Đuro Jovanić

Rođen 1977. u Apatinu. 

U zvaničnoj biografiji navodi da je 2001. završio Vojnu akademiju, ali i da je diplomirani ekonomista. 

Ističe da je 2009. završio komandno-štabno usavršavanje, 2015. generalštabno usavršavanje, a 2016. Visoke studije bezbednosti i odbrane. 

Navodi da je 2001. bio komandir voda, 2004. komandir nastavne čete Vojne policije, a 2006. referent u Kriminalističko – istražnoj grupi. Dodaje da je 2009. postao načelnik u Kriminalističko-istražnoj grupi, da je 2012. bio na radnom mestu za poslove bezbednosti u Kabinetu ministra odbrane, a da je 2014. postao načelnik odeljenja za poslove bezbednosti u Kabinetu ministra odbrane.

Prema pisanju nedeljnika NIN, Jovanić je 2012. godine bio ađutant Aleksandra Vučića, u vreme kada je on bio ministar odbrane. 

„Od tada je napredovao neverovatnom brzinom, kakva je retko zabeležena. Na Dan Vojske, 23. aprila 2019, predsednik Vučić unapredio ga je u brigadnog generala i trenutno je najmlađi general u Vojsci Srbije. On je od septembra 2018. direktor VBA, a do maja 2019. bio je i predsednik Upravnog odbora Srpske banke, zadužen baš za podršku poslovima vezanim za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom. Tako ispada da bi neko ko je bio predsednik UO Srpske banke, koja je dala kredit Krušiku, sada kao šef VBA trebalo da ispita njeno poslovanje. Krušiku je, naime, 27. novembra 2018, Srpska banka pozajmila dva miliona evra, a za taj kredit je valjevska fabrika morala da založi brojne nepokretnosti, što se vidi iz zapisnika sa sednice Nadzornog odbora Krušika, u koje je NIN imao uvid. Pre novog kredita Nadzorni odbor Krušika je 12. marta 2018, deset dana nakon što je istekao rok da Srpskoj banci (u kojoj je predsednik UO bio Jovanić) vrati poslednju ratu kredita od 449.966 evra, ovlastio tadašnjeg direktora Mladena Petkovića da zatraži da se taj rok produži do 31. maja, jer valjevska fabrika na računu nije imala dovoljno novca.“ (NIN, 1. 7. 2020. godine) 

U aprilu 2021. Vojni sindikat Srbije (VSS) uputio je predstavku inspektoru vojnih službi bezbednosti, u kojoj traži da se ispita rad Jovanića, odnosno „zašto su resursi VBA korišćeni za tajno praćenje aktivnosti sindikata, njegovih članova i članova njihovih porodica“. 

„Iz Vojnog sindikata Srbije poručuju da je interesantan način na koji je Jovanić izgradio svoju oficirsku karijeru, napominjući da je u kratkom vremenskom periodu prešao put od upravnika vojničkog restorana u Somboru do generala i načelnika Vojno bezbednosne agencije. ‘Zahvaljujući isključivo svojoj navodnoj bliskosti sa predsednikom Vučićem, koju često i na svakom mestu ističe u prvi plan, napredovao u vojnoj karijeri brzinom svetlosti, kao nijedan oficir u istoriji naše vojske. Zahvaljujući ličnim vezama, 2012. godine, kao kapetan postaje ađutant ministra odbrane Aleksandra Vučića, koji se na toj dužnosti nije dugo zadržao. Međutim, Jovanić je ostao, pa je tako i u mandatima ministara Bratislava Gašića i Zorana Đorđevića, za četiri godine, u periodu od 2012. do 2015, čak tri puta vanredno unapređivan. Preko noći je tako prešao put od običnog kapetana do pukovnika”, ističu iz Vojnog sindikata Srbije. (Nova.rs, 17. 4. 2021. godine) 

Iz VSS navode i da je Jovanić „pod sumnjivim okolnostima završio najviše vojne škole i studije bezbednosti“.

“Ni manje, ni više, Jovanić je bio prvi u klasi, iako ga se njegovi klasići slabo sećaju, jer, kako kažu, na predavanjima se gotovo nije ni pojavljivao. Činjenica je i da su tadašnji šefovi visokih vojnih škola za ovakav tretman prema Jovaniću i te kako nagrađeni, pa je tako pukovnik koji je bio prvi čovek visokih studija ubrzo dobio čin generala. Povodom navoda VSS, portal Nova.rs je kontaktirao nadležne službe Vojske Srbije, koji su nam rekli da se navodi članova sindikata ispituju i da o detaljima ne žele da govore dok traje istraga.“ (Nova.rs, 17. 4. 2021. godine) 

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić naglasio je da Jovanić uživa povlašćeni položaj.  

„General Jovanić je od običnog kapetana do pukovnika napredovao za svega četiri godine iako je po zakonu, u slučaju vanrednog unapređivanja trebalo da prođe najmanje sedam i po godina, a u tom periodu je Jovanić čak tri puta vanredno unapređen. Koje je to herojsko ili važno delo za državu i vojsku učinio Jovanić tri puta? Danas je taj čovek brigadni general u koji čin je takođe vanredno unapređen 2019. godine’, ističe Antić i objašnjava kako funkcioniše regularni napredak u karijeri jednog oficira. ‘Zakonom o Vojsci Srbije propisano je vreme koje vojno lice, u konkretnom slučaju oficir, treba da nosi neki čin, kao i kada redovno ili vanredno može biti unapređeno u viši čin. Da bi jedan oficir napredovao od čina kapetana do pukovnika, po zakonu u redovnim okolnostima treba da prođe najmanje 15 godina. Da bi bio vanredno unapređen mora da je učinio neko herojsko delo ili delo od posebnog značaja za Vojsku ili državu i da je proveo u činu najmanje polovinu vremena propisanog za nošenje tog čina’, navodi on. Prema njegovim rečima, u slučaju vanrednog unapređenja Jovanić je grubo prekršen zakon. ‘Za njegova ekspresna unapređenja nije bio ispunjen nijedan zakonski uslov. To drugim rečima znači da je kroz službu munjevito napredovao nečijom zloupotrebom ovlašćenja. Ako uzmemo u obzir da o stanjima u službi oficira čina od majora do pukovnika odlučuje ministar, onda je jasno ko je najodgovorniji što je on danas najmlađi general u istoriji VS, koji je od upravnika vojničkog restorana u Somboru do generala kontraobaveštajne službe u kojoj nema ni dana radnog staža, stigao za svega 15 godina. Dok veliki broj oficira i podoficira Vojske Srbije jedan čin nosi po 15 godina, Jovanić je za to vreme bio 4 puta nezakonito vanredno unapređen’, upozorava Antić.“ (Nova.rs, 28. 4. 2021. godine) 

U septembru 2021. potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić upitala je „da li je Jovanić prikrivao osobe iz kriminogene sredine koje su navodno u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da li je zataškavao aferu prisluškivanja predsednika i švercovao oružje Vojske Srbije“. Izjavila je da je Jovanić „mimo propisa i mimo svih uslova koji su predviđeni zakonom i internim aktima, dobio stan od gotovo 100 kvadrata“.

„Navela je da Jovanića zovu ‘nosač kofera’ zbog čestih putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, a da je zbog veza s Vučićem tri puta unapređen mimo propisa. Tepić je upitala Vučića zašto ćuti o, kako je navela, prodaji oružja ‘Arapima’ iz ratnih rezervi, koje je 2017. i 2018. godine skidano sa stokova Vojske Srbije (VS) i preprodaji ručnih bombi M 75 VS za šest puta skuplju cenu. ‘Da li je Jovanić to radio na svoju ruku, istovremeno slušajući kako se optužuju istraživački novinari, uzbunjivač iz ‘Krušika’ Aleksandar Obradović i opozicija da su oni ti koji upropaštavaju namensku industriju i pokušavaju da naštete Srbiji’, rekla je ona. Tepić je pitala i zašto je Jovanić, kako tvrdi, krio da je Vučić ‘upao’ na mere prisluškivanja kontroverznih biznismena i političara sa Kosova, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića. ‘Onda je Vučić tvrdio da njega prisluškuju i da postoji zavera protiv njega. On je to usmerio na (ministra obrane) Nebojšu Stefanovića i (bivšu državnu sekretarku MUP) Dijanu Hrkalović. A istina je da je VBA imala sve informacije o tome da se radi o legalnom prisluškivanju kriminogenih ljudi sa kojima je Vučić bio u komunikaciji’, naglasila je ona.“ (Danas, 29. 9. 2021. godine)

U odbranu Jovanića stao je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je izjavio da „podržava rad direktora i profesionalaca iz VBA“ i da im poručuje „da samo nastave da rade svoj posao čestito i patriotski kao do sada“. 

„Stefanović je u pisanoj izjavi naveo da direktor VBA Jovanić, za koga je potpredsednica SSP Marinika Tepić izjavila da je ‘uspon sticao paraleleno s usponom Vučića’, ‘nije dobio nikakav stan na poklon, niti je učinio bilo šta suprotno zakonu, što dokazuju i brojni izveštaji spoljnjeg i unutrašnjeg nadzora rada VBA’. ‘Napadi na njega motivisani su samo činjenicom da je jedan deo svoje karijere proveo uz predsednika Vučića, što mu samo služi na čast, ali i zato što pripada vojsci koja jača svakoga dana i jeste ključni faktor bezbednosti svim našim građanima’, rekao je Stefanović.“ (Danas, 29. 9. 2021. godine)

Foto: Printscreen Youtube/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije