Duško Lopandić

Datum rodjenja: 15. 6. 1957.
Stranka: Srbija centar (SRCE) | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 6. 1957.
Stranka: Srbija centar (SRCE) | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1957. u Gradačcu (Bosna i Hercegovina).

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, diplomirao ja na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine, a potom magistrirao iz oblasti evropskog prava i međunarodnoh trgovinskih odnosa i privatnog prava. Doktorirao je 1984. na Univerzitetu Paris I (Pantheon-Sorbonne) iz oblasti evropskog prava.

„Njegov doktorat je objavljen u Francuskoj, uz finansijsku podršku Evropske komisije. Poseduje i diplomu LLM/Masters sa Slobodnog flamanskog univerziteta (VUB) u Briselu“, piše u biografiji. 

Ističe da je od 1986. radio u Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove SFRJ, a od 1988. do 1994. u Misiji SFRJ/SRJ pri EU u Briselu kao diplomatski sekretar i otpravnik poslova.

„U periodu 2001-2004. bio je direktor direktorata za EU u ministarstvu spoljnih poslova SRJ. Od 2004-2007. radio je na poziciji pomoćnika ministra za multilateralu u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom. Istovremeno je obavljao funkcije nacionalnog koordinatora za Pakt stabilnosti u JIE, koordinatora za pregovore sa STO i člana Saveta Vlade Srbije za evropske integracije“, navodi se u biografiji.

U periodu 2007-2011. bio je ambasador Srbije u Portugalu i Zelenortskim ostrvima (kao nerezident), a od 2011. do 2013. obavljao je funkciju pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU i za regionalnu saradnju. Potom, u periodu 2013-2016, obavljao je dužnost ambasadora-šefa misije Srbije pri EU u Briselu.

„U periodu od 2016. do 2022. radio je u svojstvu ambasadora kao načelnih odeljenja za strateško planiranje u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu“, piše u biografiji.

Redovni je profesor Fakulteta za pravosuđe i privredu (Novi Sad) za predmete Međunarodno javno pravo i Evropsko pravo.

„Sarađivao je sa brojnim istraživačim institutima u zemlji i objavio preko 100 naučnih radova – knjiga, stručnih i drugih radova na teme EU, istorije diplomatije, regionalne saradnje i međunarodnih odnosa. Takođe objavljuje publicističke radova iz oblasti istorije. Dugogodišnji aktivista Evropskog pokreta u Srbiji u kom je biran na mesto potpredsednika. Godine 2003. primio je nagradu Evropskog pokreta u Srbiju za ‘Doprinos godine Evropi’. Piše stručne knjige na teme međunarodnih odnosa i evropske integracije, kao i eseje sa istorijskom tematikom. Između ostaih, objavio je knjige: ‘Evropska unija između nacije i globalizacije’, ‘Moguća Evropa’, ‘Regionalna saradnja na Balkanu’, ‘Vreme sjaja, vreme tame – diplomate u vrtlogu istorije’, ‘Uspon i pad embahada’, ‘Nemanjići’, ‘Purpur Imperije’ i druge“, ističe u biografiji.

Krajem 2022. postao je potpredsednik pokreta „Srbija centar“ (SRCE), osnovanog u junu te godine.  

U julu 2023. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo je rešenje kojim je „Srbija Centar“ upisan u registar političkih stranaka, a u oktobru 2023, na prvoj izbornoj skupštini stranke, Lopandić je izabran za potpredsednika. 

Foto: FoNet, Milica Vučković 

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.