaju odmah iskorišćene da brat SNS funkcionera kupi dve televizije sa nacionalnim frekvencijama, ugovor sklapaju i Telekom i Žeželj. Prema ovom ugovoru, kojeg je u leto 2020. razotkrila funkcionerka opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, Telekom praktično prepušta svoj portal Mondo Žeželju i u Žeželjevu firmu ulaže još blizu 38 miliona evra, a da veoma malo toga dobija zauzvrat. Uprkos tome što daje i svoj portal i ulaže novac u tuđu kompaniju, Telekom nema učešće u vlasništvu, ima pravo preče kupovine sadržaja koje Mondo Inc, Žeželjeva firma koja je ‘pojela’ portal Mondo, proizvodi, a Mondo Inc. se obavezuje, između ostalog, da napravi dva digitalna TV kanala koja će Telekom da prikazuje na svojim platformama. Na ovaj način ne samo da se izvrdava obaveza države da izađe iz medija – jer Telekom preko ‘proksija’ stvara i ulazi u novostvorene medije, utičući na njihov rad – nego i Telekom, prema ugovoru, ima pravo da zahteva da kupi WM, dakle da još jednom da novac za ono što je poklonio i dodatno uložio 38 miliona evra. Mondo portal odmah potom biva registrovan kao medij, a Žeželj vrlo brzo kupuje Adria Media Grupu i postaje vlasnik jednog od najtiražnijih tabloida – ‘Kurira’. Opozicija je optuživala Žeželja da je ‘Kurir’ i AMG kupio parama Telekoma.“ (Vreme, 4. 3. 2021. godine) 

Početkom 2019. postao je vlasnik kompanije Adria Media Grup, na čijem čelu je do tada bio Aleksandar Rodić.

„Preuzimanjem Igor Žeželj postao je vlasnik i društva Adria media magazini, koje je u stopostotnom vlasništvu ove kompanije. Obe firme imaju ukupno 41 medij. UNS je utvrdio je da su Adria media magazini i Adria Media grupa izdavači ukupno 28 medija koji su upisani u Registar medija. Osim ovih medija, u vlasništvu AMG je još 13 medija koji nisu registrovani u Agenciji za privredne registre (APR). U Registar medija upisano je da je društvo Adria media magazini izdavač 11 listova – Men’s health, Cosmopoliten, Elle, Sensa, Nacionalna geografija u Srbiji, Lepa&Srećna, Lisa, Moja lepa bašta, Summer, Winter i Asfalt. Adria Media Grupa izdavač je 14 listova – Burda style, Glossy, Doktor Kurir, Kurir, Espreso, Kurir stars, Najbolji domaći recepti, Mama, Narodni doktor, Narodni kuvar, Narodni lekar, Newsweek Srbija, Elle dekor i Kids, kao i i tri portala-esspreso.rs, adriamedia.tv i kurir.rs, koji su registrovani u APR-u. Osim ovih medija, kako stoji na sajtu, Adria Media Grupa vlasnik je i listova Lena, Financial times i Cosmo Campus, kao i portala elle.rs, yumama.com, nationalgeographic.rs, menshealth.rs, cosmopolitan.rs, lovesensa.rs, stvarukusa.rs, lepaisrecna.rs, stil i glossy.rs. Ipak, ovi mediji nisu registrovani. U njihovima impresumima navodi se da je izdavač portala yumama.com, stil i glossy.rs Adria Medija Grupa, a ostalih medija Adria media magazini.“ (Danas, 18. 1. 2019. godine) 

Media Ownership Monitor navodi da je kupovinom Adria Media Grupe Žeželj postao vlasnik i četiri njena zavisna društva – Adria media magazini, Adria Media Zagreb, Adria Media Invest i Admatik media.

„Od februara 2019. godine Igor Žeželj je vlasnik i internet portala Mondo.rs posredstvom nekoliko firmi, čiji je on krajnji vlasnik. Vlasnik sajta Mondo.com je firma Mondo Inc (100%). Vlasnik firme Mondo Inc je Wireless media (100%). Vlasnik firme Wireless media je Mobil media (100%). Igor Žeželj je vlasnik firme Mobil media“, piše Media Ownership Monitor. 

Prema podacima APR, Mondo Inc je vlasnik 67,33 odsto produkcije „Firefly“. 

„Žeželj 2019. kupuje 50 odsto vlasništva u Firefly produkciji, koja zajedno sa Telekomom kreće u stvaranje velikog broja igranih serija – Klan, Tajkun, Močvara – koje se prikazuju na RTS-u. Inače, jedna od vlasnica kompanije Firefly je Ivana Miković, nekadašnja zamenica generalnog direktora RTS-a.“ (Vreme, 4. 3. 2021. godine) 

U avgustu 2020. pozvao je suvlasnika „Junajted grupe“ Dragana Šolaka da suoče mišljenja u emisiji „Oko“ na RTS. Istakao je da smatra da bi građanima značilo da „pojasne uloge vlasnika i predsednika kompanija, koje su ujedno i vlasnici medija i zauzimaju značajno mesto na tržištu medijske produkcije“.

„Takođe, mislim da smo dužni da odgovorimo na pitanja naše povezanosti sa domaćom i stranom politikom, uticaja naših biznisa na medije i politiku, da utvrdimo da li je naša država nekom od nas pomogla u razvoju i da pokušamo to da kvantifikujemo, da se odredimo prema monopolskom položaju, da prokomentarišemo medijsku regulativu i prava stranih i domaćih medija i, naravno, odgovorimo na sva druga pitanja koja bi Vama ili našim domaćinima na RTS bila interesantna. Nadam se da na ove teme nemate šta da krijete i da možete da odgovorite na sva pitanja i potpitanja. Verujem da Vam je poznato da Wireless Media sarađuje sa Vašom United Group na polju digitalnog prisustva još od juna 2014. godine i da se veliki deo Vaših internet portala pokretao ili i dalje pokreće putem naših digitalnih platformi. Od medija to su N1 i Sport Klub, a od Vaših kompanija to su SBB, Telemax Slovenije, Telemax BiH, Telemax CG, Total TV, NetTV Plus i United Cloud. Pored naše tehnološke platforme, koristite i naše konsalting i kreativne servise, a i dalje vam pružamo obimnu tehničku i operativnu podršku.“ (RTS, 28. 8. 2020. godine)

Kazao je da Wireless Media zapošljava skoro 1.000 ljudi u Srbiji i regionu.

„Iskreno verujem da smo doprineli vašem digitalnom razvoju, jer istovremeno želim da Vam se zahvalim i da Vas obavestim da su stabilni prihodi od United Group u poslednjih 6 godina veoma doprineli našem razvoju, a koji smo ostvarili kupovinom i integracijom nekoliko kompanija uključujući i Adria Media Group, u okviru koje posluje najuticajniji medij na Balkanu Kurir. Wireless Media sistem na čijem sam čelu sada, zapošljava skoro 1.000 ljudi u Srbiji i regionu. Tu rade dokazani menadžeri sa velikim autoritetom na tržištu, IT inžinjeri, programeri, dizajneri, projekt menadžeri, biznis konsultanti, novinari, urednici, marketing stručnjaci, producenti, kamermani, montažeri, realizatori, režiseri, prodajni savetnici i mnogi drugi. O našem kvalitetu najviše govori naših preko 1.000 poslovnih partnera, klijenata i oglašivača i gotovo da i nema kompanije u Srbiji i regionu koja ne sarađuje sa nama. Naša saradnja sa Telekomom Srbija, vašim glavnim konkurentom na polju internet i TV distribucije, sa kojim skoro da imate uspostavljen duopol u Srbiji pa i u regionu, je strateškog tipa, baš kao što je to u jednom trenutku bila sa United Group. Saradnja traje od 2004. godine i dodatno se proširila na polju razvoja multimedijalnih sadržaja, bilo da su u obliku TV kanala, TV serija, TV emisija, sportskih prenosa uživo ili digitalnih formata.“ (RTS, 28. 8. 2020. godine)

Imao je poruku i za Dragana Đilasa. 

„Iskoristio bih ovu priliku da Vas zamolim da Vašem poslovnom prijatelju, a inače političaru Draganu Đilasu, javite da prljava kampanja koju sprovodi, najviše uz pomoć vaših medija N1, NovaS i Direktno.rs protiv naše kompanije Wireless Media i mene lično, neće rezultirati time da se umešam u uređivačku politiku Kurira tražeći da se dalje ne bave otkrivanjem i objavljivanjem istine o njemu, Vama i vašim privrednim i ostalim društvima.“ (RTS, 28. 8. 2020. godine)

U oktobru 2021. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) piše da je Wireless Media (WM) i IT kompanija koja dizajnira i pravi sajtove i druge digitalne sadržaje firmama kako bi se promovisale na internetu i da je osnovala posebno odeljenje koje se od 2017. bavi promovisanjem lokalnih vlasti i SNS. 

„Od odgovornog gradonačelnika do brižnog oca – ovako najkraće može da se opiše video ‘Dan sa gradonačelnikom’ u kome Siniša Mali prikazuje svoj radni dan 2018. godine. Kao prvi čovek Beograda imao je sastanke jedan za drugim, farbao je klupe u parku, zdravio se sa čistačem ulica. U martu 2018, tri dana pred lokalne izbore, video se pojavio na Fejsbuk profilu ‘Beograd živi’. Iza ovog brenda stoji Wireless Media, firma Igora Žeželja, vlasnika Adria Media Grupe. CINS otkriva čitavu mrežu sajtova i naloga na društvenim mrežama koji su u poslednje tri godine nicali širom Srbije, uglavnom pred izbore. Cilj je da se građani ubede da daju glas lokalnim vlastima i funkcionerima vladajuće SNS. Ovakva promocija stranke nije prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije.“ (CINS, 28. 10. 2021. godine) 

Iz WM negirali su da je svrha platforme bila predizborna kampanja, već poboljšanje komunikacije sa građanima i veća transparentnost rada gradskih uprava.

„Iz WM nisu hteli da odgovore koliko koštaju ovakvi projekti, jer smatraju da bi otkrivanjem cene ugrozili ‘svoj tržišni potencijal’. Uveravaju nas da su budžeti ‘skromni i optimizovani’, jer su imali na umu da opštine to treba da plate. ‘Na osnovu pilot projekata razvili smo platforme koje su deo naše komercijalne ponude u celom regionu i nadamo se da ćemo u sledećih par meseci moći da se pohvalimo komercijalnim klijentima, koji uslugu finansiraju sami ili iz brojnih EU i drugih dostupnih fondova koji podržavaju ovakve platforme’.“ (CINS, 28. 10. 2021. godine) 

Foto: Printscreen Facebook/Adria Media Group