Dragan Nikolić

Datum rodjenja: 10. 5. 1960.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 10. 5. 1960.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1960. godine.

Završio je Pravni fakultet i po profesiji je advokat, navodi Otvoreni parlament.

„U politici je od 1990. godine. Najpre je bio izvršni sekretar Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, zatim je prešao u Srpsku radikalnu stranku, u kojoj bio više godina i na njihovoj listi osvojio je prvi skupštinski mandat. Bio je blizak sa Seljačkom stankom Marijana Rističevića i Strankom Srpskog jedinstva Borislava Pelevića. Nije bio formalni član, ali je na izborima 2004. nastupio na njihovoj listi ‘Za narodno jedinstvo’.  Prema nezvaničnim podacima bio je član i Srpskog pokreta obnove“, navodi se u biografiji na sajtu Otvorenog parlamenta. 

U novembru 2006. izabran je za predsednika Pčinjskog odbora Nove Srbije, kada je ta stranka bila na vlasti, a ostavku je podneo 2009, nakon čega je ušao u Srpsku naprednu stranku.

„Obavljao je najpre poslove poverenika Okružnog odbora SNS, a zatim je 2011. imenovan za predsednika Okružnog odbora stranke za Pčinjski okrug. Potom je 2013. bio učesnik sukoba koji su kulminirali  raspuštanjem Gradskog odbora SNS u Vranju. Bio je član Glavnog odbora SNS. Nakon 2016. godine nastupio je period u kome politički nije javno bio aktivan, da bi se 2021. ponovo pojavio u medijima kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici. Trenutno je potpredsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici i predsednik Okružnog odbora ove stranke u Vranju.“

„Južne vesti“ pisale su da je posle paljenja nekoliko automobila u Vranju krajem 2012. godine najavio da će SNS tužiti sve medije koji su preneli da je naprednjak palio automobile.

„Centrala SNS iz Beograda je saopštila da je ‘Dragan Nikolić samoinicijativno izašao u javnost sa ishitrenom izjavom’ i izvinila se građanima Vranja zbog toga. U aprilu 2013. posle objavljivanja prvih rezultata izbora za savete mesnih zajednica u Vranju žestoko se verbalno sukobio sa načelnikom vranjske policije Slađanom Velinovićem. U maju 2013. vranjska policija saopštila je da je sa haube automobila psovao i vređao policajce i načelnika vranjske Policijske uprave Slađana Velinovića, a zatim pokušao i fizički da ga napadne. Nikolić je kao poslanik SNS-a u sazivu Skupštine Srbije od 2012. do 2014. godine za 19 meseci za putne troškove iz budžeta dobio oko 2,2 miliona dinara.“ (Južne vesti, 20. 12. 2015. godine)

Prvi put izabran je za narodnog poslanika 1997, kao predstavnik Srpske radikalne stranke, i na toj funkciji bio je do 2000. godine. Potom, od 2012. do 2014. i od 2014. do 2016. bio je poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, a na izborima 2022. godine, kao kandidat na listi „Milica Đurđević Stamenkovski  – Srpska stranka Zavetnici“, ponovo je dobio poslanički mandat. 

Kada je u oktobru 2022. saopšteno da su poslanici Dušan Stojiljković i Dragan Stojanović, kao i četvoro odbornika u lokalnim skupštinama, napustili „Zavetnike“ i obavestili građane da će nastupati samostalno, Nikolić je od njih zatražio da vrate mandate. 

„Moja je poruka njima da bi ukoliko se ne slažu sa politikom i ideologijom ove stranke najpoštenije bilo da vrate mandate, da se na taj način otarase bremena koje im stoji, da ih sutra ljudi ne bi prozivali, da kažu da pripadaju Zavetnicima’, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.“ (FoNet, 25. 10. 2022. godine)

Početkom februara 2023. predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić izjavio je da je pet članova stranke „Zavetnici“ odlučilo da pređe u SNS, među kojima i Nikolić.

„On je na konferenciji za novinare rekao da je tim članovima Zavetnika ‘dosta laži, obmana i kabadahijskog ponašanja Milice Đurđević Stamenkovski, kao i njenog supruga Stefana’. ‘Ono što je juče uradila sa grupom istomišljenika njihovu današnju odluku učinilo je mnogo lakšom i ubrzalo je’, rekao je Glišić na konferenciji za novinare. U SNS su prešli Stefan Jovanović, odbornik u Skupštini Beograda, i odbornik u Opštini Palilula, Marija Vukmirović, odbornica u Skupštini Beograda i opštini Rakovica, Bojana Sladojević, odbornica u Opštini Palilula, kao i narodni poslanici Dušan Stojiljković i Dragan Nikolić.“ (Beta, 3. 2. 2023. godine)

Međutim, Nikolić je ubrzo demantovao tu informaciju i saopštio da će od Darka Glišića tražiti izvinjenje.

„Tražim izvinjenje Glisića, jer je izneo notornu neistinu da sam prešao u SNS. Ta vest je uznemirila moju porodicu, sve u Srpskoj stranci Zavetnici i javnost u Srbiji. Dakle, nisam prešao, već ostajem ponosni narodni poslanik i podpredsednik Srpske stranke Zavetnici, koja se zalaže za poštovanje Ustava Srbije i njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji’, poručuje Nikolić i dodaje da oni koji su prešli u SNS treba da vrate mandate Srpskoj stranci Zavetnici.“ (Danas, 3. 2. 2023. godine)

Međutim, početkom novembra, ipak je prešao u SNS.  

Foto: Printscreen Youtube/Vranje News