Darko Laketić

Datum rodjenja: 10. 1. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 10. 1. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen je 10. januara 1975. godine u Kosovskoj Mitrovici.
Završio je Medicinski fakultet u Prištini. Magistrirao 2005. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je 2007. godine specijalizirao urologiju, a 2010. godina doktorirao.
Od 2000. godine zaposlen je u prokupačkoj Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“. U dva navrata je bio profesor u prokupačkoj Medicinskoj školi „Dr Aleksa Savić“, i saradnik u nastavi- volonter na Medicinskom fakultetu u Nišu. Bio je direktor prokupačke „Gradske apoteke“, a od 2010. godine je predsednik Srpkog lekarskog društva za Toplički okrug. 
Član je prokupačkog SNS-a, a od 2011. godine i predsednik stranke u Prokuplju. 
Član je i Glavnog odbora Srpske napredne stranke, i potpredsednik republičkog Saveta za zdravstvo SNS. 
 
Za pomoćnika ministra zdravlja u sektoru za javno zdravlje i programsku zaštitu imenovan je 2013. godine, a za narodnog poslanika izabran je 2014. godine. Mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.
U maju 2013. sa njegovog broja telefona je novinarki portala “Južne vesti” Biljani Roganović poslata “preteća SMS poruka„, u kojoj je „prijateljski opominje da pazi šta piše i priča„. Laketić je tvrdio da je novinarka izmislila preteću poruku i protiv nje podneo krivičnu prijavu, ali je tužilaštvo ubrzo odbacilo prijavu. Ipak, Laketić se nikada nije našao pred sudom, jer je taj postupak zvanično zastareo, pošto tužilaštvo i policija ni posle dve godine nisu uspeli da utvrde ko je tačno i kako sa Laketićevog telefona poslao preteću poruku.
„Tužilaštvo je obavešteno da policijski službenici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala nemaju mogućnosti da izvrše dodatnu proveru u cilju utvrđivanja da li je preteća poruka 28. aprila 2013. upućena Biljani Roganović upućena na drugi način osim mobilnim telefonom, niti da osim raspoloživih podataka otkriju koje je lice moglo da uputi ovakvu poruku“piše u obaveštenju Tužilaštva. Glavni urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević izjavio je da nije zadovoljan istragom i najavio žalbu.
U septembru 2015. Laketić je zamalo bio napadnut od strane 49-ogodišnjeg Prokupčanina koji je ušao u policijsku stanicu u Prokuplju i rekao policajcu na šalteru „da mu je sve dozlogrdilo i da će ubiti Darka Laketića, narodnog poslanika i predsednika prokupačkog SNS-a“. Prema navodima policije, D.P. je “vikao kako je ljut jer mu Laketić ne priznaje diplomu škole i da kao neko ko je predstavnik vladajuće stranke ne želi da ga zaposli”. D.P. je uz krivičnu prijavu za krivično delo ugrožavanja sigurnosti sproveden osnovnom javnom tužiocu u Prokuplju, gde mu je određen pritvor do 30 dana.
Izabran je za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja, čiji je sastav formiran u maju 2018. odlukom Narodne Skupštine. Laketić je tim povodom izjavio da je “ovo telo trebalo da bude formirano mnogo ranije, a da će prvo obići sporne lokacije u Vranju”. Dodao je i da će Komisija svoja istraživanja sprovoditi i na teritoriji Kosova.
U maju 2018. portal “Južne vesti” preneo je da je Darko Laketić „naplaćivao putne troškove iako ima posao u Beogradu i dva stana“
Naime, na portalu “Južne vesti” objavljeno je da je “prema zvaničnim podacima Narodne skupštine narodni poslanik u Skupštini Srbije Darko Laketić samo tokom 2017. godine na ime putnih troškova i naknade za korišćenje sopstvenog automobila, sa blagajne parlamenta podigao 608.363 dinara u neto iznosu, ili nešto više od 50.000 dinara mesečno”.
Darko Laketić nije želeo da za portal “Južne vesti” komentariše na osnovu čega i kog dokumenta na blagajni Narodne skupštine uzima novac i pored dva stana u Beogradu, kao ni da kaže gde trenutno živi, ali je istakao da je “sramota ono čime se novinari “Južnih vesti” bave”.
Portal “Južne vesti” je izneo i “zvanične podatke Kliničko-bolničkog centra “Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je Laketić svoj radni odnos zasnovao još 29. aprila 2014. godine, a zaposlen je na neodređeno vreme”.
Darko Laketić je tužio portal “Južne vesti” u oktobru 2018, tvrdeći da je taj medij objavio „netačne podatke o njegovim stanovima u Beogradu“. Pisanjem tog medija je, tvrde u tužbi, pretrpeo „duševne bolove velikog intenziteta zbog povrede ugleda i časti”, zbog čega je tražio odštetu od 300.000 dinara.
Laketić je tužbu podneo zbog teksta u kojem su novinari pisali o asfaltiranju puta do kuće njegove žene o trošku Prokupčana, a u kojem su podsetili na prethodni tekst u kojem piše da on poseduje dva stana u Beogradu. Iako nije tužio zbog teksta o stanovima, niti je imao primedbe na njega, on je tužio medij zbog podsećanja na taj tekst, jer je u međuvremenu, kako je tvrdio u tužbi, prodao jedan od njih.
Iako su tužbu pisale dve advokatske kancelarije, podneta je sudu koji po zakonu nije nadležan da o tome sudi. Advokati Darka Laketića su tužbu protiv portala “Južne vesti” podneli Osnovnom sudom u Prokuplju, a predsednica Suda Ljiljana Radivojević je odlučila da lično sudi u tom sporu. Da sudi po tužbi poslanika Laketića Radivojevićevu nije sprečilo ni to što je upravo Laketić u Skupštini Srbije novembra 2015. glasao za njen izbor na poziciju predsednice Suda. Po navodima advokata Južnih vesti Dušana Lazarevića, sporno je i to što po zakonu Osnovni sud u Prokuplju uopšte nije nadležan za ovakve sporove, a što bi predsednica suda trebalo da zna.
Nakon što je advokat portala “Južne vesti” ukazao na to da je Darko Laketić tužio ovaj medij pogrešnom sudu, Osnovni sud u Prokuplju se proglasio nenadležnim i proces prebacio u Viši sud u Beogradu.
U iščekivanju prvog ročišta pred Višim sudom u Beogradu, Darko Laketić je obavestio prokupački Osnovni sud da povlači tužbu protiv “Južnih vesti”.
Njegovo ime se dovodi u vezu sa nezakonitim držanjem nastave u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.
U oktobru 2018. Inspekcija Ministarstva prosvete naložila je direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji da raskine nezakonite ugovore sa funkcionerima Srpske napredne stranke – direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom i prokupačkim poslanikom Darkom Laketićem.
Kako navodi BIRN, zaključak prosvetne inspekcije je da je angažovanje Jerkana i Laketića – nezakonito.
Ćuprijska škola bila je dužna da raskine ugovore i o tome obavesti ministarstvo, piše BIRN, ali u rasporedu za novu školsku godinu, koji je BIRN dobio od zaposlenih, ipak se i dalje nalaze poznata naprednjačka imena. Direktor škole Hristos Aleksopulos potvrdio je za BIRN da je inspekcija bila u školi, ali je negirao nepravilnosti. Dodao je da su „samo falili neki papiri“, ali i da je to sada rešeno.
Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, u koji je BIRN imao uvid, navodi se da je u školi procenjen „visok stepen rizika“ i da jesu utvrđene brojne nepravilnosti. Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da su ugovori o angažovanju funkcionera SNS nezakoniti, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.
U decembru 2018. nakon što je novinar “Južnih vesti” uputio zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije za pristup informacijama od javnog značaja o mesečnim primanjima Darka Laketića koje on ostvaruje u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, ona su bila naknadno upisana, a iz Agencije su naveli da je u pitanju bila greška i da je sada ispravljena.
Inspekcija Ministarstva prosvete počela je u februaru 2019. ponovnu kontrolu u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji koja će trajati do kraja marta 2019. Ispituje se da li su sporni nastavnici, među kojima je i Darko Laketić, angažovani u skladu sa zakonom u ovoj školi.