Dubravka Đedović

Datum rodjenja: 6. 11. 1978.
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 11. 1978.
Mesto:

Rođena 1978. godine u Beogradu. 

Osnovnu školu završila u voždovačkom naselju Braće Jerković.

„Svi znamo šta je to beogradsko naselje značilo devedesetih. Asocijaciju na kriminal, opasne momke, bezakonje, trenerke i ‘kajle’. Kada sam imala 16 godina, najbolji drug mi je umro od overdoza. Sa 16 sam prvi put otišla na studentski protest. Devedesete za mene predstavljaju početak urušavanja jedne države, jednog društva, jednog sistema vrednosti. Donele su mnogo patnje, odnele su mnogo ideala sa kojima smo odrasli. Za mene je to bilo novo doba koje je donelo ogromne promene. Promene su postale jedina konstanta, i tada sam postala svesna da sama moram da se izborim za svoje mesto pod suncem. Da nema sistema i društva koje može da mi pomogne u tome. Samo sa intuicijom, ogromnim radom i ulaganjem u sebe, shvatila sam da mogu da idem napred. A napred je jedino što sam želela, kao i da odem i u svet. Nazad se nije moglo.“ (Karakter, 3. 11. 2020. godine)

U biografiji navodi da je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu.

„Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD. U periodu od 2004. do 2012. godine vodila operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno-privatnih partnerstava u saradnji sa Beogradskim univerzitetom, i gost je predavač na University College London.“ 

Od avgusta 2016. do decembra 2021. bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.

„Pre dolaska u Beograd, Dubravka je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u oblasti javno privatnog partnerstva, kao i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa. Uspešno je finansirala projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih. Ugovorila je prvi projekat javno- privatnog partnerstva u Hrvatskoj, za koji je dobila nagrade Project Finance Deal za 2013. godinu i EMEA Finance Magazine European Deal 2013 u Londonu.“

Ističe da je najveći deo radnog veka provela u Luksemburgu, u kome je sedište EIB-a. 

„Život u Luksemburgu za mene predstavlja veliku životnu školu. To se odnosi na moj posao u kome sam stekla ekspertizu, dokazala se kroz realizaciju kompleksnih projekata, a za neke od njih sam dobila i prestižne nagrade. U ovoj zemlji sam osnovala porodicu i tu su se rodila moja deca.“ (Karakter, 3. 11. 2020. godine)

Kaže da je za nju povratak u Srbiju bio prilika da „pomogne svojoj zemlji da nađe put ka izlasku iz višedecenijske ekonomske krize i priključi se evropskim integracijama“. 

„Ljudi sa ovih prostora treba da gaje više društvene odgovornosti. Ta društvena odgovornost kao da se urušila u poslednjih 30 godina kroz težak period tranzicije koji je pogodio ovaj region. Tu pre svega mislim na to da propustite pešaka na pečačkom prelazu ili drugi auto da se uključi u vašu traku. To su male stvari koje život u jednom društvu čine prijatnijim i lepšim. Ili ona profesionalna odgovornost da promenite bateriju na satu koji je stao, pre nego što pitate šta vaša država može da uradi za vas. To je onaj čuveni „sat“ dr Zorana Đinđića. Nadam se da će se to povratiti u društvu sa okončanjem tranzicije, i povratiti se neke osnovne kulturne vrednosti.“ (Karakter, 3. 11. 2020. godine)

U decembru 2021. postala je članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

“Izuzetno sam ponosna što sam prelaskom u Komercijalnu banku postala deo NLB porodice, vodeće finansijske institucije fokusirane isključivo na ovaj region, njegov dalji ekonomski razvoj, povezivanje i integraciju, kao i na pružanje inovativnih, jednostavnih rešenja okrenutih klijentima. Cilj će mi biti ne samo da doprinesem razvoju privrede u Srbiji, već i unapređenju kvaliteta života u zajednici u kojoj Komercijalna banka posluje’, rekla je Đedović Negre.“ (BIZLife, 10. 12. 2021. godine) 

Govori četiri strana jezika – engleski, francuski, italijanski i ruski.

U oktobru 2022. postala je ministarka rudarstva i energetike.

Foto: Promo/Komercijalna banka