Branka Đukić

Datum rodjenja: 12. 5. 1957.
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 5. 1957.
Mesto:

Rođena 1957. u Loznici.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju i diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Kako se navodi u njenoj biografiji, kraće vreme radila je u Ministarstvu informisanja SR Jugoslavije, u Vladi Milana Panića.

Kao dugogodišnja novinarka i urednica Novinske agencije Tanjug, u novembru 2006. imenovana je za glavnu i odgovornu urednicu nacionalne novinske agencije. Kako je tada isticano, kao „prva žena u 63-godišnjoj istoriji Tanjuga koja je imenovana za glavnog i odgovornog urednika“.

U julu 2009. Vlada Srbije imenovala ju je na mesto direktorke Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug.

„Najveći deo njenog profesionalnog angažmana vezan je za Tanjug, u kojem je radila kao skupštinski izveštač, novinar političke rubrike, dežurni urednik, urednik Spoljnopolitičke redakcije, a potom, poslednjih godina, obeleženih profesionalnim usponom agencije i njenim potvrđivanjem u regionalnim okvirima, kao glavni i odgovorni urednik.“ (Tanjug, 23. 7. 2009. godine)

Novinska agencija Tanjug zvanično je ugašena 2015. godine, nakon što nije bilo zainteresovanih za privatizaciju, ali je nastavila da radi.

„Tanjug funkcioniše kao i do sada. Svi maksimalno profesionalno rade svoj posao, ja se nadam da se to vidi po onome što se emituje. Dakle, Tanjug nije brisan iz Registra APR-a (Agencija za privredne registre) niti iz registra medija“, kaže za RSE direktorka Tanjuga Branka Đukić nakon što je premijer Aleksandar Vučić, kada je Vlada već donela odluku o prestanku rada ove novinske agencije, ipak, najavio da će pokušati da spasi Tanjug.“ (Slobodna Evropa, 15. 11. 2015. godine) 

Odluka o gašenju ove novinske agencije stupila je na snagu 5. novembra 2015. i u njoj je navedeno da će “direktor Tanjuga angažovati po ugovoru potreban broj izvršilaca radi obavljanja poslova u vezi s prestankom Tanjuga“, ali ne i za bavljenje novinskom delatnošću. Država je obezbedila 56 miliona dinara za otpremine, kao i 20,7 miliona dinara za potrebe gašenja Tanjuga. Međutim, agencija je nastavila da radi. Akcionim planom za primenu Medijske strategije predviđeno je da prvi kvartal 2021. godine bude rok za okončanje privatizacije novinske agencije Tanjug.

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je, pozivajući se na nezvanična saznanja, da Branka Đukić od februara 2021. nije više direktorka Tanjuga „pošto nije uspela da se dogovori sa novim vlasnicima žiga i imovinskih prava Tanjuga o njenom budućem angažmanu“.  

„Iz udruženja su naveli da bivša direktorka Tanjuga nije želela da govori o razlozima odlaska, kao i da odgovore na pitanja ko će je zameniti i da li je sa njom otišao i neko od zaposlenih nisu uspeli da dobiju ni od Željka Joksimovića i Manje Grčić, zakonskih zastupnika firme Minacord media, jednog od osnivača firme Tačno koja je kupila pravo da koristi žig i imovinska prava Tanjuga. UNS je podsetio da je Republička direkcija za imovinu potvrdila u decembru prošle godine da je firma Tačno iz Beograda za 628.000 evra kupila pravo da u određenom vremenskom periodu koristi imovinska prava novinske agencije Tanjug.“ (Beta, 8. 2. 2021. godine) 

U martu 2021. Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug i servisi te agencije izbrisani su iz Agencije za privredne registre (APR), piše na sajtu Registra.

„Istovremeno, beogradska firma ‘Tačno’, koja je krajem prošle godine stekla pravo da koristi imovinska prava te agencije, registrovala je šest Tanjugovih servisa. Na sajtu Agencije za privredne registre objavljeno je da je Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug obrisano iz registra, a prijavu je podnela Branka Đukić koja je bila dugogodišnja direktorka novinske agencije, javio je portal 021.rs, a prenosi Udruženje novinara Srbije.“ (UNS, 9. 3. 2021. godine) 

U oktobru 2021. „Nova ekonomija“ objavila je informaciju iz „Službenog glasnika“ da je Branka Đukić 7. oktobra imenovana za savetnicu za javne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, osim imena, u odluci se ne navodi nijedan drugi podatak iz koga bi moglo da se zaključi o kojoj osobi je reč. Novinari „Nove ekonomije“ pokušali su da utvrde ko je u pitanju, pod pretpostavkom da postoji još neka Branka Đukić. Međutim, ni ona niti savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević, kao ni sam predsednik, nisu želeli da odgovore na njihova pitanja. U izjavi za „Danas“ Đukić nije ni potvrdila ni demantovala ovu vest, ali je rekla da ništa ne krije, “naprotiv”.

„Na dodatna pitanja o tome koja su njena zaduženja, koje su oblasti iz kojih savetuje predsednika i kako je došla na tu poziciju, naša sagovornica je rekla da je u poslu, nije u mogućnosti da odgovori te da će se javiti kasnije. ‘Mada, sve to imate i u Službenom listu’, poručila je Đukić, koja nam se u toku dana više nije javila.“ (Danas, 26. 10. 2021. godine) 

Foto: [email protected]