Dina Vučinić

Datum rodjenja: 1. 1. 1987.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1987.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođena 1987. godine u Zagrebu.

Osnovnu i srednju školu završila je u Novom Sadu. Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe  („osnovan zahvaljujući vizionarskim idejama prof. dr Slavka Carića“, ističe se na sajtu fakulteta) diplomirala je 2014. godine, kada je, kako navodi Radio 021, tada već bila odbornica u Skupštini grada.

„Prilično je aktivna kada su u pitanju javne funkcije, pa je tako i do sada bila članica i predsednica kadrovske komisije u lokalnom parlamentu, članica žalbene komisije u Vladi Vojvodine, predstavnici društvenog kapitala u ‘Novosadskom sajmu’, predsednica komisije za propise u Skupštini grada. Po dolasku naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Dini Vučinić je bilo namenjeno mesto u Poslovnom prostoru, a tri godine kasnije se zaposlila u Elektroprivredi Srbije, kao ‘vodeći stručni saradnik'“, piše Radio 021.

Od 2016. do 2020. bila je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada. 

Članica je Izvršnog odbora SNS. 

U septembru 2020. izabrana je za članicu Gradskog veća za obrazovanje. 

Odmah posle njenog izbora na funkciju u Gradskom veću, Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) za Vojvodinu pozvao je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da podnese ostavku posle „skandala sa izborom članice gradskog veća zadužene za obrazovanje“.

„Dina Vučinić, koju je Miloš Vučević i predložio za to mesto, izjavom da su Hrvati trajno obolela nacija, izazvala je međunarodni skandal i sebe diskvalifikovala za poziciju prve osobe u obrazovanju u Novom Sadu, gde po poslednjem popisu živi preko 5.000 Hrvata“, kazao je predsednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković.

Nekoliko dana kasnije, izvinila se zbog šovinističkog tvita koji je napisala godinu i po dana pre izbora na funkciju. Nju je najpre opravdao zamenik gradonačelnika Milan Đurić, koji je rekao da je taj tvit napisala u afektu zbog tada aktuelnih dešavanja, kada su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde u Splitu. Isti razlog za takvu reakciju navela je i Vučinić, dodavši kako je rođena u Zagrebu i kako je većina njene porodice u mešovitim brakovima.

„Emotivno sam reagovala u tom trenutku, sada verovatno ne bih. Jako mi je žao zbog tog tvita. Podsetiću vas da sam rođena u Zagrebu, većina moje rodbine je u mešovitim brakovima. Pre tri nedelje sam bila u tom istom Zagrebu, na sestrinoj svadbi, koja je udata za Hrvata. Dosta moje familije vodi poreklo iz Hrvatske. Nemam ništa protiv Hrvata, to je bio moj emotivni izliv na Tviteru. Žao mi je zbog toga“, rekla je Vučinić. (021, 2. 10. 2020. godine)

Takođe, pominje se i njeno obraćanje u Skupštini grada Novog Sada jednom opozicionom odborniku, koga je pitala kako može da bude za govornicom ako ima govornu manu.

“Gospodine Neneziću, vi imate govornu manu, kako neko ko ima govornu manu može biti za ovom govornicom?”, upitala je Vučinić.

Foto: Print screen Youtube/RTV