Dejan Vuk Stanković

Rođen 1973. godine. 

U zvaničnoj biografiji navodi da je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu (2011) na Katedri za filozofiju, smer Etika i praktična filozofija.

Od 2003. radi na Učiteljskom fakultetu, na kome je  vanredni profesor na predmetu Filozofija sa etikom. 

„Stručno se usavršavao i učestvovao na projektima Instituta za filozofiju i društvenu teoriju kao stipendista Ministarstva za nauku, tehnologiju i životnu sredinu Republike Srbije (2000–2003). Pohađao je Otvoreni program Beogradske otvorene škole (1999–2000) i program Savremene teorije demokratije Alternativne akademske obrazovne mreže (2000–2001). Bio u Krakovu (Poljska) na multidisciplinarnim kursevima Democracy and Diversity Institute, koje je organizovala New School For Social Research iz Njujorka (2001). Učestvuje u radu na Projektu Istorija srpske filozofije, Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu uz podršku Ministarstva za prosvetu i nauku Republike Srbije od 2011. godine. Učestvovao je u pisanju više od pedeset odrednica u Leksikonu obrazovnih termina u izdanju Učiteljskog fakulteta u Beogradu (u pripremi)“, piše u biografiji. 

Kao politički analitičar često nastupa u medijima, najčešće onim bliskim aktuelnoj vlasti. 

U maju 2023. napdnut je u jednom kafiću u centru Beograda. 

„Kako smo saznali, trojica njih su mu prišli, vređali ga i pretili mu, a onda mu se jedan od njih uneo u lice i sipao vodu u kafu, dok je on mirno sedeo u kafiću u Palmotićevoj ulici. Dejan Vuk Stanković je nakon toga pozvao policiju, a zatim otišao u policijsku stanicu i dao izjavu, te nakon toga se oglasio za TV Pink. ‘Ja sam još uvek u šoku, zabrinut za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice. Ja sam sedeo mirno, prišla su mi trojica, jedan je uzeo čašu i sipao mi vodu u kafu i rekao mi ‘ja se više ne plašim, pobedio sam strah, mogu da radim šta hoću, gotovo je’. Ja sam ustao i rekao ‘šta vi hoćete od mene?’, a jedan je rekao ‘ćuti, da ne bih morao da te nabodem’. Drugi je rekao ‘ćuti, stradaćeš’. Ja sam bio u šoku i zapanjen. Prethodno su me vređali pred konobarom i ostalim gostima hotela, a ja sam ćutao i nisam hteo da reagujem. Pod utiskom sam celog događaja, prijavio sam policiji jer mislim da svaki građanin ove zemlje zaslužuje jednaku zaštitu, bez obzira na politička uverenja. Oni su bili izrazito nasilni, sa tendencijom da mi fizički prete i rekli su ‘ako te sledeći put vidimo, dobićeš batine’ i ja sam u šoku ostao. To je proizvod atmosfere koja je stvorena nasilnim protestima i ove želje da se po svaku cenu prigrabi vlast, bez obzira na bilo kakve političke vrednosti’, rekao je Stanković za Pink.“ (Informer, 22. 5. 2023. godine)

Naslovna fotografija: FoNet

Poslednji put ažurirano: 1. 12. 2023.