Dušan Mijić

Datum rodjenja: 1. 1. 1953.
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1953.
Mesto:
Rođen je 1953. godine u Somboru.

Završio gimnaziju u Somboru 1971. godine, kada i upisuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, na kome je i diplomirao 1976. godine. Ističe da Na Univerzitetu u Novom Sadu i Privrednoj komori Srbije, 1985. dobija Specijalizaciju za rad u trgovini.

U zvaničnoj biografiji navodi da je od 1978. do 1981. godine bio agronom u Somboru i da je objavio više stručnih radova iz oblasti populacione genetike. Od 1981. do 1983. godine bio je berzanski agent na Produktnoj berzi u Novom Sadu. U periodu od 1984. do 1989. godine bio je direktor spoljne trgovine u „Centroslaviji“. Osniva 1989. godine svoju firmu „Finagra“. Od 1992. do 1998. godine bio je izdavač dnevog lista Borba, Naša Borba. Za period od 1998. do 2002. navodi „poslovi sa Antom Markovićem u Makedoniji“. U periodu od 2001. do 2005. godine vodi samostalan biznis, a sredinom 2005. godine postaje direktor grupacije za Zapadni Balkan, Emac Capital, London.

Takođe, u zvaničnoj biografiji ističe da u periodu od 1992. godine do 2004. „održava brojna i različita predavanja u sektoru nevladinih organizacija: 1992. godine biva učesnik na Božićnim diskusijama kod profesora kod profesora Veselina Vukotića, koje se redovno održavaju svake godine u čast profesora Boška Glušćevića. Godinu dana kasnije 1993.  počasni gost Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kod dr Dragane Golubović, u svojstvu predavača u okviru predmeta Međunarodno privredno pravo na temu “Primena međunarodnog prava na primerima iz biznisa”. A 2004. godine gost predavača na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Podgorici na predmetu PMB(preduzentništvo-menađment-biznis) na temu “Iskustvo u biznisu”.
Ističe da je 2001. godine izabran za predsednika Regionalnog saveta NVO, a od 2002. do 2004. godine na funkciji je predsednika Saveta za strateški razvoj Sombora, a 2004. održava predavanja u okviru kursa “War Crimes, Genocide and Memories” na temu “Profit,Moral and War”, na Inter-University centru u Dubrovniku. 

Za potpredsednika i predsednika Političkog saveta Liberalno demokratske partije izabran je 2011. godine. Predsednik je Pokrajinskog odbora LDP-a. 

Ličnost Danas: Dušan Mijić
Kontroverzni naslednik
AUTOR: SNEŽANA ČONGRADIN
Na mesto predsednika Političkog saveta LDP imenovan je Dušan Mijić. On će na toj funkciji naslediti Vesnu Pešić, koja je podnela ostavku zbog izjave Čedomira Jovanovića u kojoj je povezao afričke zemlje s kanibalizmom. 
U saopštenju LDP, Dušan Mijić se karakteriše kao ličnost koja je „jedna od nespornih i vrlo uticajnih pokretača demokratskog i reformskog pokreta u Vojvodini i Srbiji, osnivač i dugogodišnji izdavač lista Naša Borba, koji je tokom devedesetih bio najprofilisaniji otvoreni medij u Srbiji i važan faktor u oslobađanju naše medijske scene“.
Međutim, bivši novinari i urednici tog lista Dušana Mijića bezmalo smatraju najodgovornijim za zlu sudbinu Naše Borbe. Gašenje lista Naša Borba, 1998. godine, obrazloženo je upravo sukobom vlasnika Dušana Mijića sa novinarima i urednicima tog lista. Taj sukob kulminirao je 1998. konačnim gašenjem lista. Vlasnik je tvrdio da novine prave gubitke, dok je redakcija izražavala ozbiljnu sumnju u takva objašnjenja navodeći da je Mijićeva prava namera zapravo gušenje slobodnog novinarstva i podilaženje režimu Slobodana Miloševića. Novinari i urednici Naše Borbe tvrdili su da je Mijićevo poslovanje sa listom i privatnom firmom bilo krajnje netransparentno, kao i da se velika ulaganja nisu opravdala povećanjem uticaja i čitanosti. To je, kako je tvrdila redakcija Naše Borbe, bio razlog zbog kojeg je Evropska unija prestala da veruje tadašnjem vlasniku lista i uskratila mu finansijsku pomoć.
Dušanu Mijiću, inače agronomu po obrazovanju, zamera se izostanak kvalifikacija da bi bio na funkciji predsednika Političkog saveta stranke. On je tokom osamdesetih stekao kapital baveći se izvozom žitarica. Bio je vlasnik preduzeća Finagre, Fininvesta i niza spoljnotrgovinskih preduzeća po Evropi, a danas radi kao menadžer za engleske investicione fondove koji ulažu u jugoistočnu Evropu.
Potiče iz dobrostojeće porodice iz okoline Sombora. Otac je dvoje dece, govori engleski i služi se makedonskim jezikom. U Makedoniji je, takođe, više godina poslovao.
Dušan Mijić je rođen 1952. godine u Somboru. Završio gimnaziju u Somboru 1971. godine, kada i upisuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, na kome i diplomira 1976.godine. 1985. godine na Univerzieu u Novom Sadu i Privrednoj komori Srbije, dobija Specijalizaciju za rad u trgovini. U periodu od 1992. godine do 2004. odžava brojna i različita predavanja u sektoru nevladinih organizacija: 1992. godine biva učesnik na Božićnim diskusijama