Branko Lazarević

Datum rodjenja: 14. 2. 1968.
Mesto:
Datum rodjenja: 14. 2. 1968.
Mesto:

Rođen 1968. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji, na sajtu MUP-a, istakao je da je diplomirani ekonomista, ali je navodeći na kom fakultetu je stekao  to zvanje. 

„Ima bogato iskustvo kao rukovodilac više privrednih i sportskih organizacija“, isticao je u biografiji. 

Kada je Ivica Dačić 8. jula 2008. godine postao ministar unutrašnjih poslova, Lazarević je postao šef Kabineta ministra. 

„Sa dužnosti je smenjen novembra 2010, kada je obelodanjeno da je firma DTM rilejšens umešana u nelegalne poslove oko kupovine firmi na ime Darka Šarića. Lazarević je odmah nakon smene upućen u Atinu na dužnost konzula. U novembru je na granici sa Mađarskom uhapšen njegov šurak Nikola Dimitrijević. Obojica su imali vlasnički udeo u firmi DTM, ali se avgusta 2007. Lazarević povukao, a Dimitrijević ostao, da bi u januaru 2011. sporazumom o krivici (prvi sklopljen u ovom procesu) bio osuđen zbog pranja Šarićevog novca od šverca kokaina.“ (Danas, 20. 2. 2014. godine)

U međuvremenu je u Atini, kao otpravnik poslova, obavljao i ambasadorske dužnosti, a više puta je demantovao da je „narko-grupu Šarića i Radulovića obaveštavao o merama koje policija preduzima protiv njih“. 

U oktobru 2019. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno ga je oslobodio od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

„Ovaj sud smatra da je prvostepeni sud pravilno, usled nedostatka dokaza, Lazarevića oslobodio od optužbe za ovo krivično delo, s obzirom da, kako kaže, ‘iz izvedenih dokaza nije bilo moguće utvrditi ni da li je, ni kako je, ni kada je i u kakvim okolnostima Lazarević postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, niti da je imao svest o postojanju takve grupe, a posebno volju i htenje da joj pripada’.“(RTS, 9. 10. 2019. godine)

U decembru 2019. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je deo transkripata telefonskih razgovora Darka Šarića, njegovog prijatelja i saradnika Rodoljuba Radulović i Lazarevića. Iz transkripata se vidi da je Radulović tražio Lazareviću da proveri da li se vodi istraga protiv njegovog prijatelja, a da mu je Lazarević tražio da mu nabavi mobilni telefon blekberi, za koji je KRIK naveo da se verovalo da se teže prisluškuje.

Naslovna fotografija: Printscreen N1