Dragoljub Simonović

Datum rodjenja: 8. 7. 1959.
Mesto:
Datum rodjenja: 8. 7. 1959.
Mesto:

Rođen je 1959. godine.

Na izbornoj listi za narodne poslanike 2008. u rubrici pisalo je da je po zanimanju mašinski konstruktor, a četiri godine kasnije navedeno je da je diplomirani ekonomista. Simonović je, navodno, u međuvremenu završio treći stepen na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci, a četvrti 2008. na Fakultetu za preduzetnički biznis Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Radio je jedanaest godina u „Železnicama Srbije“.

Bio je član Srpske radikalne stranke. Ostalo je zabeleženo da je na dan izbora 2000, ljut zbog nepoštovanja izbornih pravila, sa još tri člana SRS polupao pet izbornih kutija, pa je zbog toga proveo 27 dana u zatvoru u Padinskoj skeli. 

Na izborima 2004. biran je za narodnog poslanika sa liste SRS.
 
Na čelo opštine Grocka dolazi juna 2005. godine, ali je smenjen već u novembru, jer je formirana nova većina. Na sledećim parlamentarnim izborima, 2007. godine, ponovo je dobio poslaničku funkciju. 
 
U Srpsku naprednu stranku prešao je 2008. godine. Nakon izbora 2012. godine ponovo postaje predsednik opštine Grocka. Na toj poziciji ostaje do decembra kada je imenovan za generalnog direktora „Železnica Srbije“.

Sa ove pozicije smenjen je u januaru 2015. godine. Međutim, ubrzo posle toga postavljen je za savetnika direktora u tom javnom preduzeću.

U junu 2016. ponovo je izabran za predsednika opštine Grocka, pošto je za njega glasalo 30 od 35 odbornika. Osim funkcije predsednika opštine Gorcka, Simonović je i predsednik Opštinskog odbora SNS-a i član Glavnog odbora SNS-a.
 
Uhapšen je 25. januara 2019. zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara „Žig info“ Milana Jovanovića. Jovanoviću su 12. decembra 2018. na kuću bačeni „molotovljevi kokteli“, a pucano je i u vrata kuće. Jovanović i njegova supruga uspeli su da pobegnu kroz prozor.

Povezan sadržaj
Kao direktnog nalogodavca napada, Milan Jovanović optužio je Simonovića, a kao motiv za napad naveo je kritičke tekstove o korupciji, kriminalu i malverzacijama tokom gasifikacije opštine Grocka, koje je pisao za portal „Žig info“. Kako piše „Cenzolovka“, Jovanović je tada naveo da je i ranije dobijao pretnje, da su opštinske inspekcije htele da mu sruše kuću, da su mu inspektori lažnim nalozima isključili vodu i kanalizaciju, kao i da je nalogodavac u svim tim slučajevima bio upravo Simonović. 
 
Simonović je 31. decembra 2018. podneo tužbu protiv Jovanovića i Željka Matorčevića, urednika portala „Žig info“, zbog uvreda. Drugi osnovni sud u Beogradu 15. januara 2019. odbacio je tu tužbu. Matorčević je u Grockoj bio fizički napadnut u oktobru 2018, posle čega je završio u bolnici. 
 
Simonović je nakon hapšenja pušten iz pritvora, a 15. marta 2019. podneo je ostavku na mesto predsednika gradske opštine Grocka i sve stranačke funkcije.
 
U februaru 2021. osuđen, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.
 
U decembru 2021. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu i naložio da mu se suđenje ponovi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, kao i optuženima Aleksandru Marinkoviću i Vladimiru Mihailoviću koji su bili takođe osuđeni četiri godine zatvora.