Đorđe Dabić

Datum rodjenja: 16. 11. 1991.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 16. 11. 1991.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1991. godine. 

„Rođen i odrastao na Zlatiboru“, ističe u biografiji. Navodi da je osnovnu i srednju školu završio u Budvi, „nakon čega upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu gde stiče zvanje diplomirani pravnik“.

„Prva radna iskustva sticao je u porodičnoj firmi Studio DLD gde je bio zadužen za pravna pitanja i saradnju sa klijentima. Za vreme studiranja preko studentskog programa proveo je šest meseci u Njujorku gde je usavršio engleski jezik. Nakon završetka studija zapošljava se u advokatskoj kancelariji Manić u Beogradu gde je završio pripravnički staž“, piše u biografiji. 

Ističe da je od 2016. na lokalnim izborima u dva mandata biran za odbornika SO Čajetina, „na mesto šefa odborničke grupe SNS“.

U aprilu 2015, kako je saopšteno, „u kafiću na Zlatiboru potukla su se dvojica mladića, Đorđe Dabić iz SNS i Rade Ristanović iz novoosnovane Srpske narodne partije“. Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović ovaj događaj okarakterisao je kao „brutalni napad na građane od strane naprednjačkih batinaša“, dok je Dabić kazao kako je tuča „apsolutno lični sukob“. 

„Dabić objašnjava da su naprednjaci to veče kada se dogodila tuča imali lokalne izbore u stranci, a nakon toga su otišl u ‘Lagunu’ gde je bio Ristanović, koji je odmah počeo sa provokacijama. Dabić je još rekao da bi se možda tada i savladao da ne krene u tuču, da nije bilo događaja od pre tri meseca kada ga je grupa mladića na čelu sa Ristanovićem pretukla, gađajući ga flašama, a tada je imao šest kopči na glavi.“ (Slobodna Evropa, 30. 4. 2015. godine)

Dabić ističe da je od 2017. vlasnik privatne firme „koja posluje na više lokacija i koja danas broji više desetina zaposlenih“.

„Učesnik na mnogobrojnim seminarima i konferencijama u zemlji sa akcentom na nacionalnu politiku i stvaranje boljeg privrednog ambijenta“, napominje. 

Početkom 2019. na sednici Skupštine opštine Čajetina ušao je u sukob sa predsednikom Opštine Čajetina Milanom Stamatovićem. 

“Ajde bre. Koga ćeš ti da izbacuješ? ‘Ajde bre smiri se tu, je l’ ti jasno. Kome ti… Koga ćeš, bre, ti da izbacuješ? Sedi… nemoj… alo, bre’, govorio je Dabić Stamatoviću s govornice, da bi sa dobacivanjem nastavio i tokom obraćanja prvog čoveka Čajetine. Dobacivao mu je da je ‘bruka’ i ‘sramota’, a po Stamatovićevim rečima ovaj mu je naprednjak nakon silaska s govornice opsovao ‘pokojnu majku’. ‘Tvoj je, sine, pendrek, ti nosiš pendrek. Sram te bilo. Vaše su batine, ne moje’, odgovorio mu je predsednik Zdrave Srbije uz optužbe da je Dabić, kojeg je nazvao esktremom u SNS, pretukao pendrekom čoveka u kafani.“ (Danas, 27. 6. 2023. godine)

U aprilu 2020. „Danas“ je objavio svedočenje penzionera iz zlatiborskog sela Golovo, koji je tvrdio je napadnut u Dabićevom prisustvu. 

„Aleksandar Petronijević, penzioner iz zlatiborskog sela Golovo, tvrdi da su ga napali naprednjaci samo zato što je odbio da od njih primi paket sa osnovnim životnim namirnicama, koje su prikupili i delili aktivisti SNS u Čajetini. ‘Humanitarnu’ akciju čajetinskih naprednjaka, kako se saznaje, donacijama je pomogao Grad Beograd. Sedamdesetogodišnji Petronijević svedoči za Danas da su ga, u petak oko 16 časova, ispred kuće njegovog prijatelja u selu Golovo, fizički napala braća Igor i Nikola Stojić, u prisustvu Đorđa Dabića, poverenika SNS u Čajetini, kandidata za poslanika i odbornika te stranke, i da su mu oštetili automobil. Petronijević kaže da je napadnut naočigled svog maloletnog unuka, koji bio uplašen i tražio od dede da beže kući. ‘Nudili su mi neki paket pomoći, po kilo soli i brašna, litar ulja i još nečega. Oni su to delili penzionerima po selu. Nisam hteo da uzmem paket i pitao sam ih odakle im pare za to i rekao da su to platili narodnim parama, a oni su rekli da su paketi stigli iz Beograda’, kazao je za Danas Petronijević. Usledila je rasprava, a jedan od trojice naprednjaka, kako dodaje, optužio ga je da je ‘za Milana Stamatovića’, a potom mu upućivali psovke i terali ga da ide kući. ‘Posle prepirke, Dabić je uzeo štanglu i počeo da viče i skače, od čega se moj unuk uplašio. Nikola Stojić me je uhvatio za vrat, a potom je prišao i njegov brat Igor koji me je uhvatio za ramena i oborio na asfalt, od čega sam razgulio lakat i koleno. Nekako sam uspeo da se iskobeljam, seo u kola i sa unukom otišao kući’, svedoči Petronijević i ističe da nije član nijedne stranke.“ (Danas, 14. 4. 2020. godine)

Dabić je otužbe negirao i saopštio da je „potpuna izmišljotina da je bilo ko pretučen tokom podele humanitarnih paketa“.

„Očigledno je plemenita akcija, kojom je više od 1.000 domaćinstava u Čajetini dobilo konkretnu pomoć u namirnicama, nekome veoma zasmetala pa nas i ne čudi ovakav medijski napad sa lažnom vesti. Javno kažem da ću tužiti sve koji su plasirali ovakvu tvrdnju i da ću sav novac koji dobijem na sudu uplatiti za decu ometenu u razvoju ‘Zračak’ iz Čajetine’, navodi Dabić u pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu. U telefonskom razgovoru za Danas dodao je da ne želi dalje da se upušta u tu problematiku, jer je sve što je imao da kaže, naveo u svojoj izjavi. ‘To je laž i moraću da tužim sve medije koji su me opljuvali. Ne mogu da dozvolim da pišu da sam tukao nekog starca, zapretio je medijima Dabić, a potom dodao je ‘bio u policiji i da će podneti krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, jer to’, naveo je, ‘ugrožava njegovu kandidaturu za narodnog poslanika’.“ (Danas, 14. 4. 2020. godine)

Na redovnim parlamentarnim izborima 2020. godine Dabić je izabran za poslanika u Skuštini Srbije, sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.

U novembru 2022. imenovan je na mesto državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Na društvenim mrežama je objavio da je nova funkcija za njega ‘velika čast i obaveza’ i istakao da ‘zahvalnost, pre svega, duguje svojoj SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću, koju mu je ukazao poverenje’.“ (Danas, 30. 11. 2022. godine)

U junu 2023. objavio je na društvenim mrežama fotografiju sa Predragom Koluvijom, vlasnikom „Jovanjice“, uz poruku  – „U inat dušmanima“. 

„Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i član Predsedništva vladajuće SNS Đorđe Dabić objavio je na društvenim mrežama fotografiju sa Predragom Koluvijom – vlasnikom imanja Jovanjica na kom je pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi. Svega deset dana od kada je prvooptuženom u slučaju ‘Jovanjica’ skinuta nanogica i od saslušanja inspektora Dušana Mitića, Dabić je okačio fotografiju sa Koluvijom i napisao ‘U inat dušmanima’.“ (Nova.rs, 25. 6. 2023. godine)

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2023. zauzeo je 199. mesto na izbornoj listi „Aleksandar Vučić -Srbija ne sme da stane“. 

Foto: Screenshot Youtube/@RTV Santos Zrenjanin