Branko Pavlović

Datum rodjenja: 11. 6. 1960.
Mesto:
Datum rodjenja: 11. 6. 1960.
Mesto:

Rođen 1960. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je u rodnom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1984, a 1986. počinje da radi kao advokatski pripravnik. Pravosudni ispit položio je 1988, a od 1989. bavi se advokaturom. 

„U periodu od januara 2001. do decembra 2003. bio je član Odbora za pravosuđe i upravu Skupštine Srbije, odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 5. oktobra 2000. do 2004, a poslanik u Skupštini Srbije od januara 2001. do decembra 2003“, piše u biografiji. 

Ističe da je od aprila 2002. do jula 2003. bio predsednik pododbora za restrukturiranje JP NIS, a član Upravnog odbora tog preduzeća od decembra 2001. do jula 2003.

„Šira javnost, nažalost, ne zna da je ovaj pododbor definisao celokupnu reorganizaciju NIS-a, uključujući i gasni i naftni deo i uljne rafinerije, koja je predvidela sprovođenje svih mera potrebnih da bi sistem bio visokoprofitabilan kao državno vlasništvo (uključujući i rešavanje pitanja finansijskih sredstava, investicija, organizacionih promena, strukturu proizvoda, modernizaciju pumpi, zaštitu životne sredine, integrisani razvoj Petrohemije itd.) i to uz punu primenu socijalnog dijaloga u celom procesu donošenja odluke ( što je jedinstven primer u Srbiji). Po planu koji je Upravni odbor usvojio sve ovo je bilo predviđeno da se realizuje do kraja 2006, bez bilo kakve pomoći države ili stranog kapitala. Pavlović je smenjen iz UO četiri meseca nakon usvajanja programa reorganizacije, a sam plan nikada nije realizovan. NIS je namerno urušavan i na kraju potpuno nepotrebno prodat za besmisleno mali iznos novca (400 miliona evra). Petrohemija je doživela kolaps, Srbijagas je praktično bankrotiran bez objave bankrota, a građani, pre svega Pančeva i okoline, su šest godina bili nepotrebno izloženi aero-zagađenjima“, napominje. 

Od 15. aprila do 15. jula 2004. bio je direktor Agencije za privatizaciju. Kao nestranačka ličnost,  naglašava.

„U tom periodu potpuno je zaustavljena krupna korupcija i napravljen je koncept reorganizacije svih javnih preduzeća po modelu NIS-a. Pavlović je smenjen i sve je vraćeno na model koji je danas u najširoj javnosti označen kao ‘pljačkaška privatizacija’“, piše u biografiji.

Bio je konsultant Upravnog odbora „Knjaz Miloš” iz Aranđelovca prilikom prodaje, od oktobra do decembra 2004. Bio je konsultant malih akcionara u više preduzeća, između ostalih, „C-marketa“, „Putnika“, „Politike A.D.“, „BIP-a“, „Robnih kuća Beograd“… Bio je, dodaje, konsultant sindikata javnih preduzeća NIS, PTT (od februara 2005) i EPS (od maja 2005. do 2007). 

„Bio je inicijator i koautor zakonskog predloga o podeli besplatnih akcija u javnom sektoru od oktobra 2006, i to Predloga zakona o korporativizaciji javnih preduzeća, privatizaciji javnih preduzeća i Privatizacionom fondu. Tim zakonom se potpuno rešava i dan-danas goruće pitanje funkcionisanja penzionog sistema, rasterećenje budžeta za ovu namenu, uvodi se struktura upravljanja javnim preduzećima snagom ekonomske logike koja ne dozvoljava politički voluntarizam i omogućava se stvaranje veoma ozbiljnih sredstava za samostalni razvoj nezavisno od stranih investicija (red veličina milijardu evra godišnje). Za navedenu inicijativu prikupljeno je više od 400.000 potpisa za sedam dana, a Skupština Srbije je nikada nije uvrstila u dnevni red. Ustav je u tom trenutku tražio 15.000 potpisa za Inicijativu“, navodi. 

Ističe da je bio inicijator i koautor zakonskih predloga o podeli besplatnih akcija u javnom sektoru, od oktobra 2005.

Predavao je, dodaje, na specijalističkim studijama („Akcionarska društva, berze i akcije“) na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, od 2005. do 2008. Navodi da je bio povremeni predavač na specijalističkim i master studijama Fakulteta političkih nauka (od 2010. do 2013).

Ističe da je po političkom ubeđenju najbliži „levim socijaldemokratama, sa snažnim osloncem na nacionalnu državu, bez koje razvoj u Srbiji nije moguć“.

„Bio je član Saveza komunista od 1983. do Osme sednice 1987. Od 1991. je član Glavnog odbora Reformista, zatim jedan od osnivača Građanskog saveza Srbije (GSS), pa nakon podele unutar GSS, jedan od osnivača Socijaldemokratske unije (SDU), na čijoj listi je unutar Demokratske opozicije Srbije (DOS) postao narodni poslanik i gradski odbornik. SDU je napustio 2003. i formirao Inicijativu za normalnu Srbiju. Nastupa kao nosilac liste grupe građana ‘Zato što mora bolje’ na parlamentarnim izborima januara 2007. Posle toga nije angažovan ni u jednoj partiji. Svoj politički angažman danas najviše vezuje za aktivnosti organizacije ‘Nikad granica'“, navodi u biografiji. 

Na parlamentarnim izborima održanim 17. decembra 2023. bio je na 7. mestu liste „Mi, glas iz naroda – prof. dr Branimir Nestorović“. Prema preliminarnim rezultatima, lista je uspela da preskoči izborni cenzus za Skupštinu Srbije (4,70 odsto).  

„Nosilac liste ‘Mi – Glas iz naroda’ na republičkim izborima Branimir Nestorović izjavio je večeras da je uspeh koji je ostvarila ta lista ogroman i da ’99 odsto neće ulaziti ni u kakve koalicije i da neće trgovati’. ‘Bićemo to što jesmo. Rašćemo dalje i to će se širiti’, rekao je Nestorović i dodao da bi bilo glupo da narodnu energiju koja je uložena u tu listu iznevere na prvom koraku. On je rekao da listi ‘Mi – Glas iz naroda’ niko nije davao šanse, a ušli su u krug četiri, pet najjačih partija u zemlji, bez novca, infrastukture. Nestorović je rekao i da ih je kampanja koštala 12.000 evra.“ (FoNet, 17. 12. 2023. godine) 

Foto: FoNet/TV FoNet