Darko Bulatović

Datum rodjenja: 16. 11. 1967.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 16. 11. 1967.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1967. godine u Podgorici.

Završio Gimnaziju u Nišu. U njegovoj biografiji, koja je bila dostupna na sajtu Opštine Crveni krst, pisalo je da je završio Školu rezervnih vojnih oficira, a da je na Višoj vojnoj školi Vojne akademije stekao čin potporučnika. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu 2010. godine.

Kako navode „Južne vesti“, učesnik je ratova od 1991. do 1999. godine, dva puta ranjavan, zbog čega je, kako sam kaže, 2004. godine proglašen nesposobnim za rad u vojsci i penzionisan i to sa mesta vršioca dužnosti upravnika Centralnog zatvora Vojske Srbije.

Bio je predsednik niške Gradske opštine Crveni krst od jula 2012. godine do 13. maja 2014. godine, kada je podneo ostavku na tu funkciju, jer je dva meseca ranije bio postavljen za v. d. direktora „Jugoistoka“.

Iako je krajem januara 2014. odbacio mogućnost da preuzme direktorsku fotelju u „Jugoistoku“, tvrdeći da je to nemoguće („Čak ne mogu da buden ni narodni poslanik. Ja sam predsednik opštine Crveni krst i ne mogu da obavljam dve funkcije“, Jugmedia, 28. januar 2014), 19. marta 2014. postavljen je za vršioca dužnosti direktora tog državnog preduzeća.

U junu 2013. godine izabran je za predsednika Fudbalskog kluba „Radnički“ iz Niša, a tačno godinu dana kasnije podneo je ostavku na tu funkciju. 

Bio je dugogodišnji funkcioner Srpske radikalne stranke, ali je nakon rascepa u toj partiji prešao u Srpsku naprednu stranku.

Februara 2015. podneo je ostavku na mesto odbornika u opštini Crveni krst.

Septembra 2015. podneo je ostavku u Gradskom odboru i Radnoj grupi SNS-a, kako bi se posvetio poslu u „Jugoistoku“.

Za gradonačelnika Niša izabran je 11. jula 2016. godine. Time je od dotadašnjeg gradonačelnika Zorana Perišića preuzeo i funkciju predsednika Stalne konferencije gradova i opština.

Kada je izabran za gradonačelnika izjavio je da saradnike bira na osnovu teorije italijanskog lekara i kriminologa Ćezara Lombroza (1835-1909) koga enciklopedija „Britanika“ opisuje kao čoveka koji je zastupao tezu o posebnom telesnom izgledu kriminalaca.

„Zastupnik sam Lombrozove teorije strukture ličnosti na osnovu fizičkog izgleda i uzimam nekoliko parametara koji bi mi se uklopili. Da kažem, taj vizuelni je jako bitan.“ (TV Belami, 13. 7. 2016. godine)

Prema pisanju „Politike“ Bulatović je nakon te izjave hitno pozvan na razgovor sa predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem, nakon čega se „ogradio od svoje izjave“.

„Darko Bulatović se ogradio od svoje izjave da svoje saradnike bira na osnovu izgleda i Lombrozove teorije, koju je dao lokalnoj televiziji ‘Belami’. On tvrdi da je njegova izjava pogrešno protumačena i da saradnike bira na osnovu stručnosti i znanja, a ne na osnovu fizičkog izgleda „, rekao je Glišić za „Politiku“.

 

Naslovna fotografija: FoNet, Kostadin Kamenov