Igor Braunović

Datum rodjenja: 1. 1. 1975.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1975.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1975. godine u Zrenjaninu.

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, zvanje master menadžera stekao je 2012. godine na Fakultetu za industrijski menadžment Univerziteta Union u Beogradu.

„Zaposlio se 1993. godine kao komercijalista u firmi ‘Dom’ iz Zrenjanina, u kojoj je radio do 1998. godine. Od 2000. do 2003. bio je direktor Omladinske zadruge ‘Obnova’, a od 2005. do 2007. komercijalni direktor u ‘Akrobat’ D.O.O. Od februara do novembra 2008. godine bio je direktor marketinga u ‘Rezime group’ d.o.o“, piše u biografiji.

Dodaje da je u novembru 2008. zaposlen u JP „Srbijašume“ kao savetnik generalnog direktora, u martu 2009. postaje zamenik generalnog direktora, a od marta 2010. godine je „zakonski zastupnik preduzeća sa svim pravima, obavezama i odgovornostima generalnog direktora“. Rešenjem Vlade Srbije za v.d. direktora ovog preduzeća imenovan je 5. decembra 2017.

„Bio je član Upravnog odbora AMSS-a, Upravnog odbora Košarkaškog kluba ‘Crvena zvezda’, Republičkog štaba za vanredne situacije, Saveta za uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 u RS i član organizacionog odbora ECO Fair-a. Od 2010. godine je predsednik muškog odbojkaškog kluba ‘Klek’ – Srbijašume, koji se takmiči u Super ligi Srbije, a 2011. godine postaje član Upravnog odbora Privredne komore Srbije. Autor je stručnih radova iz oblasti korporativnog upravljanja, koji su objavljeni u stručnim časopisima i prezentovani na međunarodnim naučnim skupovima 2013“, navodi u biografiji. 

Član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i koordinator SPS za Zlatiborski okrug.

Osnivač je i predsednik Udruženja ljubitelja prirode „Naša Drina“.

„Udruženje je osnovano na inicijativu i predlog Igora Braunovića na osnivačkoj skupštini, 6. novembra 2020. godine, u Malom Zvorniku. Za predsednika udruženja jednoglasno je izabran Igor Braunović. Predsednik udruženja ‘Naša Drina’ Igor Braunović je uspešan privrednik koji vodi jedno od najvećih javnih preduzeća više od decenije. Dokazani patriota, čovek koji pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj. Podiže spomenike srpskim herojima. S ponosom ističe da su danas jedine srpske uniforme na Kosovu uniforme srpskih šumara. Čovek protiv koga zbog učešća u septembarskim barikadama na Kosovu i Metohiji takozvana država Kosovo i njeno takozvano Specijalno tužilaštvo vodi postupak zbog narušavanja takozvanog poretka te tvorevine Kosovo. Nosilac Hilandarske spomenice i Spomenice 549. motorizovane brigade Car Dušan Silni u Prizrenu. Odlikovan Ratničkim krstom za učešće u ratnim dejstvima. Unapređen u čin srpskog vojvode uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve na planini Bobiji u leto 2021. godine. Ovogodišnji nosilac nagrade Kapetan Miša Anastasijević. Veliki humanitarac“, ističe se na sajtu Udruženja „Naša Drina“. 

U novembru 2021. KRIK je objavio da je bivši načelnik policije i blizak saradnik Dijane Hrkalović Dejan Milenković  osumnjičen da je naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora Braunovića i oca ministra Nebojše Stefanovića.  „Tužilac tvrdi da zbog toga nikada nije završena istraga protiv Braunovića, a detalji ovog postupka otkrivaju na koji način se u policiji uklanjaju dokazi iz istraga u kojima se pojavljuju vodeći političari ili članovi njihovih porodica“, navodi se u tekstu.  

„Krajem maja 2018. policajka Marijana Tasić krenula je na tajni zadatak u okviru operacije ‘Kroše’. Direktor javnog preduzeća ‘Srbijašume’ Igor Braunović nalazio se pod istragom za korupciju i imao je sastanak u centru Beograda u restoranu ‘Maksim’. (…) Igor Braunović i dalje je prvi čovek ‘Srbijašuma’. Ima bitnu poziciju u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) – član je izvršnog i glavnog odbora ove stranke, ali i njihov koordinator za Zlatiborski okrug. Osim toga, bivši je zet prvog čoveka SPS-a i predsednika parlamenta Ivice Dačića. Braunović nije optužen za slučaj zbog kog je praćen.“ (KRIK, 25. 11. 2021. godine)

U februaru 2022. Braunović je najavio da “Naša Drina” izlazi na predstojeće izbore.

„Predsednik Igor Braunović na redovnoj Skupštini istakao je da ‘Naša Drina’ kao patriotsko-ekološki pokret treba da se uključi u politički život i da vodi računa o tome da “budemo čisti duhom, čistog obraza, čiste vere i čiste ljubavi prema svojim bližnjima i državi. ‘Gledajući šta se dešava na polju zaštite prirode od strane nedobronamernih i lažnih ekologa koji to rade u cilju lične političke promocije, želim da predložim da se Udruženje ljubitelja prirode Naša Drina uključi u predstojeće izbore jer u našim redovima imamo veliki broj profesionalaca koji se zaštitom životne sredine bave svakodnevno’, izjavio je predsednik Udruženja Igor Braunović. Predsednik udruženja je dodao da ‘Naša Drina’ podržava državotvornu politiku kojoj je cilj očuvanje celovitosti Srbije, kao i zaštita životne sredine na stručnim i profesionalnim principima koje promovišu predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Kako se navodi u saopštenju Udruženja Naša Drina izlazak na izbore podržao je i manastir Hilandar i to je prvi put da je ovaj manastir dao blagoslov jednoj ovakvoj organizaciji.“ (Večernje novosti, 7.  2. 2022. godine) 

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. „Naša Drina“ podržala je Socijalističku partiju Srbije. 

„Udruženje ‘Naša Drina’ je donelo odluku da se uključi u politički život i podrži Socijalističku partiju Srbije i Ivicu Dačića na parlamentarnim izborima 3. aprila 2022. godine. Predsednik udruženja ‘Naša Drina’ je kandidat za narodnog poslanika na ovoj listi pod rednim brojem 21.“ 

Braunović je izabran za poslanika u Skupštini Srbije i član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu.

U medijima se pominje kao kandidat za novog ministra poljoprivrede. 

Foto: Print screen nasadrina.rs