Goran Peković

Datum rodjenja: 24. 5. 1962.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 5. 1962.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Rođen je 1962. godine u Beogradu.  
 
Navodi da je u osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 
 
Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Na osnovnim studijama i master studijama predaje Televizijsku produkciju, Menadžment i marketing televizije, Kreativnu produkciju, a na specijalističkim studijama „Reklama i mediji“ predmet Oglašavanje, mediji i društvo. Prema podacima sa sajta IMDb, već 15 godina „pozajmljuje“ glas u raznim crtanim filmovima i reklamama, između ostalih i Fredu Kamenku, Majstor Bobu, Betmenu, Ekšnmenu i Dušku Dugoušku. 
 
Bio je član Političkog saveta Socijaldemokratske stranke, na čijem čelu je Boris Tadić.
 
Predsednik je Upravnog odbora „Specijalne Olimpijade Srbija“. Osnivač je i predavač na smeru Produkcija umjetnosti, Akademije umjetnosti u Banja Luci. 
 
Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) prvi put je izabran 16. decembra 2009. godine i mandat mu je trajao do decembra 2015. godine. Peković je u jesen iste godine bio kandidat sportskih organizacija za člana Saveta REM kojeg predlažu organizacije za prava dece i slobodu govora. U višemesečnom postupku koji se zakomplikovao zbog pokušaja vladajuće većine da Peković bude jedan od dva kandidata o kojima će se Skupština Srbije izjasniti, Peković je odlukom organizacija civilnog društva ipak završio na trećem mestu, iza direktora Yukom-a Milana Antonijevića i dečjeg psihologa i bivše narodne poslanice Snežane Stojanović Plavšić. 
 
Međutim, nakon vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. i formiranja nove vlade koju predvodi SNS, Peković je zajedno sa Biljanom Ratković Njegovan, postao kandidat za člana Saveta REM kojeg predlažu udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji. Većina poslanika Skupštine Srbije je 14. oktobra 2016. godine podržalaPekovića.  
 
Kada su mediji 2012. preneli optužbe Ujedinjenih regiona Srbije da je Peković kandidat DS-a u Savetu REM-a, zbog zahteva REM-a da se ukinu spotovi URS-a u kojima se spominju vodeći srpski investitori, Peković je to demantovao i naveo da je izabran na predlog NVO.
 
U žižu javnosti dospeo je i početkom decembra 2013. kada je obrazlagao odluku REM da opomene novinara RT Vojvodina i autore emisije „Razgibavanje“ na Radiju B92, koja je ubrzo nakon toga i zauvek skinuta sa programa.
 
„Savet Republičke radiodifuzne agencije apsolutno nije prekoračio svoja ovlašćenja kad je izrekao opomenu Radio-televiziji Vojvodina i Radiju B92, jer se radilo o tome da su oba emitera prekršila zakon“, izjavio je Goran Peković. 
Novi magazin 5. 12. 2013. godine
 
Inače, RTV je opomenuta zbog „neprofesionalnog, pristrasnog i neobjektivnog pristupa autora i voditelja Lasla Tota, tokom emisije Intervju s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, jer je „protivno profesionalnim pravilima propustio da potpitanjima reaguje na očigledne neistine koje je izrekla Atifete Jahjaga“. 
 
Radiju B92 mera opomene izrečena je zato što je, u jednoj od zabavnih emisija „Mentalno razgibavanje“, korišćen ekstremizam i uvredljiv govor, a čime je narušeno dostojanstvo ličnosti i funkcije predsednika Srbije. 
 
Na pitanje zašto je Radiju B92 izrečena mera opomene zbog emisije zabavnog karaktera u kojoj se dva autora svaki dan poigravaju ličnostima i funkcijama, on je odgovorio da Savet RRA „reaguje uvek kad nešto izlazi iz okvira onoga što se zove humor“.
 
„Ne može niko reći da RRA guši kreativnost novinara ako su oni nešto skinuli sa Jutjuba i emitovali kao šalu, a nije šala ako se institucija predsednika republike dovodi u vezu sa krivičnim delom, i to odurnim krivičnim delom podvođenja maloletnika“, rekao je Peković.
 
On je istakao da nisu tačne primedbe da je RRA reagovao u ovom slučaju samo zato što je reč o predsedniku republike Tomislavu Nikoliću i dodao da su „vrlo osetljivi i kad su u pitanju drugi primeri nemorala“. 
 
Bio je Predsednik Nadzornog odbora Centra „Sava“ i član komisije za kulturu Grada Beograda. 
 

Ostavku na mesto člana Saveta Regulatornog tela za elektonske medije (REM) podneo je 20. januara 2020. godine.