Danijel Sinani

Datum rodjenja: 2. 3. 1973.
Mesto:
Datum rodjenja: 2. 3. 1973.
Mesto:

Rođen 1973. godine u Kraljevu.

Osnovnu školu završio je u Beogradu, a potom i Trinaestu beogradsku gimnaziju. 

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zaposlen je na Filozofskom fakultetu na Odeljenju za etnologiju i antropologiju, kao redovni profesor na predmetima Narodna religija Srba i Nacionalna etnologija – religija (diplomske studije), Metodologija etnologije i antropologije, Antropologija savremenosti, Urbane i rodne studije (master studije) i Antropologija natprirodnog i nove religije (doktorske studije). Predavao je i na Akademiji umetnosti, na Odeljenju za etnomuzikologiju u Novom Sadu, kao gostujući profesor na predmetima Etnologija 1 i 2.

Predsednik je Etnološkog i antropološkog društva Srbije.

„Osnivač i rukovodilac Centra za istraživanje alternativnih religija. Urednik časopisa Etnološko-antropološke sveske, urednik časopisa Antropologija. Član Nacionalnog komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu RS. Rukovodilac projekta Urbano kulturno nasleđe i religioznost u savremenom kontekstu i okruženju, istraživač na projektu Kulturni identiteti kao nematerijalna kulturna baština koje finansira Ministarstvo kulture RS, istraživač na projektu Kulturni identiteti u procesima evropske integracije i regionalizacije koji finansira Ministarstvo za obrazovanje i nauku RS. Član InASEA (International Association for Southeast European Anthropology), učestvovao na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova. Autor sedam naučnih monografskih studija, urednik naučnih zbornika i više naučnih radova i priloga iz domena etnologije i antropologije religije, sa posebnim akcentom na istraživanja novih i alternativnih religija i narodne religije“, navodi se u biografiji. 

Na izborima 2008. bio je kandidat za odbornika na opštini Čukarica na listi Demokratske stranke Srbije. 

“Bio sam član DSS, angažovan u nekoliko njegovih unutarstranačkih tela, kao i učesnik u izbornoj kampanji DOS. Nakon promene kursa politike i javnog delovanja DSS polako sam se pasivizirao već od 2006. godine. Nikada se nisam zvanično iščlanio iz stranke, pošto to smatram samo formalnošću, ali ne pripadam nijednoj stranačkoj organizaciji, niti planiram da se ponovo na takav način bavim politikom”, kazao je Sinani za Istinomer

U periodu od 2016. do 2018. godine obavljao je dužnosti prodekana, a potom i dekana Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i prodekana za finansije.

U septembru 2019. učestvovao je u razgovorima studenata i tadašnje rektorke Ivanke Popović prilikom rešavanja problema blokade zgrade Rektorata zbog spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Nekoliko dana kasnije, glavni urednik TV Hepi Milomir Marić „omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju“, saopštila je Uprava Filozofskog fakulteta. Naglasili su da je profesor Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, „za čijeg su mandata na UNESCO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle“.

„Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa ‘sumnjivim prezimenom’ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Kosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali’, navodi se u saopštenju Uprave Filozofskog fakulteta.Tokom ovog napada, dodaju, Marić je vređao i članove porodice profesorke Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric ‘bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada’.“ (Danas, 1. 10. 2019. godine) 

U februaru 2020. Apelaciono tužilaštvo potvrdilo je odluku Višeg tužilaštva u Beogradu da odbaci dve krivične prijave podnete zbog vređanja Sinanija.

„Milomir Marić, glavni urednik televizije Hepi neće krivično odgovarati za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti (…) Postupak protiv Marića zbog vređanja Sinanija se i dalje vodi, ali u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog blažeg krivičnog dela povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti. Kako je prenela Slavko Ćuruvija Fondacija, jedan od podnosilaca prijave, Apelaciono tužilaštvo je odluku o odbacivanju prijave ocenila kao pravilnu i utemeljenu na pravnim propisima. Apelacija se saglasila da Marićeve izjave ne sadrže elemente izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, navodeći da ‘on ni u jednom trenutku nije iskazao mržnju ili netrpeljivost prema nekom narodu ili etničkoj zajednici, već je izražavao svoje lične stavove u odnosu na tada aktuelnu temu’. Krivičnu prijavu protiv Marića pored Fondacije, podneli su i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija. Nezavisno od njih prijavu su podneli i profesor Danijel Sinani i Filozofski fakultet u Beogradu.“ (Danas, 20. 2. 2020. godine)

U junu 2021. Sinani je izabran za dekana Filozofskog fakulteta. 

„Dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani smatra da je neophodno da se u javni diskurs vrati pristojnost, jer je to nešto bez čega nećemo moći da mrdnemo napred. Sinani je podsetio da je u ranijem intervjuu rekao da smo ‘duboko podeljeno društvo’, ali da sada to već nisu podele već iscepkanost, piše N1. ‘Društvo postoji u omanjim grupicama. Nazadovali smo, ali ne gubim nadu. Nadam se da će se kritična masa organizovati da stvari pomerimo nabolje’, kaže Sinani.“ (N1, 6. 6. 2021. godine)

Foto: Printscreen Youtube/N1