Goran Cvetanović

Datum rodjenja: 11. 3. 1965.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 11. 3. 1965.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1965. godine u Leskovcu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Deceniju i po bio je član Srpske radikalne stranke. U Saveznoj vladi Momira Bulatovića bio je, do 5. oktobra 2000,  ministar bez portfelja. 

U periodu od 2001. do 2008. četiri puta je bio narodni poslanik. U dva mandata imao je funkciju predsednika Skupštine grada, a zatim je bio i prvi gradonačelnik Leskovca – od juna 2008. godine do marta 2009. Nakon smene sa tog mesta, delovao je kao šef Odborničke grupe SRS u gradskoj skupštini.

Cvetanović je 28. decembra 2009. godine postao narodni poslanik u Skupštini Srbije, pošto je zamenio partijsku koleginicu, ali je već sutradan postao član SNS-a Tomislava Nikolića. Zbog toga je smenjen sa svih funkcija. U SNS-u je predsednik leskovačkog odbora. Zaposlen je kao lekar u Domu zdravlja. Novembra 2012. imenovan je za gradonačelnika Leskovca, a na tu funkciju reizabran je 2016. godine.  

Inače, poznat je po sukobu sa Ivanom Dulić – Marković, koju je vređao po nacionalnoj osnovi u Narodnoj skupštini. Zbog klevete osuđen je na novčanu kaznu od 80.000 dinara.

Prema pisanju “Blica”, osuđivan je jer je pretukao jednu ženu i ispalio metak u njenom pravcu. To su, navodi se, informacije iz nepravosnažne presude iz 1997. godine koje su dospele u javnost, prema kojima je pretukao svoju bivši suprugu, uz završnicu sa metkom pored njene glave. Kako se ističe, „Blic“ je razotkrio Cvetanovićevu tajnu koju je dugo godina skrivao, „da je osuđen za brutalno nasilje jer je pucao u pravcu žrtve, tukao je drškom pištolja, šutirao…“. „Polomio joj rebra. Potom je u svojoj „karijeri“ tukao pikslom i šutirao gradskog većnika koji je ležao na podu. Za proteklu deceniju, koliko je na čelu Leskovca, Cvetanović je o sebi pravio sliku kao funkcioneru koji dobija nagrade, i to za najlepšu baštu, za štiglića koji najbolje peva. Oblačio se kao faraon i pričao kako se bori za rodnu ravnopravnost. Međutim, pare koje se u budžetu odrede za ovu stavku odlazile su negde drugde. I to sve nije kraj priče o ovom funkcioneru kome je pre nekoliko meseci uručena i nagrada, i to za džentlmena godine. Jednostavno, svako novo saznanje o Cvetanoviću je sve poraznije i sve bizarnije“. (Blic, 29. 9. 2019. godine)

„Južne vesti“ su navele da je Cvetanović izjavio „da ne prati medije, ali smatra da je pisanje o njemu maslo opozicije da bi mu smanjila kredibilitet. „Svako ima neku svoju porodičnu tajnu i svako ima nešto što ne bi voleo da se tako iznosi. Kada neko piše, treba da razmišlja o porodici, treba da razmišlja o deci, treba da razmišlja o širokoj populaciji koju zahvata i treba da razmišlja da se sutra vrlo brzo to okrene i da se piše u suprotnom pravcu, rekao je Cvetanović“. (Južne vesti, 1. 10. 2019. godine)