Branislav Šušnica

Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:

Rođen 1979. u Novom Sadu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je osnovno i srednje obrazovanje stekao u Bačkoj Palanci.

„Svoje detinjstvo proveo je u Bačkoj Palanci. Završio je osnovnu školu ‘Klara Feješ’, a nakon toga srednju ekonomsku ‘Dr Radivoj Uvalić’.“ (backapalankavesti.com, 5. 4. 2019. godine)

Ističe da je 2005. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici (Univerzitet u Novom Sadu), na kome je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste.

„Nakon završenog fakulteta, radio sam u Vojsci Srbije, nepune tri godine. Posle sam počeo da se bavim poljoprivredom kojom se bavim i danas. Godine 2012. počeo sam da radim u Opštinskoj upravi tačnije u Lokalnoj poreskoj administraciji. Radio sam i u kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj, a 2015. godine postavljen sam na mesto direktora Direkcije za izgradnju opštine Bačka Palanka.“ (backapalankavesti.com, 5. 4. 2019. godine)

Ističe da je član Srpske napredne stranke od 2010. godine. 

„Kada sam bio mali želeo sam da postanem policajac, tim pre što mi se i otac time bavio. Još na početku studija imao sam afiniteta ka politici, koju sam pratio intenzivno. Imao sam svoja lična ubeđenja, ali nisam kao mlad bio član neke političke partije. Od 2010. godine sam u Srpskoj naprednoj stranci, to je jedina stranka u kojoj sam bio i u kojoj ću i da ostanem.“ (backapalankavesti.com, 5. 4. 2019. godine)

Nakon izbora 2016. godine postao je predsednik Opštine Bačka Palanka, a na istoj funkciji ostao je i posle izbora u junu 2020. godine.

U martu 2023. izabran je za predsednika Opštinskog odbora SNS u Bačkoj Palanci. 

Portal BAP vesti konstatovao je promene u njegovom imovinskom kartonu, koji od 2016. predaje  Agenciji za sprečavanje korupcije.

„U prvom imovinskom kartonu nema mnogo toga, tek da vozi automobil proizveden 2010. godine. Već 2017. godine prijavio je da ima polovinu vlasništva nad tri njive ukupne površine veće od 41.000 kvadratnih metara, koje je stekao na osnovu ugovora o poklonu. Ubrzo je Agenciji prijavio da je na spisak nekretnina dodao još dve koje su mu, kao i prethodne, poklonjene – u pitanju su kuća, stambeni i pomoćni objekti, kao i zemljište uz stambeni objekat površine od 23 ara. Godine 2020, kako je prijavio, kupio je novi ‘Jeep compass’ proizveden te godine. Novi model ovog automobila trenutno (2023) vredi između 33.000 i 40.000 EUR-a u zavisnosti od opreme. Prošle, 2022. godine prijavio je i kupovinu stana od 83 kvadratna metra. U istoj godini (21.04.2022.) njegova supruga, Emili Šušnica, postaje vlasnica 50 odsto kapitala firme ‘Makanagro BP’ koja upravlja poznatom čardom ‘Florida’, sada ‘Florida resort’. Poslednju prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije podneo je 2023. godine, kada ju je obavestio da, za razliku od prethodnih godina, sada ima depozite u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Tokom godina Šušnici je i rasla plata na poslu predsednika opštine. Počeo je sa 80.000 dinara u 2016. godini, postepeno je rasla tokom godina, da bi u 2023. dostigla 118.000 dinara.“ (backapalankavesti.com, 3. 8. 2023. godine)

Početkom avgusta 2023. skrenuo je na sebe pažnju šire javnosti skandaloznim ponašanjem prema novinarki portala BAP vesti.

„Šezdesetšestogodišnji muškarac nastradao je 22. jula prilikom pokušaja da skloni strujni kabel koji je pao u dvorište njegove kuće tokom snažnog nevremena. Nekoliko dana kasnije, 31. jula, nastradao je trinaestogodišnjak, za kojeg se ispostavilo da je unuk muškarca koji je prethodno preminuo od posledica strujnog udara. Prema pisanju RTS, problem sa kablovima nadležnima je prijavljivan čak 27 puta pre nego što se dogodila tragedija 22. jula. Komšija ispred čije kuće se nalazi bandera je problem nadležnima prijavio još 19. jula. Ovo su bili razlozi da novinarka medija Bačka Palanka vesti pita predsednika opštine, ujedno i šefa Štaba za vanredne situacije, Branislava Šušnicu o tome koliko još opasnih mesta postoji u njihovom mestu.“ (021.rs, 3. 8. 2023. godine) 

Kako se ističe, Šušnici se to pitanje nije dopalo i verbalno je napao novinarku. 

„Vi i dalje gurate priču o tragično nastradalom detetu. Treba da vas je sramota, iskreno treba da vas je sramota. Ja vas ne razumem više. ‘Oćete neku ekskluzivnu vest, pa recite, brate. ‘Oćete da budete gledani, pa recite, bre. Ovo je sramota šta vi radite. Sramota je da stojim ovde ispred vas i da pričam o tragično nastradalom detetu. Moje dete ima 14 godina, to dete ima 13 godina, vi mene i dalje pitate za tragično nastradalo dete. Treba da vas je sramota, treba da vas je sramota. Treba da pitate nešto drugo, kako ćemo sanirati grad. Je l’ možemo da vratimo dete? Nećemo vratiti dete, nećemo vratiti dete. Treba da vas je sramota, bre, sramota treba da vas bude, završio sam s vama, sram vas bilo, bre’, vikao je Šušnica.“ (021.rs, 3. 8. 2023. godine) 

U Bačkoj Palanci je 2. avgusta održan protest građana sa kojeg je, zbog tragične smrti dečaka i napada na novinarku, zatražena ostavka Šušnice. 

Foto: Screenshot Youtube/BAP Vesti